rosół
AdobeStock
Newsy

Podczas gotowania rosołu dolewacie wrzątek czy zimną wodę? Jedna z tych metod ma fatalny wpływ na jego smak

Gotowanie rosołu przez długie godziny bez przykrycia wiąże się z nieuniknionym parowaniem. Czym uzupełniać braki?

Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany.

Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin.

Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie.

To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uzupełnianie braków

Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa.

Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu.

Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku?

Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika.

Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku.

Przepis na rosół

Składniki:

  • Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego)
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone)
  • Sól i pieprz
  • Makaron – nitki

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy.
  2. Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do wywaru.
  3. Wrzućcie do środka liść laurowy i opcjonalnie także ziele angielskie.
  4. Gotujcie wywar jeszcze przez ok. 2-3 godziny na maleńkim ogniu bez przykrycia.
  5. W razie potrzeby uzupełniajcie braki parującego wywaru wrzątkiem.
  6. Doprawcie zupę solą i pieprzem.
  7. Przed końcem gotowania dodajcie do zupy lubczyk i pietruszkę.
  8. Zupę podawajcie z makaronem.

Smacznego!

 

rosół
Adobe Stock
Newsy
Zawsze dodawajcie kawałek tego warzywa do rosołu. Nada mu wyjątkowo wyrazisty żółty kolor. Zawsze działa
Uważacie, że na rosole zjedliście już zęby? Złocisty wywar nie ma przed wami żadnych tajemnic? Jeśli tak, to czy słyszeliście o dodawaniu innych warzyw, niż tradycyjna włoszczyzna?

Początkujące gospodynie domowe często zadają sobie wiele trudu, by dojść do mistrzostwa pod względem gotowania rosołu . Kiedy już udaje im się uzyskać odpowiedni smak i zapach zupy, często pozostaje kwestia niesatysfakcjonującego wyglądu ich bulionu. Na jakim mięsie gotować rosół? Często w takich wypadkach ratunku szuka się w „magicznej” kostce rosołowej . Nie tędy droga. Nie ma w niej nic poza sztucznymi barwnikami, chemią, tłuszczami i solą. Lepiej postawić na sprawdzone, naturalne sposoby uzyskiwania idealnej barwy zupy. Podstawą jest oczywiście dobrze dobrane mięso. Wspaniała, złocista barwa zupy bierze się przede wszystkim z tłuszczu wiejskiej, zagrodowej kury , na której powinno się gotować klasyczny rosół. Jeżeli zamiast tego, będziecie silić się na ugotowanie rosołu z kawałka chudego mięsa rodem z przemysłowych ferm, o pięknym rosole można zapomnieć. Dodatki do rosołu Ogromny wpływ na kolor rosołu ma także długość gotowania. Musicie pozwolić mięsu na oddanie wszystkich swoich skarbów w gotującym się garnku . Nieraz jednak zdarza się, że i problem z barwą jest zbyt trudny do przeskoczenia. W takich wypadkach trzeba poszukać rozwiązań alternatywnych. Jednym z nich jest ugotowanie rosołu z dodatkiem kawałka świeżej dyni . Taki właśnie pomysł podsunęła nam jedna z naszych czytelniczek, pani Jadwiga. Inną opcją jest dodanie do rosołu nieobranej cebuli – będziecie mogli liczyć wtedy na efekt podobny jak podczas gotowania wielkanocnych kraszanek. Dla porządku przypomnimy teraz specjalnie dla was klasyczny przepis na rosół z jednym nietypowym dodatkiem. Oczywiście w postaci dyni. Przepis na rosół Składniki: Kawałek mięsa drobiowego z kością 2 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Ok. 10 dag dyni Cebula...

Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy
W życiu byście nie wpadli, żeby dodać to do rosołu. Pokrójcie to w paski i wrzućcie do bulionu, a nie pożałujecie
Marchewka, pietruszka, seler, cebula – tak wygląda podstawowy warzywny, rosołowy kwartet. Co powiecie na pewne urozmaicenie?

Nieprzypadkowo to właśnie rosół nosi miano najzdrowszej zupy na świecie. Podaje się go osobom osłabionym, chorowitym, a także dzieciom. Oprócz tego, bulion wygotowany na tłustej kurze to solidny zastrzyk energii i składników odżywczych. Jak odchudzić rosół? Część z nas właśnie z powodu tłustych oczek stara się unikać spożywania rosołu. Właśnie z myślą o nich warto przygotować nieco odchudzony wywar. Pierwszym ruchem będzie oczywiście wybór mniej tłustego kawałka mięsa . Możecie także pozbawić  tłustej skóry podudzia kury, kaczki, indyka czy gęsi. Oprócz tego, dobrym pomysłem będzie wyłowienie nadmiaru tłuszczu już po zagotowaniu wywaru. Do tego celu gospodynie domowe używają naprawdę wymyślnych sztuczek. Jedną z nich jest ta z użycie kostek lodu. Sprawdźcie tutaj:  Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... Oprócz tego warto zadbać o to, by w waszym rosole znalazło się więcej niż zwykle warzyw . Nie ograniczajcie się do standardowej włoszczyzny. W bulionie świetnie sprawdzi się także słodka, czerwona papryka. Wystarczy, ze pokroicie ją w paski i wrzucicie do zupy kilkanaście minut po pozostałych twardych warzywach. Przepis na chudy rosół Składniki: Kawałki chudego drobiu (korpus, szyja, skrzydełka) Cebula biała 3 marchewki 1 pietruszka Por Kawałek selera Papryka czerwona Ziele angielskie Liść laurowy Czarny pieprz w ziarnach Sól Natka pietruszki albo lubczyk (świeża lub mrożona) Przygotowanie: Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego na małym ogniu przez ok. 1 godzinę zbierając szumy. Po godzinie dodajcie do rosołu obraną włoszczyznę. Po kolejnych 20-30 minutach gotowania na małym ogniu bez...

Rosół przedwojenny
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy
Klasyczny rosół z przedwojennego przepisu. Tak dobry, że nawet teściowa będzie zaskoczona
Sposób przyrządzania rosołu zmieniał się na przestrzeni lat. Czasem jednak warto wrócić do dawnych, przepysznych przepisów.

Rosół jadali dziadowie i pradziadowie niektórych z nas. Sęk w tym, że musiał smakować nieco inaczej niż robimy to w dzisiejszych czasach! Największą zmianą na przestrzeni lat było zaczęcie spożywania bulionu wraz z makaronem. Nie uwierzycie, ale przed setkami lat rosół był daniem mięsnym! Dzisiaj to bezapelacyjnie ulubiona zupa wielu Polaków. Chcielibyście nieco zaskoczyć swoich bliskich? Gdy dodacie do swojego bulionu jeden składnik, nawet wasza teściowa przysiądzie z wrażenie! O czym mowa? Tajemniczym składnikiem, który znajduje się w przedwojennych przepisach na rosół, są grzyby. Borowiki, podgrzybki, a nawet kurki – te wszystkie skarby lasu nadadzą bulionowi głębszego smaku. Wystarczy mała garść grzybów wrzucona do gotującego się wywaru. Efekt odczujecie po kilku godzinach wolnego gotowania! Przepis na przedwojenny rosół Składniki 1 kura wiejska lub inny rodzaj drobiu Kawałek wołowiny (np. łata, gicz lub szponder) 2 cebule Kilka marchewek Seler 2 pietruszki z natką (może być nać mrożona) Ziele angielskie i liść laurowy Pieprz i sól Lubczyk suszony, mrożony lub świeży Garść grzybów suszonych Makaron Przygotowanie Kurę przygotujcie do gotowania. Oczyśćcie mięso, pokrójcie tuszkę na części. Zalejcie kurę i kawałek wołowiny zimną wodą i gotujcie przez ok. 30 min. Zbierajcie szumy, a po upływie pół godziny dodajcie do rosołu obrane warzywa, a także liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się rosołu dodajcie grzyby. Rosół posólcie według uznania. Rosół powinien „mrugać” na wolnym ogniu przez minimum 2-3 godziny. W ten sposób uda się wam uzyskać odpowiedni kolor i aromat. Doprawcie pod koniec gotowania rosół...

Ewa Wachowicz przedstawia przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon
ONS.pl / Adobe Stock / Instagram Ewa Wacgowicz
Newsy
Ewa Wachowicz przedstawia jesienny przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon
Jak przyrządzacie rosół? Bo na pewno macie własny sposób na esencjonalny i aromatyczny bulion. Dziś przedstawiamy rosół gospodyni programu „Ewa gotuje”.

Ewa Wachowicz jak wielu z nas lubi gorący wywar z kluskami i często go przyrządza. Jednak rosół kulinarnej gwiazdy nie zawsze jest taki sam. Letnia wersja powinna być lekka, z kolei jesienna wymaga nieco innych przypraw, żeby rosół był sycący i bardziej rozgrzewający. Zupa Ewy Wachowicz ma jeszcze jeden sekret. Sprawdźcie jaki. Uwielbiam rosół! Wszelkiego rodzaju wywary świetnie odżywiają nasz organizm – mówi Ewa Wachowicz na swoim profilu na Instagramie. Różne metody gotowania rosołu Sposobów na ugotowanie rosołu jest tyle, ilu domowych kucharzy podejmuje się ugotować tę najpopularniejszą w Polsce zupę. Zdarza się więc nam jeść lekki rosół na kurze, lub bardziej esencjonalny na kilku rodzajach, także tłustszych mięs. Niektórzy zalewają mięso zimną wodą i powoli doprowadzają ją do wrzenia, a także bardzo dbają o dokładne odszumowanie mięsa po zagotowaniu. Inni podprażają warzywa na oliwie przed zalaniem ich wodą. Jeszcze inni uważają, że mięso i warzywa powinny zostać wcześniej podpieczone w piekarniku, bo dopiero pieczenie wydobywa z nich cały smak.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Przepis na jesienny rosół z kury według Ewy Wachowicz Składniki: Połowa wiejskiej kury 1 kg szpondra wołowego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól 2-3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu 3 gałązki lubczyku Kawałek kory cynamonu 2 suszone śliwki suszone Sok z cytryny do smaku...