Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Adobe Stock
Newsy

Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem

Nie dajcie się wpuścić w maliny i nie ograniczajcie się do spożywania tylko owoców tych krzewów! Herbata z liści malin to naturalny środek na wiele schorzeń.

Zwyczajowo herbatę z liści malin parzyły nasze babcie lata temu na gorączkę, przeziębienie, czy też na grypę. To jednak tylko część całej prawdy na temat prozdrowotnych właściwości tego typu herbatek. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy i gdzie można zbierać liście maliny na herbatki ziołowe?

Liście malin do sporządzenia parzonej herbatki można zbierać i wiosną, i latem, i także jesienią. Warto jednak wiedzieć, że do zbierania nadają się tylko młode liście malin bez plamek i przebarwień wyrastające świeżo z jej pędów.

Ponadto, jeśli zdecydujecie się na własnoręczny zbiór liści malin zamiast kupowania gotowego suszu w sklepach zielarskich, pamiętajcie by wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych jezdni i zakładów przemysłowych.

Zobacz także
Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik a w mig dojrzeją

Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik, a w mig dojrzeją

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Dlaczego herbata z liści malin jest zdrowa?

Zebrane liście maliny należy suszyć w temp. ok. 30-40 st. C. Nie róbcie tego jednak bezpośrednio na słońcu – to może pozbawić liście wielu cennych składników.  Co zatem zawierają liście malin i dlaczego warto parzyć z nich herbatkę? Spójrzcie na tę listę ich składników:

  • Sole mineralne
  • Garbniki
  • Polifenole (flawonoidy)
  • Kwasy organiczne
  • Witamina C
  • Żelazo

A teraz czas na listę właściwości prozdrowotnych i zalet picia herbatki z suszonych liści malin:

  • Hamują rozwój bakterii w jelitach i w ten sposób są środkiem na biegunkę
  • Dzięki zawartym antyoksydantom hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem DNA skutkującym mnożeniu się komórek rakowych
  • Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (np. w przypadkach schorzeń zapalnych w jamie ustnej)
  • Podobnie jak owoce malin, liście także mają działalność zbijająca gorączkę
  • Działają rozkurczowo (mogą pomóc kobietom w okresie miesiączki).
    Na herbatki z suszonych liści maliny, a także wszystkie inne zioła, powinny uważać jednak panie w stanie błogosławionym. Zioła mogą przyczynić się do przedwczesnych skurczów u kobiet w ciąży)
  • Pomaga w nieżycie żołądka i jelit
  • Wspomaga trawienie
  • Ma właściwości moczopędne
  • Poprawia przemianę materii
  • Oczyszcza organizm z toksyn

Jak zrobić herbatę z liści malin?

  1. Dużą łyżkę suszonych, pokruszonych liśći malin wsypcie do szklanki
  2. Zalejcie liście wrząca wodą.
  3. Parzcie pod przykryciem od 5 do 10 min.
  4. Pijcie lekko ostudzony napar.

Źródło: medonet.pl

 

Jak zrobić herbatę z liści oliwnych? Ten eliksir pochodzi z Biblii i leczy prawie wszystkie choroby
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić herbatę z liści oliwnych? Ten eliksir pochodzi z Biblii i leczy prawie wszystkie choroby
Napar z liści oliwnych to odpowiedź na słabą odporność, wirusy, bakterie, grzyby. Przez starożytnych uważany za eliksir młodości i siły. Nic dziwnego, mit mówi, że to sama Atena stworzyła drzewo oliwne.

Wzmianek o drzewie oliwnym i jego pozytywnych właściwościach w Biblii nie brakuje. Już w czasach powstawania Pisma Świętego wiedziano o jego niezwykłych cechach. Co więcej, nie chodzi tutaj tylko o owoce drzewa oliwnego, ale także o jego liście. Walka z opryszczkami, opóźnianie procesów starzenia się, a także pomoc w zwalczeniu zwykłej grypy - to tylko część prozdrowotnych właściwości naparu z suszonych liści oliwnych. Nie pozostaje nic innego, jak się w nie zaopatrzyć! Gdzie można kupić liście oliwne? Niestety tego rodzaju suszone liście dostępne są głównie w sklepach internetowych lub dobrych sklepach zielarskich. Pocieszeniem jest jednak to, że ich cena nie powinna odstraszyć nikogo, kto chciałby w łatwy sposób poprawić swoje zdrowie. Przed zakupem suszonych listków oliwnych warto dobrze przejrzeć znalezione oferty. Najlepszym wyborem będzie susz, który został przygotowany z najwyższej jakości liści z drzew uprawianych bez użycia zbędnych pestycydów i oprysków. Herbata z liści oliwnych: właściwości Napar ten jest tak zdrowy, ponieważ liście oliwne: zawierają sporo cennych związków fenolowych i flawonoidów w swoim składzie mają także oleuropeinę - silny przeciwutleniacz napar z liści oliwnych nie zawiera kofeiny zawierają witaminę C wspomagają system odpornościowy działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo obniżają ciśnienie tętnicze krwi i chronią układ krążenia. Jak zrobić herbatę z liści oliwnych? Napar z liści oliwnych można pić nawet 2-3 razy dziennie.   Sposób przygotowania: Z torebki wyjmijcie ok. 4-5 suszonych listków oliwnych. Zagotujcie w rondelku lub w garnku wodę – powinno to być ok. 250-300 ml. Kiedy woda zacznie wrzeć, włóżcie do...

Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
AdobeStock
Newsy
Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
Rosną dziko w lasach i na przydomowych krzakach. Maliny zawierają prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść? Korzyści są wprost nieocenione!

Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku . Dlaczego warto jeść te owoce? Na co pomagają maliny? Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny? Pomagają przy biegunce Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca . Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek. Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych. Pomocne przy odchudzaniu Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu. Profilaktyka antynowotworowa Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że...

Niezawodny sposób na przeziębienie. Pijcie to codziennie wieczorem, w mig stawia na nogi
Flickr
Zdrowie
Niezawodny sposób na przeziębienie. Pijcie to codziennie wieczorem, w mig stawia na nogi
Sezon jesienno-zimowy to dla odporności nie lada wyzwanie. Właśnie wtedy chorujemy najczęściej. Niektóre domowe sposoby pomogą w walce z chorobą.

Katar, kaszel i gorączka to nieodłączni towarzysze przeziębienia. Często nawet zanim pojawią się pierwsze objawy choroby, czujemy, że „coś nas bierze”. To już wtedy najlepiej zacząć wzmacniać organizm, rozgrzewać się, zacząć cieplej się ubierać. Istnieje wiele prostych, tradycyjnych metod na złagodzenie skutków choroby i poprawę samopoczucia. Składniki na domowe, rozgrzewające napary zwykle mamy pod ręką w domu. Dlaczego jesienią i zimą chorujemy częściej? Jesień i zima to czas wzmożonych infekcji. Jest kilka powodów, dlaczego tak się dzieje. Pierwszym, jest to, że zaczyna się robić chłodno i mokro. W ciągu dnia często zmienia się pogoda i temperatura też jest zmienna. Zdarza nam się zmarznąć, bo od wyjścia z domu ochłodziło się i okazuje się, że jesteśmy za lekko ubrani. Zdarza nam się zmoknąć czy przemoczyć nogi. Jesienią zmienia się także nasza dieta. Jemy mniej owoców i warzyw, dostarczamy sobie mniej witamin, w tym witaminy C. A zmiana pokarmów i nasłonecznienia w ciągu dnia, pozbawia nas też witaminy D3. Zaczynamy mieć niedobory witamin i minerałów.  Spędzamy więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach, zimą dodatkowo ogrzewanych i nie zawsze dobrze wentylowanych. To nie tylko powoduje wysuszanie śluzówki i większą jej podatność na podrażnienia i gromadzenie się bakterii, ale też przenoszenie się drobnoustrojów chorobotwórczych z osoby na osobę. Naturalne sposoby na odporność O odporność warto zadbać jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Ma na nią wpływ styl życia, jaki prowadzimy, sposób odżywiania: ograniczanie spożycia mięsa, soli czy cukru, ale też odpowiednia ilość ruchu na świeżym i snu, jakie sobie zapewniamy. Jeśli pomimo starań i utrzymywaniu organizmu w dobrej kondycji złapiecie przeziębienie, nie od razu trzeba się...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...