Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu.

Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem.
Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć.

Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody.

Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza. Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła.

Zobacz także:

Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu

Składniki:

  • 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości.
  • Cebula
  • Marchewka
  • Sól i pieprz do doprawienia
  • Olej do smażenia
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2-3 jaja (lub 4 same żółtka)
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dag masła lub innego tłuszczu
  • 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki)
  • Łyżka cukru
  • Łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju.
  2. Mielcie warzywa i mięso razem w maszynce.
  3. Doprawcie solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody. Farsz nie powinien być zbyt suchy.
  4. Przygotujcie ciasto na paszteciki. Miękkie masło siekajcie z przesianą mąką.
  5. Drożdże rozróbcie z łyżką cukru.
  6. Do masła i mąki dodajcie drożdże, jaja i śmietanę.
  7. Dodajcie łyżeczkę soli i wyróbcie ciasto.
  8. Wyrobione ciasto pozostawcie na ok. godzinę do podwojenia jego rozmiarów.
  9. Po wyrośnięciu ciasto podzielcie na dwie części i formujecie podłużne, dość wąskie walce.
  10. Na ciasto krucho-drożdżowe nałóżcie równomiernie farsz i zawińcie warkocz z ciasta.
  11. Krójcie na paszteciki o długości ok. 5 cm.
  12. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pozostawcie paszteciki do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  13. Posmarujcie paszteciki jajkiem i posypcie np. sezamem.
  14. Pieczcie na złoty kolor ok. 20 min. Smacznego!