Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste!

Dlaczego trzeba czyścić ruszt?

Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych, by tego uniknąć).

Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym.

Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne.

Zobacz także:

Zasady czyszczenia grilla

Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad:

  • Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu
  • Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia)
  • Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić w zakamarkach grilla i pojawi się rdza.
  • Grill to nie tylko ruszt – pamiętajcie o tym, by wysypać popiół i przetrzeć wnętrze grilla łącznie ze ściankami, na których może się osadzać tłuszcz z mięsa.

Sposób na wyczyszczenie rusztu

Kto choć raz czyścił ruszt grilla, ten dobrze wie, że to niezłe wyzwanie. Istnieje prosty sposób na wyczyszczenie rusztu – należy położyć go na folii aluminiowej, posypać dużą ilością soli i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Należy trzymać ruszt w piecu tak długo, aż sól zrobi się brązowa. Wówczas wystarczy przetrzeć ruszt ścierką albo gąbką – brud powinien sam odchodzić!

Czytaj także: