Dla wielu osób przepis na jajka z sosem i ziemniakami to nostalgiczna podróż do przeszłości. Zwykle tego typu dania podawano nie tylko w domach, ale także w jadłodajniach czy barach mlecznych.

Klasyczny sos zawierał przede wszystkim chrzan. To jednak tylko jedna z możliwości. Równie dobrze pasuje do jajek na twardo sos na bazie musztardy. Weźcie mleko, masło, śmietankę, parę dodatków i zabierajcie się pracy. Proste danie w kilkanaście minut będzie gotowe, zanim zrobicie się naprawdę głodni!

Skąd pochodzi przepis na jajka w sosie musztardowym?

Zanim jednak zakaszecie rękawy, pora na małą ciekawostkę. Jajka na twardo w sosie musztardowym z ziemniakami to danie, które szczególnie popularne jest w Niemczech, a zwłaszcza w dawnym NRD. I to właśnie tam najprawdopodobniej należy upatrywać ojczyzny tego typu sosu podawanego do jaj. Uwierzylibyście, że nawet i w topornym komunistycznym „enerdówku” całkiem nieźle znali się na gotowaniu?

Przepis na jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 10 jajek (na 3 porcje)
  • 5 łyżek mąki
  • Ćwierć kostki masła
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • Pół litra mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • Cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo z dodatkiem soli, dzięki czemu nie rozbiją się we wrzątku.
  2. Pora na sos musztardowy. Rozpuście w garnku masło i dodajcie do niego pokrojoną drobno cebulkę, posólcie, dodajcie odrobinę cukru (nie więcej niż łyżeczkę).
  3. Gdy cebulka zmięknie po krótkim podsmażeniu, wsypcie na patelnię mąkę, wymieszajcie i zaraz wlejcie na patelnię stopniowo mleko i śmietanę, cały czas mieszając.
  4. Dodajcie do gotującego się na wolnym ogniu sosu musztardę, pieprz.
  5. Gotujcie do delikatnego zgęstnienia sosu.
  6. Podawajcie z obranymi jajkami i ziemniakami gotowanymi w dowolny sposób.
  7. Smacznego!