To ciasto dla prawdziwych leniuchów. Albo dla osób mocno zapracowanych. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki jednego dnia, a następnego je szybko wymieszać.

Ważne, by podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki pozostawały w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem wyciągnijcie więc mleko i jajka z lodówki.

Po co aż tak duża ilość drożdży w cieście?

Zapytacie, skąd tak duża ilość drożdży w zwykłym cieście? Taka ilość jest niezbędna, by obciążane cukrem, tłuszczem i jajkami ciasto mogło wyrosnąć.

Nie zapomnijcie także rozmrozić truskawek lub dowolnie wybranych innych owoców przed dodaniem ich do ciasta.

Zobacz także:

W przeciwnym wypadku ich wilgoć może spowodować opadnięcie ciasta i niepowodzenie podczas pieczenia.

Przepis na nocne leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • Opakowanie drożdży świeżych – 10 dag
  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • Ćwierć szklanki oleju
  • 70 dag mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 3 kropelki aromatu arakowego lub innego
  • Mrożone truskawki lub inne owoce

Składniki na kruszonkę:

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 15 dag miękkiego masła
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przed dodaniem ich do miski.
  2. Do naczynia, w którym później wyrabiać będziecie ciasto, dodawajcie kolejne składniki.
  3. Zacznijcie od pokruszonych świeżych drożdży.
  4. Dalej wsypcie do miski cukier.
  5. Jajka roztrzepcie najpierw w innej misce, potem dodajcie do miski z drożdżami i cukrem.
  6. Wlejcie do mieszanki mleko i olej.
  7. Na koniec dodajcie na wierzch przesianą mąkę, szczyptę soli i odrobinę aromatu.
  8. Niezwykle ważne jest, by nie mieszać składników po wsypaniu ich do miski.
  9. Po wrzuceniu wszystkich składników wieczorem do naczynia, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie je w takiej postaci do kolejnego dnia.
  10. Następnego dnia wyróbcie ciasto mieszając składniki łyżką, ręką lub za pomocą robota kuchennego.
  11. Wyłóżcie ciasto do blachy 34x25 cm.
  12. Na ciasto drożdżowe wyłóżcie rozmrożone owoce.
  13. Przystąpcie do przygotowania kruszonki. Utrzyjcie razem wszystkie składniki i posypcie kruszonką ciasto z góry.
  14. Nagrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ok. 50 min.
  15. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl