Czy wy też kochacie gołąbki? Jeśli planujecie zrobić je w najbliższym czasie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pieczone gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym. W takim wydaniu smakują naprawdę obłędnie!

Pieczone gołąbki z kiełbasą

Pieczone gołąbki z kiełbasą to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Dodatek kiełbasy to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Podsmażcie ją na rumiano na patelni z cebulą i dodajcie do mielonego mięsa. Całość przyprawcie przyprawami i uformujcie gołąbki. Upieczcie je w piekarniku aż do zrumienienia i podawajcie z sosem pomidorowym. Taka kompozycja smakuje naprawdę obłędnie. Jesteśmy przekonani, że te gołąbki znikną z waszych talerzy w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej - średnia
  • 2,5 szklanki białego ryżu
  • 5 szklanek wody
  • 500 g kiełbasy surowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 400 m bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry

Przygotowanie:

  1. Z kapusty oparzamy liście, z których odcinamy zgrubiałe łyko.
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
  3. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia.
  4. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Farsz zawijamy w liście kapusty.
  6. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno.
  7. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem.
  8. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
  9. Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: