Ten przepis kryje w sobie dość nietypowe składniki. Anyż i kardamon kojarzą się nam przecież bardziej z wypiekiem świątecznych pierników albo z rozgrzewającą korzenną herbatą? Ale w połączeniu z drobiowym mięsem?
Tak, zgadza się. Stosunkowo tłusta, ale niesamowicie intensywna w smaku kacza pierś wymaga specjalnego potraktowania w kuchni. Wiedziały już o tym nasze mamy i babcie. Być może umiejętność sprawnego gotowania kaczego mięsa brała się z po prostu z powszechności kaczki.
Dawniej nasza drobiowa dieta nie ograniczała się tylko do mięsa kurzego. Gęsi, indyki, wreszcie kaczki – każde dobre gospodarstwo na wsi pełne było różnego rodzaju drobiu, który wykorzystywano na różnorakie sposoby.
Jednym ze sposób przegotowania kaczki jest podzielenie tuszki na części i wykorzystanie piersi osobno. Wyfiletowane kawałki tego szlachetnego mięsa zrobią furorę na waszym stole także i dzisiaj.
Zobacz także:
Ważne abyśmy zakupili dobrej jakości mięso. Wtedy wszystko pójdzie już jak z płatka.
Przepis na pierś z kaczki smażonej w anyżu i kardamonie.
Składniki:
- 3 filety z piersi kaczki
- 2 gwiazdki anyżu (lub łyżeczka anyżu w proszku)
- Kilka kulek pieprzu czarnego (lub, analogicznie, pieprz czarny w proszku)
- 1 łyżka cukru
- Łyżeczka cynamonu w proszku
- Łyżeczka kardamonu w proszku
- Sól
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Mielimy anyż i pieprz w moździerzu.
- Mieszamy wszystkie przyprawy z cukrem.
- Solimy mięso i obtaczamy w dużej ilości przyprawowej mieszanki.
- Smażymy plastry kaczki na oleju z dwóch stron, na dużym ogniu. W ten sposób uda nam się uzyskać piękną, chrupką skórkę.
- Następnie przekładamy kaczkę do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C.) i pieczemy nie za długo – ok. 5-10 min. Filet z piersi kaczki nie powinien być zanadto wysuszony (podobnie jak w przypadku filetu z piersi kurczaka).
- Po smażeniu i pieczeniu kroimy kaczkę na plastry (o grubości podobnej jak mięso krojone na schabowe).
- Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami Smacznego!