Głównymi spożywczymi elementami kurczaka są pierś, skrzydła, podroby i tzw. ćwiartka. Ta część z kolei dzieli się na udko, podudzie i część kupra.
To właśnie kurze podudzie nazywane często jest także „pałką”. I to ono posłuży wam jako podstawa do wspaniałego dania z wyśmienitym farszem.
Przed faszerowaniem nie uciekniecie od procesu oddzielenia mięsa od kości. Luzowanie powinniście przeprowadzić bardzo ostrożnie, małym ostrym nożem. Uważajcie, by nie uszkodzić struktury pałek. W przeciwnym wypadku farsz może wypaść z mięsa podczas pieczenia! Dodatkowo w uniknięciu „awarii” pomóc powinno związanie mięsa nićmi kuchennymi.
By pałki były jeszcze delikatniejsze w smaku, można pomyśleć o pieczeniu ich w specjalnych rękawach do pieczenia.
Zobacz także:
Pałki z kurczaka faszerowane – przepis
Składniki:
- Ok. 8 pałek z kurczaka (inaczej podudzia)
- Olej
- Sos sojowy
- Sos chilli (ewentualnie sos sriracha albo przyprawa chilli w proszku)
- Czosnek granulowany
- 20 dag sera feta
- 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 5-10 dag suszonej żurawiny
- 1 cebula
- Łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie, osuszcie i ostrym nożem oddzielcie od kości, usuwając je.
- Wymieszajcie razem 2 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu chilli i czosnek.
- Zamarynujcie wyluzowane pałki z kurczaka i zostawcie w lodówce na noc.
- Posiekajcie orzechy, pokrójcie cebulę w piórka, a także ser feta.
- Do powstałych po wyluzowania pałek sakiewek włóżcie po porcji orzechów, sera i żurawiny.
- Włóżcie mięso do rękawa piekarniczego wraz z cebulą i zalejcie rozcieńczoną nieco marynatą z mięsa.
- Pieczcie pałki w zamkniętym rękawie w temp. 180 st. C. przez około 25-30 min, a potem otwórzcie rękaw i pieczcie kolejne 20-25 min, do momentu aż mięso będzie zrumienione z wierzchu.
Źródło: gotujmy.pl