Pierś z kaczki
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy

Pierś z kaczki pieczona w popularnym składniku do ciast? Tak gotowały nasze mamy i babcie

Szukacie pomysłu na efektowny i smakowity obiad? Koniecznie wypróbujcie tego przepisu na pierś z kaczki.

Ten przepis kryje w sobie dość nietypowe składniki. Anyż i kardamon kojarzą się nam przecież bardziej z wypiekiem świątecznych pierników albo z rozgrzewającą korzenną herbatą? Ale w połączeniu z drobiowym mięsem?

Tak, zgadza się. Stosunkowo tłusta, ale niesamowicie intensywna w smaku kacza pierś wymaga specjalnego potraktowania w kuchni. Wiedziały już o tym nasze mamy i babcie. Być może umiejętność sprawnego gotowania kaczego mięsa brała się z po prostu z powszechności kaczki.

Dawniej nasza drobiowa dieta nie ograniczała się tylko do mięsa kurzego. Gęsi, indyki, wreszcie kaczki – każde dobre gospodarstwo na wsi pełne było różnego rodzaju drobiu, który wykorzystywano na różnorakie sposoby.

Jednym ze sposób przegotowania kaczki jest podzielenie tuszki na części i wykorzystanie piersi osobno. Wyfiletowane kawałki tego szlachetnego mięsa zrobią furorę na waszym stole także i dzisiaj.

Ważne abyśmy zakupili dobrej jakości mięso. Wtedy wszystko pójdzie już jak z płatka.

Przepis na pierś z kaczki smażonej w anyżu i kardamonie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 3 filety z piersi kaczki
  • 2 gwiazdki anyżu (lub łyżeczka anyżu w proszku)
  • Kilka kulek pieprzu czarnego (lub, analogicznie, pieprz czarny w proszku)
  • 1 łyżka cukru
  • Łyżeczka cynamonu w proszku
  • Łyżeczka kardamonu w proszku
  • Sól
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

  • Mielimy anyż i pieprz w moździerzu.
  • Mieszamy wszystkie przyprawy z cukrem.
  • Solimy mięso i obtaczamy w dużej ilości przyprawowej mieszanki.
  • Smażymy plastry kaczki na oleju z dwóch stron, na dużym ogniu. W ten sposób uda nam się uzyskać piękną, chrupką skórkę.
  • Następnie przekładamy kaczkę do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C.) i pieczemy nie za długo – ok. 5-10 min. Filet z piersi kaczki nie powinien być zanadto wysuszony (podobnie jak w przypadku filetu z piersi kurczaka).
  • Po smażeniu i pieczeniu  kroimy kaczkę na plastry (o grubości podobnej jak mięso krojone na schabowe).
  • Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami Smacznego!
pieczona kaczka
Adobe Stock
Newsy
Tego błędu bezwzględnie unikaj podczas pieczenia kaczki. Sprawdź, zanim zepsujesz swoje danie
Dawniej kaczki można było zobaczyć na prawie każdym wiejskim podwórzu. Dzisiaj kaczki powoli wracają do łask, a my przypominamy sobie jak gotowały je nasze babcie.

Mięso kaczki jest niezwykle smakowite, ale dość tłuste i ciężkostrawne. Mimo wszystko nie ma się czego obawiać. Nie jemy przecież kaczki co tydzień. Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na kaczkę choćby ze względu na to, że jej mięso staje się coraz powszechniejsze w naszych sklepach. Wszystko to za sprawą rozwoju polskich hodowli kaczek, które zdobywają uznanie konsumentów w całej Europie. Wraz z większą ilością produktu na rynku poprawia się także jego jakość. Dlatego też możemy zaufać naszym hodowcom i wesprzeć polską branżę drobiową poprzez wybór kaczki. Cała czy tylko część? Na ten szlachetny, drobiowy rarytas decydujemy się zwłaszcza dla uświetnienia ważnego przyjęcia w naszym domu. Jaki sposób przygotowania wybrać? Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Ten sposób wybierzmy, gdy chcemy przygotować kaczkę w całości. Jeżeli dysponujemy piersią z kaczki wraz z tłustą, grubą skórką, warto pomyśleć o połączeniu smażenia z pieczeniem. O co chodzi? Układamy kaczkę skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Wytapiamy tłuszcz i jednocześnie uzyskujemy doskonały, piękny kolor podczas 10-minutowego smażenia. Następnie przekładamy pierś do żeliwnego naczynia i pieczemy przez pewien czas w piekarniku – to najlepszy sposób na tę część kaczego mięsa! Częstym błędem podczas przygotowania kaczki jest po prostu nieodpowiedni czas pieczenia. Zbyt krótkie pieczenie sprawi, że nasza kaczka będzie za twarda i niesmaczna. Kilka zasad Z kolei za długie pozostawienie mięsa w piekarniku w zbyt dużej temperaturze doprowadzi do wiadomych skutków... Co zatem powinniśmy zrobić? Przed gotowaniem kaczki należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu kaczki, a następnie o jej wysuszeniu. By gruba warstwa tłuszczu...

