Zacznijmy od krótkich i treściwych faktów. Dania z grilla można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. Eksperci twierdzą, że małe ilości przyrządzonego na ruszcie jedzenia, mogą przyjmować także już dzieci po 1 roku życia. To jednak tylko część prawdy w temacie, który roboczo można zatytułować „dzieci i grill”.
Jakich grillowanych potraw nie powinny jeść dzieci?
Decydując się na grillowanie z dziećmi, warto mieć na uwadze, że organizm najmłodszych różni się jednak od organizmu dorosłych. Krótko mówiąc, dzieci mogą jeść potrawy z grilla, ale nie wszystkie. Chodzi oczywiście o tłuste, ciężkostrawne potrawy, które niestety królują na rusztach w całej Polsce.
Spójrzcie na tę listę – tych produktów nie powinno podawać małym dzieciom:
- Kiełbasa
- Kaszanka
- Parówki
- Serdelki
- Wędliny
- Tłuste karkówki i inne kawałki grillowanego mięsa
Zamiast tego, wybierzcie mniej tłuste mięso, np. z piersi kurczaka lub indyka z warzywami, które na pewno nie zaszkodzą delikatnym żołądkom waszych milusińskich. Oto przykładowa lista produktów, które śmiało można przygotować np. zawijając je w folię aluminiową i kładąc na grillowym ruszcie:
Zobacz także:
- Papryka
- Cebula
- Cukinia
- Chude mięso z kurczaka
- Chude mięso z indyka
- Ziemniaki
- Ryby
Komu jeszcze może zaszkodzić grillowane jedzenie?
O tym, że grillowane mięso może zaszkodzić nie tylko dzieciom, pisaliśmy już wcześniej. W jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak pewien mężczyzna po wspólnym grillu ze znajomymi, kolejnego dnia nie mógł podnieść się ze swojego łóżka.
W innym miejscu pisaliśmy z kolei o błędach, które sprawiają, że grillowanie staje się niezwykle niezdrowe. Kliknijcie tutaj, by poczytać o najbardziej niezdrowych substancjach wydzielających się podczas grillowania.
Czytaj także: