Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu.
Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem.
Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć.
Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody.
Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza. Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła.
Zobacz także:
Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu
Składniki:
- 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości.
- Cebula
- Marchewka
- Sól i pieprz do doprawienia
- Olej do smażenia
- 50 dag mąki pszennej
- 2-3 jaja (lub 4 same żółtka)
- 4 łyżki śmietany
- 10 dag masła lub innego tłuszczu
- 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki)
- Łyżka cukru
- Łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju.
- Mielcie warzywa i mięso razem w maszynce.
- Doprawcie solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody. Farsz nie powinien być zbyt suchy.
- Przygotujcie ciasto na paszteciki. Miękkie masło siekajcie z przesianą mąką.
- Drożdże rozróbcie z łyżką cukru.
- Do masła i mąki dodajcie drożdże, jaja i śmietanę.
- Dodajcie łyżeczkę soli i wyróbcie ciasto.
- Wyrobione ciasto pozostawcie na ok. godzinę do podwojenia jego rozmiarów.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielcie na dwie części i formujecie podłużne, dość wąskie walce.
- Na ciasto krucho-drożdżowe nałóżcie równomiernie farsz i zawińcie warkocz z ciasta.
- Krójcie na paszteciki o długości ok. 5 cm.
- Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pozostawcie paszteciki do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Posmarujcie paszteciki jajkiem i posypcie np. sezamem.
- Pieczcie na złoty kolor ok. 20 min. Smacznego!