Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad (najlepiej z sosem pomidorowym!)

Przygotujcie domowe gołąbki z białym ryżem i kiełbasą, pieczone pod pomidorkami. Taka kompozycja smaków was zachwyci!

Czy wy też kochacie gołąbki? Jeśli planujecie zrobić je w najbliższym czasie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pieczone gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym. W takim wydaniu smakują naprawdę obłędnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczone gołąbki z kiełbasą

Pieczone gołąbki z kiełbasą to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Dodatek kiełbasy to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Podsmażcie ją na rumiano na patelni z cebulą i dodajcie do mielonego mięsa. Całość przyprawcie przyprawami i uformujcie gołąbki. Upieczcie je w piekarniku aż do zrumienienia i podawajcie z sosem pomidorowym. Taka kompozycja smakuje naprawdę obłędnie. Jesteśmy przekonani, że te gołąbki znikną z waszych talerzy w mgnieniu oka!

Zobacz także
Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej - średnia
  • 2,5 szklanki białego ryżu
  • 5 szklanek wody
  • 500 g kiełbasy surowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 400 m bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry

Przygotowanie:

  1. Z kapusty oparzamy liście, z których odcinamy zgrubiałe łyko.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
  3. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia.
  4. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Farsz zawijamy w liście kapusty.
  6. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno.
  7. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem.
  8. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
  9. Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

 Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gotujmy.pl/MalaMi89
Newsy
Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gołąbki z kaszą jęczmienną zamiast ryżu, z dodatkiem papryki i buraka, to ciekawy pomysł na zrobienie gołąbków inaczej niż zwykle. Zarezerwujcie sobie trochę czasu i zróbcie nietypowe gołąbki z naszego przepisu. Z tymi dodatkami smakują naprawdę wybornie!

Co powiecie na totalnie zwariowaną wersję gołąbków, w której do farszu dodaje się kaszę, buraczki i paprykę? Podajcie je z sosem pomidorowym, a otrzymacie doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny!  Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. I nic w tym dziwnego, w końcu to nie tylko bardzo smaczna, ale też sycąca potrawa. W tradycyjnym przepisie na gołąbki znajdziemy mięso mielone, które należy połączyć z ryżem i podsmażoną cebulką. Taki farsz nakładamy do ugotowanych w osolonej wodzie liści białej kapusty, a następnie gotujemy w wywarze lub zapiekamy na rumiano w piekarniku. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem, to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków, jakie już dobrze znacie. Przepis wymyśliła jedna z naszych czytelniczek, która wpadła na pomysł, by dodać do mięsnego farszu buraczki i czerwoną paprykę. Co sądzicie o takim połączeniu? MałaMi89 twierdzi, że smakuje naprawdę pysznie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka ziemniaczana do zagęszczenia Przygotowanie: Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb...

Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem
Gotujmy.pl/GosiaP.
Newsy
Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem
Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie ciekawego pomysłu na gołąbki ? Zróbcie je inaczej niż zwykle i dodajcie do mięsnego farszu jajka. Takie połączenie sprawia, że gołąbki mają jeszcze lepszy i wyrazistszy smak. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis, który robi właśnie furorę w sieci! Przepis na gołąbki z jajkiem Gołąbki z jajecznym farszem to świetna alternatywa dla zwykłych gołąbków. Tak podane gołąbki mają jeszcze ciekawsze wnętrze i smak. Podajcie je z sosem pomidorowym, a wasi domownicy z pewnością poproszą o dokładkę! Składniki: 1 główka białej kapusty 9 jajek 1 szklanka ryżu przyprawa do wieprzowiny przyprawa do grilla 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 160 gram koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 8 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (dwie szklanki wody) do momentu, aż napęcznieje, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmielone jajka, ryż, przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla oraz wbijamy jedno jajko. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy masę i układamy na liściu kapusty, po czym zawijamy i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką gołąbka. Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka (od czasu do czasu obracamy gołąbki). Gołąbki wykładamy na talerz (usuwając nitkę) i polewamy sosem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad (najlepiej z sosem pomidorowym!)...

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Przepis na gołąbki z pieczarkami to sposób na gołąbki delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnych gołąbków z ryżem i z mięsem. Świetnie będą smakowały podane nie tylko z sosami, ale także z nierafinowanym olejem słonecznikowym czy rzepakowym.

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis nadesłany przez jedną naszych czytelniczek. Aż chciałoby się powiedzieć – lekki, łatwy i przyjemny. A do tego tani – wystarczy wam kapusta, trochę ryżu o pieczarek z paroma dodatkami. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że taki właśnie tani i smaczny obiad, nie zrobi się w 5 minut. Każda doświadczona gospodyni wie, że przy gołąbkach trzeba się trochę napracować. Mimo wszystko uważamy, że warto – potem będą znikać w z talerzy w ekspresowym tempie! Przepis na gołąbki z pieczarkami Składniki: 1 główka białej kapusty 20 dag ryżu 4 cebule 1 kg pieczarek Sól Pieprz Odrobina przyprawy typu kucharek Smalec lub olej Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Zagotujcie ryż i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ziarno wchłonie całą wodę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i duście na tłuszczu z odrobiną soli na patelni. Gotową cebulę dodajcie do ryżu. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na cienkie plasterki. Podsmażcie pieczarki na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażaliście cebulkę. Dodajcie usmażone pieczarki do ryżu i cebuli, doprawcie pieprzem i solą i wymieszajcie powstały farsz. Z kapusty wykrójcie głąb i gotujcie ją we wrzątku, oddzielając kolejne liście i składając je na talerzu do ostygnięcia. Wytnijcie zgrubienia z liści i zawijajcie w nie gotowy już farsz. Dno naczynia wyłóżcie liśćmi kapusty, układajcie gołąbki jeden obok drugiego. Przykryjcie wierzch pozostałymi liśćmi kapusty i pieczcie pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Podawajcie polane odrobiną oleju nierafinowanego lub z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie alternatywnego...

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...