Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono.
Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym.
Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami.
Pieczone pierogi na Wigilię
Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną.
Zobacz także:
W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach.
Składniki:
- Ok. 70-75 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki)
- Łyżeczka cukru
- Pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 10-20 dag kiszonej kapusty
- 10-20 dag suszonych kurek
- Mała cebula
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki.
- Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody.
- Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy.
- Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki.
- Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno.
- Cebulę kroimy w małą kostkę.
- Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!).
- Wykrajamy okrągłe kształty i wypełniamy ciasto farszem jak podczas robienia tradycyjnych pierogów.
- Gotowe pierogi smarujemy roztrzepanym jajem lub wodą.
- Pieczemy pierogi na blasze w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 20-30 min.
- Podajemy z barszczem czerwonym.
Źródło: gotujmy.pl