To ciasto dla prawdziwych leniuchów. Albo dla osób mocno zapracowanych. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki jednego dnia, a następnego je szybko wymieszać.
Ważne, by podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki pozostawały w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem wyciągnijcie więc mleko i jajka z lodówki.
Po co aż tak duża ilość drożdży w cieście?
Zapytacie, skąd tak duża ilość drożdży w zwykłym cieście? Taka ilość jest niezbędna, by obciążane cukrem, tłuszczem i jajkami ciasto mogło wyrosnąć.
Nie zapomnijcie także rozmrozić truskawek lub dowolnie wybranych innych owoców przed dodaniem ich do ciasta.
Zobacz także:
W przeciwnym wypadku ich wilgoć może spowodować opadnięcie ciasta i niepowodzenie podczas pieczenia.
Przepis na nocne leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami
Składniki:
- Opakowanie drożdży świeżych – 10 dag
- Szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- Ćwierć szklanki oleju
- 70 dag mąki pszennej
- Szczypta soli
- 3 kropelki aromatu arakowego lub innego
- Mrożone truskawki lub inne owoce
Składniki na kruszonkę:
- 10 dag wiórek kokosowych
- 15 dag miękkiego masła
- 10 dag mąki krupczatki
- 10 dag cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przed dodaniem ich do miski.
- Do naczynia, w którym później wyrabiać będziecie ciasto, dodawajcie kolejne składniki.
- Zacznijcie od pokruszonych świeżych drożdży.
- Dalej wsypcie do miski cukier.
- Jajka roztrzepcie najpierw w innej misce, potem dodajcie do miski z drożdżami i cukrem.
- Wlejcie do mieszanki mleko i olej.
- Na koniec dodajcie na wierzch przesianą mąkę, szczyptę soli i odrobinę aromatu.
- Niezwykle ważne jest, by nie mieszać składników po wsypaniu ich do miski.
- Po wrzuceniu wszystkich składników wieczorem do naczynia, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie je w takiej postaci do kolejnego dnia.
- Następnego dnia wyróbcie ciasto mieszając składniki łyżką, ręką lub za pomocą robota kuchennego.
- Wyłóżcie ciasto do blachy 34x25 cm.
- Na ciasto drożdżowe wyłóżcie rozmrożone owoce.
- Przystąpcie do przygotowania kruszonki. Utrzyjcie razem wszystkie składniki i posypcie kruszonką ciasto z góry.
- Nagrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ok. 50 min.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl