Odwiedzając sąsiednie kraje i próbując ich kuchni można się szybko zorientować, że mają one wiele wspólnego z tym, co przyrządza się w Polsce. Na przykład surówkę z białej kapusty, która w Niemczech nosi nazwę „Krautsalat” i znaczy dokładnie to samo, co w Polsce. Różnicą jest wykonanie.

U nas najczęściej taka surówka ma postać tak zwanego coleslawa i do kapusty dodajemy majonez, marchew oraz cebulę, a czasami również kukurydzę. Nieco inaczej jest w Niemczech - sprawdźcie sami, jak właśnie tam robi się surówkę z białej kapusty. 

Jak robi się Krautsalat?

Przepis na Krautsalat jest bardzo podobny do znanego wszystkim przepisu na typową surówkę z białej kapusty, ale z drobnymi różnicami. Przede wszystkim - nie ma tutaj żadnej cebuli (ucieszą się ci, którzy nie przepadają za tym warzywem w surowej postaci). Zamiast niej, bardzo często używa się rzodkiewki. Również ma wyraźny smak, ale znacznie łagodniejszy smak, a jej żywy, różowy kolor ciekawie urozmaica surówkę. 

Natomiast do majonezu dodaje się też trochę musztardy, dzięki czemu Krautsalat smakuje bardziej wyraziście. Do tego jeszcze troszkę czosnku oraz opcjonalnie niewielka ilość płatków chili i surówka smakuje po prostu doskonale.

Zobacz także:

Jest chrupiąca, lekko słodka i jednocześnie nieco ostra. To bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki z białej kapusty, dlatego zdecydowanie warto ją wypróbować. Wszystkie składniki oraz sposób przygotowania znajdziecie w przepisie poniżej. 

Przepis na Krautsalat

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Posiekajcie drobno kapustę. Posypcie ją solą i odstawcie, by nieco zmiękła.
  2. W tym czasie obierzcie marchew i zetrzyjcie na mandolinie lub pokrójcie drobno w słupki. Rzodkiewkę pokrójcie w kostkę lub plastry. 
  3. W osobnej misce wymieszajcie majonez z jogurtem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki chili, sól oraz pieprz i wymieszajcie. 
  4. Do kapusty wsypcie pokrojone warzywa, wlejcie sos oraz posiekany koperek. Wszystko razem dobrze wymieszajcie.
  5. Odłóżcie surówkę do lodówki na minimum 15 minut przed podaniem. Smacznego!