Zwyczajowo herbatę z liści malin parzyły nasze babcie lata temu na gorączkę, przeziębienie, czy też na grypę. To jednak tylko część całej prawdy na temat prozdrowotnych właściwości tego typu herbatek. 

Kiedy i gdzie można zbierać liście maliny na herbatki ziołowe?

Liście malin do sporządzenia parzonej herbatki można zbierać i wiosną, i latem, i także jesienią. Warto jednak wiedzieć, że do zbierania nadają się tylko młode liście malin bez plamek i przebarwień wyrastające świeżo z jej pędów.

Ponadto, jeśli zdecydujecie się na własnoręczny zbiór liści malin zamiast kupowania gotowego suszu w sklepach zielarskich, pamiętajcie by wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych jezdni i zakładów przemysłowych.

Dlaczego herbata z liści malin jest zdrowa?

Zebrane liście maliny należy suszyć w temp. ok. 30-40 st. C. Nie róbcie tego jednak bezpośrednio na słońcu – to może pozbawić liście wielu cennych składników.  Co zatem zawierają liście malin i dlaczego warto parzyć z nich herbatkę? Spójrzcie na tę listę ich składników:

Zobacz także:

  • Sole mineralne
  • Garbniki
  • Polifenole (flawonoidy)
  • Kwasy organiczne
  • Witamina C
  • Żelazo

A teraz czas na listę właściwości prozdrowotnych i zalet picia herbatki z suszonych liści malin:

  • Hamują rozwój bakterii w jelitach i w ten sposób są środkiem na biegunkę
  • Dzięki zawartym antyoksydantom hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem DNA skutkującym mnożeniu się komórek rakowych
  • Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (np. w przypadkach schorzeń zapalnych w jamie ustnej)
  • Podobnie jak owoce malin, liście także mają działalność zbijająca gorączkę
  • Działają rozkurczowo (mogą pomóc kobietom w okresie miesiączki).
    Na herbatki z suszonych liści maliny, a także wszystkie inne zioła, powinny uważać jednak panie w stanie błogosławionym. Zioła mogą przyczynić się do przedwczesnych skurczów u kobiet w ciąży)
  • Pomaga w nieżycie żołądka i jelit
  • Wspomaga trawienie
  • Ma właściwości moczopędne
  • Poprawia przemianę materii
  • Oczyszcza organizm z toksyn

Jak zrobić herbatę z liści malin?

  1. Dużą łyżkę suszonych, pokruszonych liśći malin wsypcie do szklanki
  2. Zalejcie liście wrząca wodą.
  3. Parzcie pod przykryciem od 5 do 10 min.
  4. Pijcie lekko ostudzony napar.

Źródło: medonet.pl