Gołąbki to oczywiście danie proste, smaczne i nieskomplikowane, za to jego przygotowanie pozostaje niestety bardzo żmudne. Trzeba przygotować farsz, a potem sparzyć kapustę, oddzielać liście, zawijać, później układać gołąbki w garnku i je długo gotować w garnku (lub piec w piekarniku). Trochę pracy przy tym jest i nie zawsze znajdziemy w sobie siły na przygotowanie gołąbków. 

Jeżeli wy również czasami macie wielką ochotę na to danie, ale nie chce się wam go przyrządzać, wykorzystajcie banalnie prosty przepis na błyskawiczne, leniwe gołąbki. 

Jak zrobić ekspresowe „gołąbki”?

Cała magia tego dania polega na tym, że używamy tych samych składników, co na gołąbki, ale niczego nie będziemy parzyć, zawijać ani dusić. Wystarczy podsmażyć drobno posiekaną kapustę, dodać do niej zeszkloną cebulę, opcjonalnie pieczarki oraz mięso mielone i ryż. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy koncentratem i przyprawami i po 20 minutach mamy gotowe „gołąbki” w formie potrawki.

Możecie wykorzystać tutaj zwykłą białą kapustę, ale wówczas danie przygotowuje się nieco dłużej. Jeśli nie chce wam się czekać, użyjcie kapusty pekińskiej - zmięknie w mgnieniu oka, a jak pozwolicie jej lekko się przypalić na patelni, to będzie przepyszna. 

Zobacz także:

Przepis na leniwe gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 duża cebula 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek (opcjonalnie)
  • 150 g ryżu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do gyrosa (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Włóżcie ryż do osolonej, wrzącej wody i ugotujcie. Odcedźcie, gdy będzie już gotowy. 
  2. Rozgrzejcie olej na patelni, wrzućcie mięso mielone. Doprawcie mieszanką przypraw do gyrosa i podsmażcie. 
  3. Posiekajcie kapustę pekińską. Wielkość kawałków nie ma znaczenia - wszystko zależy od waszych upodobań.
  4. Rozgrzejcie olej na dużej, głębokiej patelni i wrzućcie kapustę. Podsmażcie ją najpierw na dość dużym ogniu, by nieco się przypiekła i wypuściła piękny aromat. Po chwili skręćcie ogień, dolejcie troszkę wody i duście kapustę.
  5. W tym czasie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na osobnej patelni.
  6. Pokrójcie dobrze umyte pieczarki na ćwiartki i wrzućcie na patelnię z kapustą. Gdy ta już zmięknie, dodajcie cebulę, mięso mielone, koncentrat pomidorowy oraz ryż.
  7. Wymieszajcie, doprawcie solą oraz pieprzem do smaku i duście całość jeszcze przez kilka minut. Smacznego!