Zwyczajowo herbatę z liści malin parzyły nasze babcie lata temu na gorączkę, przeziębienie, czy też na grypę. To jednak tylko część całej prawdy na temat prozdrowotnych właściwości tego typu herbatek.
Kiedy i gdzie można zbierać liście maliny na herbatki ziołowe?
Liście malin do sporządzenia parzonej herbatki można zbierać i wiosną, i latem, i także jesienią. Warto jednak wiedzieć, że do zbierania nadają się tylko młode liście malin bez plamek i przebarwień wyrastające świeżo z jej pędów.
Ponadto, jeśli zdecydujecie się na własnoręczny zbiór liści malin zamiast kupowania gotowego suszu w sklepach zielarskich, pamiętajcie by wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych jezdni i zakładów przemysłowych.
Dlaczego herbata z liści malin jest zdrowa?
Zebrane liście maliny należy suszyć w temp. ok. 30-40 st. C. Nie róbcie tego jednak bezpośrednio na słońcu – to może pozbawić liście wielu cennych składników. Co zatem zawierają liście malin i dlaczego warto parzyć z nich herbatkę? Spójrzcie na tę listę ich składników:
Zobacz także:
- Sole mineralne
- Garbniki
- Polifenole (flawonoidy)
- Kwasy organiczne
- Witamina C
- Żelazo
A teraz czas na listę właściwości prozdrowotnych i zalet picia herbatki z suszonych liści malin:
- Hamują rozwój bakterii w jelitach i w ten sposób są środkiem na biegunkę
- Dzięki zawartym antyoksydantom hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem DNA skutkującym mnożeniu się komórek rakowych
- Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (np. w przypadkach schorzeń zapalnych w jamie ustnej)
- Podobnie jak owoce malin, liście także mają działalność zbijająca gorączkę
- Działają rozkurczowo (mogą pomóc kobietom w okresie miesiączki).
Na herbatki z suszonych liści maliny, a także wszystkie inne zioła, powinny uważać jednak panie w stanie błogosławionym. Zioła mogą przyczynić się do przedwczesnych skurczów u kobiet w ciąży) - Pomaga w nieżycie żołądka i jelit
- Wspomaga trawienie
- Ma właściwości moczopędne
- Poprawia przemianę materii
- Oczyszcza organizm z toksyn
Jak zrobić herbatę z liści malin?
- Dużą łyżkę suszonych, pokruszonych liśći malin wsypcie do szklanki
- Zalejcie liście wrząca wodą.
- Parzcie pod przykryciem od 5 do 10 min.
- Pijcie lekko ostudzony napar.
Źródło: medonet.pl