Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo!
Penne z białymi szparagami i kurczakiem
Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową, koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom.
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku!
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino)
- 50 ml bulionu drobiowego
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- Garść natki pietruszki – opcjonalnie
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor.
- Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.
- Umyte szparagi obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne.
- Główki szparagów odkładamy na bok.
- Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
- Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut (po tym czasie połowa płynu powinna odparować).
- Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty - dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty.
- Na patelnię wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: