
Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany.
Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin.
Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie.
To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury.
Uzupełnianie braków
Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa.
Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu.
Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje.
W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku?
Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika.
Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku.
Przepis na rosół
Składniki:
- Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego)
- Marchew
- Pietruszka
- Kawałek selera
- Cebula
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone)
- Sól i pieprz
- Makaron – nitki
Przygotowanie:
- Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy.
- Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do wywaru.
- Wrzućcie do środka liść laurowy i opcjonalnie także ziele angielskie.
- Gotujcie wywar jeszcze przez ok. 2-3 godziny na maleńkim ogniu bez przykrycia.
- W razie potrzeby uzupełniajcie braki parującego wywaru wrzątkiem.
- Doprawcie zupę solą i pieprzem.
- Przed końcem gotowania dodajcie do zupy lubczyk i pietruszkę.
- Zupę podawajcie z makaronem.
Smacznego!