ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Krokiety ziemniaczane Pascala Brodnickiego. Wychodzą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie

Kucharz podał ważne wskazówki jak przygotować ziemniaki, żeby krokiety nie rozpadały się podczas smażenia. Koniecznie zróbcie je we francuskim stylu, tak jak radzi Pascal Brodnicki.

Nazwa tych krokietów po francusku - crocchè - jest bardzo skomplikowana i trudna do wymówienia. Zmierzy się z nią tylko ten, kto potrafi wymówić francuskie „r”. Jednak przygotowanie ich jest banalnie proste. Danie składa się tylko z kilku składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować i jak jeść krokiety ziemniaczane?

Przed przygotowaniem krokietów, kucharz zwraca uwagę na jedną bardzo ważna rzecz. Ziemniaki, z których będą robione, muszą być suche. Dlatego poleca, żeby nie gotować ich, tylko upiec. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, żeby wybrać odmianę zawierającą dużą ilość skrobi, najlepiej jeśli to będą ziemniaki przeznaczone na frytki.

Jeśli wolicie wykorzystać ugotowane ziemniaki, musicie je porządnie odparować. W takim przypadku warto po odlaniu ustawić jeszcze na chwile na małym ogniu pilnując, żeby nie przywarły do dna garnka i nie przypaliły się.

Krokiety można jeść bez dodatków, chrupiąc jak zwykłe frytki. Można je jednak takie podawać jako składnik drugich dań, obok mięsa i surówki. Danie będzie także smakowało, jeśli podacie je z samymi sosami np. pieczarkowym, serowym czy z grzybów leśnych.

Zobacz także
Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!

Nie kotlety, frytki i ser. Ci ludzie panierują i smażą… wodę! Podobno jest pyszna!

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Przepis na krokiety ziemniaczane Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 600 g upieczonych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • Olej to smażenia
  • Mąka do obtoczenia
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Rękaw cukierniczy
  • Folia spożywcza

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i upieczcie w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st. Celsjusza. Powinny piec się 50 minut do godziny. Po wyjęciu z pieca przełóżcie do garnka, utłuczcie i postawcie na małym ogniu, żeby dodatkowo usunąć z nich resztki wody. Pod koniec suszenia ziemniaków dodajcie masło i dalej trzymajcie na ogniu mieszając, aż masło dokładnie połączy się z ziemniakami.
  2. Oddzielcie żółtka od białek używając dwóch misek. Do żółtek dodajcie sól i pieprz, a następnie dołóżcie je do ziemniaków i dokładnie wymieszajcie.
  3. Do rękawa cukierniczego włóżcie masę ziemniaczaną. Zakręćcie rękaw i obetnijcie nożyczkami końcówkę rękawa na takiej grubości, jaką grubość krokietów chcecie uzyskać.
  4. Talerz lub deskę owińcie folią spożywczą i wyciskajcie na nią długie wałki. Schłodźcie wałki krokietów przez 10 minut w zamrażalniku.
  5. Przygotujcie miski ze składnikami panierki. Białko z dodatkiem soli i pieprzu, mąkę oraz bułkę tartą. Krójcie wałki na pojedyncze krokiety o długości około 3-5 cm i każdy dodatkowo formujcie rękami, żeby miały takie sam kształt.
  6. Uformowane krokiety obtoczcie w mące, białku i na koniec w bułce tartej. Wykładajcie na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażcie w głębokim tłuszczu przez 3-5 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone krokiety wykładajcie na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby usunąć resztę tłuszczu.
  7. Na gorący jeszcze olej wrzućcie łodyżki natki z listkami i przesmażcie do momentu, gdy tłuszcz przestanie pryskać i syczeć. Chipsy z natki także wyłóżcie na ręcznik papierowy.
  8. Przełóżcie krokiety na talerz i ozdóbcie chipsami z natki.

Źródło: Youtube/Pascal Brodnicki

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Danie jednorękawowe
dża/gotujmy.pl
Newsy
Wciąż czujecie się przejedzeni po świętach? W takim razie zróbcie ten lekki obiad z rękawa
Ryby w panierce, smażone pierogi, tłuste śledzie i bigosy – święta mogą dać naszemu żołądkowi w kość. Czas na lekkie i dietetyczne jedzenie.

Właśnie tak powinna prezentować się teraz wasza dieta. Jeżeli nie macie cierpliwości do detoksów i innego oczyszczania organizmu po wielkiej wyżerce, jaką były długie święta Bożego Narodzenia, warto przynajmniej odstawić na bok potrawy smażone. Dobrze byłoby także unikać przez jakiś czas tłustego jedzenia. Co w takim razie przygotowywać sobie i swojej całej rodzinie na obiad? Służymy radą. Dzisiaj polecamy wam przepis na mięso i warzywa pieczone razem w rękawie. Co takiego? Tak, wrzućcie do rękawa do pieczenia mięsa marchewkę i ziemniaki – będą mięciutkie  i niezwykle smaczne! Oprócz tego nie zapomnijcie o jednej przyprawie. Będzie nią w tym przepisie rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązki tej aromatycznej rośliny nadadzą naszemu mięsu i warzywom niepowtarzalny aromat. Przepis na mięso i warzywa z rękawa Składniki Kawałek szynki wieprzowej, ok. 40 dag Majeranek suszony Sól i pieprz Cebula 2-3 ząbki czosnku Ok. 1 kg ziemniaków 3 spore marchewki Papryczka chilii lub zwykła papryka czerwona Tymianek suszony 1 łyżeczka oleju Gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie Mięso myjemy, następnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem w proszku. Wkładamy przygotowane mięso do rękawa piekarskiego. Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Podobnie postępujemy z marchwią i papryką. Doprawiamy warzywa do smaku, polewamy niewielką ilością oleju. Zamykamy wszystko w rękawie do pieczenia, na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Zamykamy rękaw, ale robimy w nim niewielki otwór. Pieczemy ok. godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 st. C). Źródło: gotujmy.pl

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
Co zrobić, by placki nie przywierały i nie przypalały się w trakcie smażenia? Sprawdźcie, jak sobie z tym poradzić.

Proste w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Placki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad, gdy kończą wam się pomysły na sycący posiłek. Smakują doskonale w wersji klasycznej, czyli ze śmietaną , jak i z gulaszem czy sosem pieczarkowym . Czasami jednak smażenie placków potrafi sprawić trochę kłopotów – szczególnie dla początkujących kucharzy. Jak zrobić dobre placki i jak je usmażyć, by nie przywierały do patelni? Sprawdźcie. Co zrobić, żeby placki nie przywierały do patelni? Robicie wszystko według przepisu, a wasze placki przywierają do patelni, przypalają się i wcale nie wyglądają tak, jak powinny? Często powodem jest nieodpowiednia ilość oleju. Placki ziemniaczane niestety są tłustą potrawą, ponieważ do usmażenia potrzebują bardzo dużo tłuszczu . Jeżeli użyjecie go za mało, wówczas masa zacznie się przypalać  i przywierać do patelni. Odpowiednia ilość oleju do smażenia placków powinna być dwukrotnie większa, niż grubość smażonego placka. Koniecznie zwróćcie też uwagę na patelnię, na której smażycie. Najlepsza będzie patelnia ceramiczna lub z powłoką teflonową. Warto zainwestować również w wygodną i dużą łopatkę do podważania i obracania placków, dzięki czemu smażenie będzie jeszcze łatwiejsze! Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania idealnych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1 cebula 4 łyżki mąki Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie z wody. Dodajcie do startych ziemniaków jajka, kilka łyżek mąki oraz startą na tarce cebulę i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju – pamiętajcie, że...