Doskonałe mielone z piersi kaczki. Smak kotletów was zaskoczy
Gotujmy.pl/Agnieszka72
Newsy
Doskonałe mielone z piersi kaczki. Smak kotletów was zaskoczy
Ten przepis na kotlety mielone z piersi kaczki jest bardzo dokładnie dopracowany. Idealnie nadaje się na obiad, który zaskoczy domowników. Kotlety mielone z kaczki to bardziej wykwintna i elegancka wersja klasycznych mielonych.

Pewnie często pojawiają się u was na stole kotlety mielone. I z pewnością robicie je z mielonego mięsa wieprzowego, a czy próbowaliście zrobić je kiedyś z piersi kaczki? Jeśli nie, naprawdę dużo tracicie. Mielone z kaczki są pyszne i mają zupełnie inny smak niż te zrobione z wieprzowiny. Przekonajcie się sami. Przepis na kotlety mielone z piersi kaczki Pierś z kaczki wymaga pewnych umiejętności kulinarnych, by była smaczna po przyrządzeniu. Przygotujcie z niej mielone. To dobry i bezpieczny wybór na wykorzystanie piersi z kaczki , jeśli nie do końca macie pomysł na coś innego lub nie czujecie się zbyt obeznani w zawiłych technikach kulinarnych . Mielone wychodzą naprawdę pyszne. Składniki na kotlety mielone inaczej – z piersi kaczki Ok. 700 g piersi kaczki, wraz ze skórą 2 ząbki czosnku 2 jajka Przyprawa do gęsi i kaczki Pół łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego Pół łyżeczki suszonego lubczyku Kilka łyżek bułki tartej Olej do smażenia kotletów mielonych ok. 70 ml wody Przygotowanie kotletów mielonych z piersi kaczki Pierś z kaczki zamoczcie w wodzie. Po pewnym czasie odsączcie ją, zmieńcie wodę i powtórzcie czynność. Osuszcie pierś z kaczki za pomocą ręcznika kuchennego. Pokrójcie pierś w mniejsze części i zmielcie ją za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa (w maszynce o małych oczkach) dodajcie wszystkie przyprawy: przyprawę do kaczki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Rozdzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajcie żółtka do mięsa i wymieszajcie. Dodajcie pianę białkową i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie kotlety na ok. 10 minut, by smaki się przeniknęły. Uformujcie kotlety (zmoczcie wcześniej ręce). Obtoczcie kotlety w bułce...

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Tym zaskoczycie gości podczas świąt. Wyborna pieczeń z kaczki na rodzinny obiad
Kaczka to idealny pomysł na drugie, świąteczne danie. Możecie podać ją z buraczkami, zasmażaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami.

Świąteczne ucztowanie to nie tylko Wigilia. Pozostałe dni Bożego Narodzenia wymagają równie smacznej, kulinarnej oprawy.  Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie To wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe mięso, będące bogatym źródłem żelaza. W menu wielu krajów znajdziemy kaczkę w roli głównej. To mało przeciętne mięso, które doskonale łączy się z żurawiną lub konfiturą z borówek. Pieczoną kaczkę można nadziać też owocami. W roli nadzienia sprawdzą się soczyste jabłka i gruszki.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Mięso kaczki pochodzi głównie z piersi i nóg kaczek. Podobnie jak cały drób jest klasyfikowane jako białe mięso, mimo że kolor jest nieco ciemniejszy niż zwykły indyk czy kurczak. Dodatkowo, mięso z nóg kaczki jest nieco ciemniejsze i grubsze.  Kaczka jako mięso dominujące w kuchni chińskiej Narządy wewnętrzne, takie jak serce i nerki kaczki mogą być również spożywane. Chociażby wątroba służy jako główny składnik wykwintnego foie gras. Popularnym w Azji daniem jest także kaczka po pekińsku, która jest wykonana z jej specjalnej odmiany. Na pewno jedliście mięso kaczki z ogórkami, sosem musztardowym lub w wersji nietuzinkowej, podanej na przegrzebkach. Niebezpieczeństwo związane z konsumpcją kaczek Kaczkę należy piec tyle czasu, ile waży dana sztuka mięsa. Dzięki temu doprowadzicie do chrupkości jej skóry. Kaczka złowiona w środowisku naturalnym może jednak być narażona na chłonięcie zanieczyszczeń zbiorników wodnych, w których pływa. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, wybierajcie kaczki hodowlane. Składniki: 1 kaczka pieprz świeżo mielony...