To problem, który dotyka naprawdę wielu osób w majówkę lub ogólnie w sezonie grillowym. Przypadłość może dotknąć dosłownie każdego! Scenariusz najczęściej wygląda następująco.

Typowy przypadek choroby grillowej

Pierwsze spotkanie ze znajomymi po długiej przerwie. Otwarcie sezonu grillowego. Wszyscy są spragnieni rozmów, pysznych potraw z grilla i piwa otwieranego na świeżym powietrzu ze znajomymi. Trudno czasem wtedy zachować umiar. Pewien mężczyzna objada się karkówką i kiełbasą, w międzyczasie popija też schłodzone piwo. Jest już najedzony, ale wciska jeszcze szaszłyka, marynowany boczek i kaszankę. Na warzywa nie ma już w żołądku miejsca. Wie, że nie jest to zdrowy posiłek, ale stwierdza, że to specjalna okazja, a zdrowo zje jutro. Niestety, rano czeka go przykra niespodzianka… Budzi się z ogromnym bólem w kostce i kolanie. Nie może postawić nogi na podłodze. Co się stało?

Choroba grillowa – dna moczanowa

Chodzi o atak dny moczanowej. Dna moczanowa to choroba, która polega na zwiększonym stężeniu kwasu moczowego we krwi. Objawia się nagłymi napadami najczęściej odczuwanymi właśnie jako puchniecie i ogromny ból stawów. Najczęściej dotyka to kostek, stawów kolanowych, ale może pojawiać się też w łokciach lub karku. Dotknięty staw jest czerwony, gorący i niesamowicie boli.

To skutek wytrącających się kryształków kwasu moczowego. Jedną z głównych przyczyn takiej sytuacji jest nieprawidłowa dieta bogata w puruny. Tłuste mięsa to ogromne bomby purynowe, które mogą wyzwolić atak dny moczanowej. Grill i jedzenie wielu potraw to czynnik wyzwalający atak dny moczanowej.

Zobacz także:

Czy może was dotknąć dna mocznanowa?

Żeby sprawdzić, czy jesteście zagrożeni atakiem dny moczanowej możecie zrobić badanie poziomu kwasu moczowego we krwi. Najczęściej chorobą dotknięci są mężczyźni po 50-tym roku życia. Dna moczanowa może jednak dotknąć dosłownie każdego. By unikać objawów na co dzień trzeba stosować dietę ubogopurynową. Trzeba unikać tłustego mięsa, a najlepiej ograniczać mięso ogółem i stosować dietę fleksitariańską.

Co zrobić by nie doparła was choroba grillowa?

  • Alkohol (szczególnie piwo) to czynniki wyzwalające, warto więc pić go w tracie grilla z umiarem
  • Stosujcie zasady zdrowego grillowania
  • Jedzcie dużo warzyw
  • Zachowujcie umiar w spożyciu tłustych mięs. Może wystarczy wam jeden plaster karkówki i nie musicie sięgać od razu po 3?

Czytaj także: