Faszerowane pałki kurczaka
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy

Pałki z kurczaka nafaszerowane na bogato. Podpowiadamy, jak łatwo wyluzować udka z kurczaka

Ser feta, żurawina, orzechy włoskie i mięso z podudzia kurczaka – brzmi to fenomenalnie i przyznamy wam, że smakuje równie perfekcyjnie!

Głównymi spożywczymi elementami kurczaka są pierś, skrzydła, podroby i tzw. ćwiartka. Ta część z kolei dzieli się na udko, podudzie i część kupra.

To właśnie kurze podudzie nazywane często jest także „pałką”. I to ono posłuży wam jako podstawa do wspaniałego dania z wyśmienitym farszem.

Przed faszerowaniem nie uciekniecie od procesu oddzielenia mięsa od kości. Luzowanie powinniście przeprowadzić bardzo ostrożnie, małym ostrym nożem. Uważajcie, by nie uszkodzić struktury pałek. W przeciwnym wypadku farsz może wypaść z mięsa podczas pieczenia! Dodatkowo w uniknięciu „awarii” pomóc powinno związanie mięsa nićmi kuchennymi.

By pałki były jeszcze delikatniejsze w smaku, można pomyśleć o pieczeniu ich w specjalnych rękawach do pieczenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pałki z kurczaka faszerowane – przepis

Składniki:

  • Ok. 8 pałek z kurczaka (inaczej podudzia)
  • Olej
  • Sos sojowy
  • Sos chilli (ewentualnie sos sriracha albo przyprawa chilli w proszku)
  • Czosnek granulowany
  • 20 dag sera feta
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 5-10 dag suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • Łyżka mąki pszennej
Zobacz także
udka z piekarnika przepis

Przepis na udka z piekarnika w pysznej marynacie. Nie da się doprawić ich lepiej

palki z kurczaka z ryzem

Pałki kurczaka upieczone na ryżu robią się niemal same. Temu daniu nikt się nie oprze

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, osuszcie i ostrym nożem oddzielcie od kości, usuwając je.
  2. Wymieszajcie razem 2 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu chilli i czosnek.
  3. Zamarynujcie wyluzowane pałki z kurczaka i zostawcie w lodówce na noc.
  4. Posiekajcie orzechy, pokrójcie cebulę w piórka, a także ser feta.
  5. Do powstałych po wyluzowania pałek sakiewek włóżcie po porcji orzechów, sera i żurawiny.
  6. Włóżcie mięso do rękawa piekarniczego wraz z cebulą i zalejcie rozcieńczoną nieco marynatą z mięsa.
  7. Pieczcie pałki w zamkniętym rękawie w temp. 180 st. C. przez około 25-30 min, a potem otwórzcie rękaw i pieczcie kolejne 20-25 min, do momentu aż mięso będzie zrumienione z wierzchu.

Źródło: gotujmy.pl

udka z kurczaka z miodem
AdobeStock
Newsy
Zamarynujcie tak kurczaka, a będzie przyjemnie chrupał przy gryzieniu. Środek nadal będzie soczysty
Marzy się wam złocisty kurczak z piekarnika z chrupiącą skórką? Uda się to dzięki jednej, prostej sztuczce.

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak
Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy. Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak! By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne! To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu! Przepis na kurczaka po zamojsku Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę) Majeranek Ostra papryka mielona Świeżo mielony pieprz Sól Przyprawa z suszonych warzyw Olej do smażenia Masło Przygotowanie: Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z...

palki z kurczaka z ryzem
Newsy
Pałki kurczaka upieczone na ryżu robią się niemal same. Temu daniu nikt się nie oprze
Na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny polecają się udka z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami. To danie przygotowuje się zaledwie w kilka chwil, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!

Podudzia z kurczaka nie są zbyt wymagające podczas przygotowania, a dodatkowo są stosunkowo tanie. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, nawet kulinarny laik. Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw bądź marynata, aby zachwycały smakiem. Pałki pieczone na ryżu z warzywami to idealny przepis na szybki posiłek. Pomysł na ekspresowy obiad z piekarnika Odpowiednie przyprawy, dobre mięso i dodatki to klucz to znakomitego obiadu dla całej rodziny. Jeśli brakuje wam pomysłu na niedzielny posiłek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Nie wymaga wysokich zdolności kulinarnych czy dłuższego pobytu w kuchni. To danie robi się praktycznie samo. Połączenie pieczonych pałek z kurczaka z aromatycznym ryżem i delikatnymi warzywami to strzał w dziesiątkę! Przepis na pałki z kurczaka na ryżu pieczone w piekarniku Składniki: 8 podudzi z kurczaka (pałek) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 szklanka ryżu jaśminowego 500 ml gorącego bulionu lub wrzątku wody sól pieprz słodka mielona papryka kurkuma imbir Przygotowanie: Podudzia umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, posypcie przyprawą do kurczaka i odstawcie na chwilę.  Ryż przełóżcie do garnka lub miski i zalejcie wrzątkiem, aby cały znalazł się pod wodą. Marchewkę obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, dodajcie na nią startą marchewkę oraz posiekaną cebulę. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Później dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i duście jeszcze wszystko razem przez około minutę. Przygotujcie większe naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóżcie podsmażoną marchewkę z cebulą oraz...