leniwe ciasto drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy

Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku

Macie w zamrażarce truskawki? Jeśli tak, to już połowa sukcesu za wami. To ciasto zrobi się praktycznie samo!

To ciasto dla prawdziwych leniuchów. Albo dla osób mocno zapracowanych. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki jednego dnia, a następnego je szybko wymieszać.

Ważne, by podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki pozostawały w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem wyciągnijcie więc mleko i jajka z lodówki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co aż tak duża ilość drożdży w cieście?

Zapytacie, skąd tak duża ilość drożdży w zwykłym cieście? Taka ilość jest niezbędna, by obciążane cukrem, tłuszczem i jajkami ciasto mogło wyrosnąć.

Nie zapomnijcie także rozmrozić truskawek lub dowolnie wybranych innych owoców przed dodaniem ich do ciasta.

W przeciwnym wypadku ich wilgoć może spowodować opadnięcie ciasta i niepowodzenie podczas pieczenia.

Przepis na nocne leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • Opakowanie drożdży świeżych – 10 dag
  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • Ćwierć szklanki oleju
  • 70 dag mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 3 kropelki aromatu arakowego lub innego
  • Mrożone truskawki lub inne owoce

Składniki na kruszonkę:

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 15 dag miękkiego masła
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru
Zobacz także
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przed dodaniem ich do miski.
  2. Do naczynia, w którym później wyrabiać będziecie ciasto, dodawajcie kolejne składniki.
  3. Zacznijcie od pokruszonych świeżych drożdży.
  4. Dalej wsypcie do miski cukier.
  5. Jajka roztrzepcie najpierw w innej misce, potem dodajcie do miski z drożdżami i cukrem.
  6. Wlejcie do mieszanki mleko i olej.
  7. Na koniec dodajcie na wierzch przesianą mąkę, szczyptę soli i odrobinę aromatu.
  8. Niezwykle ważne jest, by nie mieszać składników po wsypaniu ich do miski.
  9. Po wrzuceniu wszystkich składników wieczorem do naczynia, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie je w takiej postaci do kolejnego dnia.
  10. Następnego dnia wyróbcie ciasto mieszając składniki łyżką, ręką lub za pomocą robota kuchennego.
  11. Wyłóżcie ciasto do blachy 34x25 cm.
  12. Na ciasto drożdżowe wyłóżcie rozmrożone owoce.
  13. Przystąpcie do przygotowania kruszonki. Utrzyjcie razem wszystkie składniki i posypcie kruszonką ciasto z góry.
  14. Nagrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ok. 50 min.
  15. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 

ciasto drożdżowe z aromatem
Flickr
Newsy
1 składnik całkowicie odmieni ciasto drożdżowe. Dodajcie go na początku a nie pożałujecie
Zastanawialiście się jak nadać waszemu ciastu drożdżowemu nieco inny smak? Charakter nada mu jeden dodatek.

Jest nim olejek zapachowy. Różne krążą opinie o tym dodatku do wypieków, ale nie ulega wątpliwości, że dzięki niemu tanim kosztem nadacie ciekawego aromatu swojemu ciastu. Aromat waniliowy, aromat migdałowy, aromat cytrynowy, pomarańczowy, a nawet rumowy – wybór małych flakoników z olejkami zapachowymi jest bardzo duży. To szybki sposób na poprawę smaku wypieku i na przykład na przytłumienie zbyt intensywnego zapachu drożdży w cieście. Jak szybko zrobić drożdżowe ciasto? Jeśli jesteście zabiegani i nie macie czasu na długie i pracochłonne wyrabianie ciasta drożdżowego, wypróbujcie ten przepis. Wystarczy wyrobić ciasto i niemal natychmiast wyłożyć je do formy. Proces rośnięcia odbędzie się w rozgrzewającym się piekarniku. Niech nie wystraszy was dość duża ilość drożdży na liście składników. Jest to spowodowane dużą ilością cukru, oleju  i innych dodatków, które obciążają drożdżówkę. Ewentualny wyczuwalny w cieście aromat drożdżowy w cieście zostanie zagłuszony, tak jak już wspominaliśmy, przez olejek zapachowy. Przepis na przepyszną, szybką drożdżówkę Składniki na ciasto: 70 dag mąki 6 łyżek oleju 3 jajka 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 80 g drożdży świeżych (4/5 paczki) 1 szklanka mleka Szczypta soli Olejek zapachowy waniliowy lub inny Opcjonalnie: owoce lub konfitura Składniki na kruszonkę: Ćwierć kostki masła Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Przygotowanie: Mleko podgrzejcie na gazie, tak by było dość ciepłe. Drożdże wymieszajcie z cukrem i dodajcie do nich mleko – w ten sposób przygotujecie zaczyn. Do miski wsypcie mąkę, zaczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Nie odstawiajcie ciasta do...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie! Przepis na ciasto drożdżowe Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki: 600 g mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju sól Przygotowanie Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej . To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody. Wyrabiajcie mocno ciasto,...

drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

ciasto drozdzowe z jablkami przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Taką drożdżówkę z jabłkami piekła Magdzie Gessler jej babcia. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Tęsknicie za smakiem drożdżówki z jabłkami? Zróbcie ją z przepisu babci Magdy Gessler!

Pamiętacie drożdżówki u babci? Pachnące, pulchne, wysokie ciasto drożdżowe, które prosto z piekarnika trafiało na kuchenny blat, a babcia wyganiała wszystkich z kuchni ostrzegając, że nie wolno jeść gorącego ciasta. Ale kto by się oparł takim wypiekom! Nie ma chyba nic smaczniejszego niż solidna porcja ciasta drożdżowego z owocami, kruszonką i cukrem pudrem. Palce lizać! Słynna restauratorka Magda Gessler najlepszy przepis na drożdżówkę zna od nikogo innego, jak od swojej babci! Gwiazda nie raz przyznaje się, że wiele jej genialnych przepisów pochodzi od babci, która gotować umiała jak mało kto. Wypróbujcie przepis babci Magdy Gessler na ciasto drożdżowe z jabłkami. Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami Ten przepis Magda Gessler poznała dzięki swojej babci, która podobno była świetną kucharką! To właśnie ona inspirowała wiele pomysłów Magdy na dania i przekazała jej wiedzę na temat gotowania. Podana wersja ciasta nie zawiera kruszonki, ale oczywiście możecie ją dodać, jeśli lubicie. Do przygotowania smacznej drożdżówki z jabłkami, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram kwaśnych jabłek 1 kostka masła 4 jajka 200 g cukru 750 g mąki 50 g świeżych drożdży Przygotowanie Obierzcie wszystkie jabłka, usuńcie pestki i gniazda nasienne i pokrójcie w równe kawałki. Ucierajcie kostkę masła tak długo, aż stanie się ono całkiem płynne. Następnie do miski z masłem wbijcie 4 jajka, wsypcie 200 g cukru (około ¾ szklanki), 750 g mąki oraz 50 g świeżych drożdży. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. Gdy ciasto będzie już gotowe, przełóżcie je do blaszki wysmarowanej masłem. Wyrównajcie na płasko za pomocą noża. Wyłóżcie pokrojone jabłka na wierzchu ciasta, posypcie cukrem i...