Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy

Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie

Nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy.

Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu.

Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem.
Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć.

Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody.

Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza. Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła.

Zobacz także
Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje

pierogi z miesem z rosolu

Znowu zostało wam mięso z rosołu? Nie wyrzucajcie, zróbcie przepyszny farsz do pierogów

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu

Składniki:

  • 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości.
  • Cebula
  • Marchewka
  • Sól i pieprz do doprawienia
  • Olej do smażenia
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2-3 jaja (lub 4 same żółtka)
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dag masła lub innego tłuszczu
  • 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki)
  • Łyżka cukru
  • Łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju.
  2. Mielcie warzywa i mięso razem w maszynce.
  3. Doprawcie solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody. Farsz nie powinien być zbyt suchy.
  4. Przygotujcie ciasto na paszteciki. Miękkie masło siekajcie z przesianą mąką.
  5. Drożdże rozróbcie z łyżką cukru.
  6. Do masła i mąki dodajcie drożdże, jaja i śmietanę.
  7. Dodajcie łyżeczkę soli i wyróbcie ciasto.
  8. Wyrobione ciasto pozostawcie na ok. godzinę do podwojenia jego rozmiarów.
  9. Po wyrośnięciu ciasto podzielcie na dwie części i formujecie podłużne, dość wąskie walce.
  10. Na ciasto krucho-drożdżowe nałóżcie równomiernie farsz i zawińcie warkocz z ciasta.
  11. Krójcie na paszteciki o długości ok. 5 cm.
  12. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pozostawcie paszteciki do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  13. Posmarujcie paszteciki jajkiem i posypcie np. sezamem.
  14. Pieczcie na złoty kolor ok. 20 min. Smacznego!
Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
AdobeStock
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
Nie wyrzucajcie mięsa z rosołu – przyda się do przygotowania wielu smacznych potraw!

W wielu domach rosół gotuje się każdego tygodnia. Nic dziwnego – ta delikatna zupa  sprawdza się zawsze. Lubią ją małe dzieci, podaje się ją chorym wracającym do zdrowia, a do tego stanowi bazę dla zupy pomidorowej , pieczarkowej i innych. Bulionu używa się także do przygotowania gulaszu i różnych sosów. Podstawą dobrego rosołu jest mięso . Gdy jednak nudzi się wam już ogryzanie kości z garnka, powstaje pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Przecież go nie wyrzucicie! Przedstawiamy wam garść inspiracji na smaczne dania, do których można wykorzystać mięso z rosołu. Klopsiki do zupy Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Takie klopsiki będą pasowały do większości zup – dodajcie je do pomidorowej albo dowolnej zupy krem . Wystarczy zmielić mięso z rosołu w maszynce, dodać przyprawy, jajka i wymieszać. Z masy zróbcie kuleczki, podsmażcie i dodajcie do gotującej się zupy. Pycha! Farsz do gołąbków Kolejny bardzo prosty przepis. Jeśli lubicie gołąbki z mięsnym farszem , to mięso z rosołu nada się idealnie. Trzeba je tylko nieco doprawić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Możecie też dołożyć inne dodatki, na przykład podsmażone pieczarki. Zapiekanka z ryżem Mięso z rosołu nada się doskonale do przygotowania pysznej zapiekanki z ryżem! Wystarczy, że ugotowany ryż wymieszacie z duszonymi warzywami oraz podsmażonym mięsem z rosołu. Składniki należy ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Krokiety Mięso z rosołu podsmażcie, dodajcie pieczarki i przyprawy i wyłóżcie na usmażonych naleśnikach. Zawińcie, jak na krokiety, obtoczcie w panierce i usmażcie na dużej ilości tłuszczu. Idealny obiad dla całej rodziny! Paszteciki z mięsem Podobnie można wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania smacznych pasztecików z...

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne solo, jak i do barszczyku na Wigilię
Smakują wyśmienicie – ciasto jest bardzo delikatne, a wnętrze… palce lizać!

Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu. Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki. Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 250 g pszennej mąki 100 g masła 2 jajka Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 2 szczypty soli Składniki na farsz 300 g kiszonej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 cebula 2 szczypty majeranku Szczypta kurkumy Sól i pieprz Przygotowanie Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz. Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka. Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki. Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć. Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na...