Wszyscy dobrze znamy słodki smak banana, ale czy odważyliście się kiedyś użyć w kuchni jego skórki? Skórka banana stanowi około 35% dojrzałych owoców i najczęściej jest przez nas wyrzucana do kosza. To duży błąd! Dlaczego?
Do czego można wykorzystać skórkę banana?
Skórki bananów są nie tylko jadalne, ale także bogate w kilka kluczowych składników odżywczych, takich jak: potas, błonnik pokarmowy, wielonienasycone tłuszcze i niezbędne aminokwasy. Jedzenie skórek od banana nie tylko może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności. Z takiej skórki możecie też zrobić m.in. peeling do twarzy, odżywczą maseczkę do włosów, a także możecie ją wykorzystać do wybielenia zębów, czy pozbycia się zmian potrądzikowych.
Skórki banana znajdują również bogate zastosowanie w gospodarstwie domowym - możecie użyć ich do polerowania skórzanych butów czy srebrnych sztućców. A co powiecie na wykorzystanie skórki banana do zrobienia wegańskiego bekonu?
Przepis na wegański bekon ze skórki od banana
Skórki z bananów są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Możecie je grillować, piec, smażyć i dodawać do koktajli. Na dobry początek proponujemy wam, abyście przygotowali z nich wegański bekon. Ten przepis to prawdziwy hit sieci!
Zobacz także:
@lowcazarcia Wegański bekon 🥓 ze skórek z banana 🍌 ! #vege #wege #przepisy #przepiswegański #wegeprzepisy ♬ Dzieci wybiegły - Tribbs & Rollø
Składniki:
- Dojrzałe skórki od banana
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Skórki od banana dokładnie umyjcie.
- Pozbądźcie się z wewnętrznej części skórki białych błonek (możecie to zrobić używając łyżki)
- Przygotujcie w miseczce marynatę z sosu sojowego, cukru, wędzonej papryki i czosnku.
- Wrzućcie skórki do marynaty na co najmniej kilka minut, aby dobrze przeszły jej smakiem.
- Rozgrzejcie olej na patelni i usmażcie skórki z obydwu stron przez kilka minut.
Smacznego!
Źródło: o2.pl, TikTok