Schabowe to tradycyjne danie, które w niektórych polskich domach jest stawiane na stołach bardzo często. Każdy z was na pewno wie, jak je przygotować. Wystarczy przecież mąka, bułka tarta, jajko i rozbity kawałek mięsa. Do tego olej lub smalec do smażenia i schabowe prawie gotowe. Okazuje się, że można przy schabowych wykonać jeszcze jeden zabieg, a nabiorą zupełnie nowego smaku. Sekretem jest posypanie surowych schabowym tym składnikiem...
Kotlety schabowe w innej wersji
Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób na pewno na początku zaskoczą. Spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście znudzeni tradycyjną wersją kotletów i szukacie powiewu świeżości w waszej kuchni. Wyjątkowymi czyni je dodatek pewnej przyprawy, ale też wykorzystanie niezwykłej panierki, którą dodaje się do kotletów „odwrotnie”. Najpierw panieruje się je w mące i bułce, dopiero potem w jajku! Sprawdźcie koniecznie przepis.
Składniki na kotlety schabowe
- 3 plastry schabu bez kości
- 2 jajka
- Mąka kukurydziana – ok. 3 łyżek
- Bułka tarta – ok. 6 łyżek
- Łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
- Łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Garść tartego sera żółtego
- Olej do smażenia
Przygotowanie schabowych
- Kotlety schabowe umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
- Dokładnie rozbijcie mięso przez folię spożywczą z obu stron, tworząc cienkie kotlety.
- Jaja roztrzepcie widelcem. Wymieszajcie je z tartym serem żółtym i jogurtem naturalnym greckim.
- Wymieszajcie bułkę tartą z mąką kukurydzianą.
- Kotlety posypcie przyprawą do kuchni meksykańskiej, pieprzem ziołowym i solą.
- Schabowe obtoczcie najpierw w mieszance z bułką tartą i mąką kukurydzianą, a następnie w roztrzepanym jajku.
- Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z dwóch stron, aż będą rumiane.
Co zamiast przyprawy do kuchni meksykańskiej?
W mieszance przypraw do kuchni meksykańskiej znajduje się kilka rodzajów przypraw, ale z powodzeniem możecie po prostu dodać po szczypcie każdej z nich osobno. Wykorzystajcie:
- Paprykę chili
- Paprykę słodką w proszku
- Kumin – kmin rzymski
- Suszony czosnek
- Suszona cebula
- Suszone oregano
- Ziarna kolendry
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także: