leniwe ciasto drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy

Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku

Macie w zamrażarce truskawki? Jeśli tak, to już połowa sukcesu za wami. To ciasto zrobi się praktycznie samo!

To ciasto dla prawdziwych leniuchów. Albo dla osób mocno zapracowanych. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki jednego dnia, a następnego je szybko wymieszać.

Ważne, by podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki pozostawały w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem wyciągnijcie więc mleko i jajka z lodówki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co aż tak duża ilość drożdży w cieście?

Zapytacie, skąd tak duża ilość drożdży w zwykłym cieście? Taka ilość jest niezbędna, by obciążane cukrem, tłuszczem i jajkami ciasto mogło wyrosnąć.

Nie zapomnijcie także rozmrozić truskawek lub dowolnie wybranych innych owoców przed dodaniem ich do ciasta.

W przeciwnym wypadku ich wilgoć może spowodować opadnięcie ciasta i niepowodzenie podczas pieczenia.

Przepis na nocne leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • Opakowanie drożdży świeżych – 10 dag
  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • Ćwierć szklanki oleju
  • 70 dag mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 3 kropelki aromatu arakowego lub innego
  • Mrożone truskawki lub inne owoce

Składniki na kruszonkę:

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 15 dag miękkiego masła
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru
Zobacz także
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przed dodaniem ich do miski.
  2. Do naczynia, w którym później wyrabiać będziecie ciasto, dodawajcie kolejne składniki.
  3. Zacznijcie od pokruszonych świeżych drożdży.
  4. Dalej wsypcie do miski cukier.
  5. Jajka roztrzepcie najpierw w innej misce, potem dodajcie do miski z drożdżami i cukrem.
  6. Wlejcie do mieszanki mleko i olej.
  7. Na koniec dodajcie na wierzch przesianą mąkę, szczyptę soli i odrobinę aromatu.
  8. Niezwykle ważne jest, by nie mieszać składników po wsypaniu ich do miski.
  9. Po wrzuceniu wszystkich składników wieczorem do naczynia, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie je w takiej postaci do kolejnego dnia.
  10. Następnego dnia wyróbcie ciasto mieszając składniki łyżką, ręką lub za pomocą robota kuchennego.
  11. Wyłóżcie ciasto do blachy 34x25 cm.
  12. Na ciasto drożdżowe wyłóżcie rozmrożone owoce.
  13. Przystąpcie do przygotowania kruszonki. Utrzyjcie razem wszystkie składniki i posypcie kruszonką ciasto z góry.
  14. Nagrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ok. 50 min.
  15. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 

ciasto drożdżowe z aromatem
Flickr
Newsy
1 składnik całkowicie odmieni ciasto drożdżowe. Dodajcie go na początku a nie pożałujecie
Zastanawialiście się jak nadać waszemu ciastu drożdżowemu nieco inny smak? Charakter nada mu jeden dodatek.

Jest nim olejek zapachowy. Różne krążą opinie o tym dodatku do wypieków, ale nie ulega wątpliwości, że dzięki niemu tanim kosztem nadacie ciekawego aromatu swojemu ciastu. Aromat waniliowy, aromat migdałowy, aromat cytrynowy, pomarańczowy, a nawet rumowy – wybór małych flakoników z olejkami zapachowymi jest bardzo duży. To szybki sposób na poprawę smaku wypieku i na przykład na przytłumienie zbyt intensywnego zapachu drożdży w cieście. Jak szybko zrobić drożdżowe ciasto? Jeśli jesteście zabiegani i nie macie czasu na długie i pracochłonne wyrabianie ciasta drożdżowego, wypróbujcie ten przepis. Wystarczy wyrobić ciasto i niemal natychmiast wyłożyć je do formy. Proces rośnięcia odbędzie się w rozgrzewającym się piekarniku. Niech nie wystraszy was dość duża ilość drożdży na liście składników. Jest to spowodowane dużą ilością cukru, oleju  i innych dodatków, które obciążają drożdżówkę. Ewentualny wyczuwalny w cieście aromat drożdżowy w cieście zostanie zagłuszony, tak jak już wspominaliśmy, przez olejek zapachowy. Przepis na przepyszną, szybką drożdżówkę Składniki na ciasto: 70 dag mąki 6 łyżek oleju 3 jajka 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 80 g drożdży świeżych (4/5 paczki) 1 szklanka mleka Szczypta soli Olejek zapachowy waniliowy lub inny Opcjonalnie: owoce lub konfitura Składniki na kruszonkę: Ćwierć kostki masła Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Przygotowanie: Mleko podgrzejcie na gazie, tak by było dość ciepłe. Drożdże wymieszajcie z cukrem i dodajcie do nich mleko – w ten sposób przygotujecie zaczyn. Do miski wsypcie mąkę, zaczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Nie odstawiajcie ciasta do...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie! Przepis na ciasto drożdżowe Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki: 600 g mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju sól Przygotowanie Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej . To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody. Wyrabiajcie mocno ciasto,...

drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego
Newsy
Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd
Jeśli czasem nie wyrasta wam ciasto drożdżowe, a nie wiecie, dlaczego tak się dzieje, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać. Przepis na idealne na cisto drożdżowe Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji. Składniki: 500 g mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży piekarniczych 2 jajka 4 łyżki rozpuszczonego masła ciepła woda 3 łyżki cukru szczypta soli To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd. Temperatura w cieście drożdżowym Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego . Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową , płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie. Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka . Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek. Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do...