ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Krokiety ziemniaczane Pascala Brodnickiego. Wychodzą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie

Kucharz podał ważne wskazówki jak przygotować ziemniaki, żeby krokiety nie rozpadały się podczas smażenia. Koniecznie zróbcie je we francuskim stylu, tak jak radzi Pascal Brodnicki.

Nazwa tych krokietów po francusku - crocchè - jest bardzo skomplikowana i trudna do wymówienia. Zmierzy się z nią tylko ten, kto potrafi wymówić francuskie „r”. Jednak przygotowanie ich jest banalnie proste. Danie składa się tylko z kilku składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować i jak jeść krokiety ziemniaczane?

Przed przygotowaniem krokietów, kucharz zwraca uwagę na jedną bardzo ważna rzecz. Ziemniaki, z których będą robione, muszą być suche. Dlatego poleca, żeby nie gotować ich, tylko upiec. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, żeby wybrać odmianę zawierającą dużą ilość skrobi, najlepiej jeśli to będą ziemniaki przeznaczone na frytki.

Jeśli wolicie wykorzystać ugotowane ziemniaki, musicie je porządnie odparować. W takim przypadku warto po odlaniu ustawić jeszcze na chwile na małym ogniu pilnując, żeby nie przywarły do dna garnka i nie przypaliły się.

Krokiety można jeść bez dodatków, chrupiąc jak zwykłe frytki. Można je jednak takie podawać jako składnik drugich dań, obok mięsa i surówki. Danie będzie także smakowało, jeśli podacie je z samymi sosami np. pieczarkowym, serowym czy z grzybów leśnych.

Zobacz także
Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!

Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Przepis na krokiety ziemniaczane Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 600 g upieczonych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • Olej to smażenia
  • Mąka do obtoczenia
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Rękaw cukierniczy
  • Folia spożywcza

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i upieczcie w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st. Celsjusza. Powinny piec się 50 minut do godziny. Po wyjęciu z pieca przełóżcie do garnka, utłuczcie i postawcie na małym ogniu, żeby dodatkowo usunąć z nich resztki wody. Pod koniec suszenia ziemniaków dodajcie masło i dalej trzymajcie na ogniu mieszając, aż masło dokładnie połączy się z ziemniakami.
  2. Oddzielcie żółtka od białek używając dwóch misek. Do żółtek dodajcie sól i pieprz, a następnie dołóżcie je do ziemniaków i dokładnie wymieszajcie.
  3. Do rękawa cukierniczego włóżcie masę ziemniaczaną. Zakręćcie rękaw i obetnijcie nożyczkami końcówkę rękawa na takiej grubości, jaką grubość krokietów chcecie uzyskać.
  4. Talerz lub deskę owińcie folią spożywczą i wyciskajcie na nią długie wałki. Schłodźcie wałki krokietów przez 10 minut w zamrażalniku.
  5. Przygotujcie miski ze składnikami panierki. Białko z dodatkiem soli i pieprzu, mąkę oraz bułkę tartą. Krójcie wałki na pojedyncze krokiety o długości około 3-5 cm i każdy dodatkowo formujcie rękami, żeby miały takie sam kształt.
  6. Uformowane krokiety obtoczcie w mące, białku i na koniec w bułce tartej. Wykładajcie na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażcie w głębokim tłuszczu przez 3-5 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone krokiety wykładajcie na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby usunąć resztę tłuszczu.
  7. Na gorący jeszcze olej wrzućcie łodyżki natki z listkami i przesmażcie do momentu, gdy tłuszcz przestanie pryskać i syczeć. Chipsy z natki także wyłóżcie na ręcznik papierowy.
  8. Przełóżcie krokiety na talerz i ozdóbcie chipsami z natki.

Źródło: Youtube/Pascal Brodnicki

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia.
Instagram/Jasiek Kuroń,
Newsy
Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia. Przepyszne swojskie jadło
Krokiety w naszej kuchni mogą przybierać dwie formy. Pasztecików, czyli zasmażanych zrolowanych naleśników z farszem lub uformowanych kotletów, nieco większych i bardziej podłużnych od popularnych mielonych. Które krokiety wolicie? Te Jaśka Kuronia zabierają mniej czasu.

Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać. Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania: - Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym. Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania? Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek. Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka. Popularne dania z ziemniaków i twarogu: Pierogi ruskie Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami Krokiety, których przepis podajemy poniżej Kulki ziemniaczano- serowe Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia Składniki: 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 łyżki masła Czubata łyżka...

Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Pyszny obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prosty przepis na danie za grosze
Marzy wam się prosty, tani obiad jak sprzed lat? Zróbcie ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prawdziwe, pyszne chłopskie jadło!

Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata. Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne. Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku. Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku. Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół. Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem) Sól Śmietana  18% Świeży zielony szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania. Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości. Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki. W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju. Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki. Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce. Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki. Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami. Całość posypcie zielonym szczypiorkiem. Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...