Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany.
Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin.
Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie.
To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury.
Zobacz także:
Uzupełnianie braków
Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa.
Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu.
Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje.
W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku?
Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika.
Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku.
Przepis na rosół
Składniki:
- Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego)
- Marchew
- Pietruszka
- Kawałek selera
- Cebula
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone)
- Sól i pieprz
- Makaron – nitki
Przygotowanie:
- Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy.
- Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do wywaru.
- Wrzućcie do środka liść laurowy i opcjonalnie także ziele angielskie.
- Gotujcie wywar jeszcze przez ok. 2-3 godziny na maleńkim ogniu bez przykrycia.
- W razie potrzeby uzupełniajcie braki parującego wywaru wrzątkiem.
- Doprawcie zupę solą i pieprzem.
- Przed końcem gotowania dodajcie do zupy lubczyk i pietruszkę.
- Zupę podawajcie z makaronem.
Smacznego!