Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany.

Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin.

Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie.

To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury.

Zobacz także:

Uzupełnianie braków

Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa.

Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu.

Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje.

W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku?

Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika.

Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku.

Przepis na rosół

Składniki:

  • Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego)
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone)
  • Sól i pieprz
  • Makaron – nitki

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy.
  2. Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do wywaru.
  3. Wrzućcie do środka liść laurowy i opcjonalnie także ziele angielskie.
  4. Gotujcie wywar jeszcze przez ok. 2-3 godziny na maleńkim ogniu bez przykrycia.
  5. W razie potrzeby uzupełniajcie braki parującego wywaru wrzątkiem.
  6. Doprawcie zupę solą i pieprzem.
  7. Przed końcem gotowania dodajcie do zupy lubczyk i pietruszkę.
  8. Zupę podawajcie z makaronem.

Smacznego!