Zacznijmy od krótkich i treściwych faktów. Dania z grilla można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. Eksperci twierdzą, że małe ilości przyrządzonego na ruszcie jedzenia, mogą przyjmować także już dzieci po 1 roku życia. To jednak tylko część prawdy w temacie, który roboczo można zatytułować „dzieci i grill”.

Jakich grillowanych potraw nie powinny jeść dzieci?

Decydując się na grillowanie z dziećmi, warto mieć na uwadze, że organizm najmłodszych różni się jednak od organizmu dorosłych. Krótko mówiąc, dzieci mogą jeść potrawy z grilla, ale nie wszystkie. Chodzi oczywiście o tłuste, ciężkostrawne potrawy, które niestety królują na rusztach w całej Polsce.

Spójrzcie na tę listę – tych produktów nie powinno podawać małym dzieciom:

  • Kiełbasa
  • Kaszanka
  • Parówki
  • Serdelki
  • Wędliny
  • Tłuste karkówki i inne kawałki grillowanego mięsa

Zamiast tego, wybierzcie mniej tłuste mięso, np. z piersi kurczaka lub indyka z warzywami, które na pewno nie zaszkodzą delikatnym żołądkom waszych milusińskich. Oto przykładowa lista produktów, które śmiało można przygotować np. zawijając je w folię aluminiową i kładąc na grillowym ruszcie:

Zobacz także:

  • Papryka
  • Cebula
  • Cukinia
  • Chude mięso z kurczaka
  • Chude mięso z indyka
  • Ziemniaki
  • Ryby

Komu jeszcze może zaszkodzić grillowane jedzenie?

O tym, że grillowane mięso może zaszkodzić nie tylko dzieciom, pisaliśmy już wcześniej. W jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak pewien mężczyzna po wspólnym grillu ze znajomymi, kolejnego dnia nie mógł podnieść się ze swojego łóżka.

W innym miejscu pisaliśmy z kolei o błędach, które sprawiają, że grillowanie staje się niezwykle niezdrowe. Kliknijcie tutaj, by poczytać o najbardziej niezdrowych substancjach wydzielających się podczas grillowania.

Czytaj także: