Czy wy też kochacie gołąbki? Jeśli planujecie zrobić je w najbliższym czasie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pieczone gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym. W takim wydaniu smakują naprawdę obłędnie!
Pieczone gołąbki z kiełbasą
Pieczone gołąbki z kiełbasą to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Dodatek kiełbasy to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Podsmażcie ją na rumiano na patelni z cebulą i dodajcie do mielonego mięsa. Całość przyprawcie przyprawami i uformujcie gołąbki. Upieczcie je w piekarniku aż do zrumienienia i podawajcie z sosem pomidorowym. Taka kompozycja smakuje naprawdę obłędnie. Jesteśmy przekonani, że te gołąbki znikną z waszych talerzy w mgnieniu oka!
Składniki:
- 1 główka kapusty białej - średnia
- 2,5 szklanki białego ryżu
- 5 szklanek wody
- 500 g kiełbasy surowej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 400 m bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
Przygotowanie:
- Z kapusty oparzamy liście, z których odcinamy zgrubiałe łyko.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
- Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Farsz zawijamy w liście kapusty.
- Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno.
- Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem.
- Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
- Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: