Mielone kotlety to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do nich pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki podlane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie!

Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że mieloniaki są bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Tłuste mięso oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można co prawda temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje.

Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie nie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych.

Jak zrobić zwarte kotlety mielone z piekarnika?

Patent jest prosty. Chodzi rzecz jasna o pieczenie mielonych w piekarniku. Nie sztuka jednak wrzucić kotlety na blachę i czekać na efekt. Wcześniej warto dostosować je do tej wersji. Wybierzcie zatem dość tłuste mięso, najlepiej z łopatki wieprzowej.

Zobacz także:

By uniknąć wypłynięcia nadmiaru tłuszczu z kotletów podczas smażenia, trzeba dodać do masy na kotleciki coś jeszcze. Tym składnikiem, tak świetnie wiążącym kotlety będzie surowy, starty ziemniak. Potem pozostaje tradycyjnie uformować kotleciki, naoliwić blachę, poukładać kotlety w równym szeregi i piec!

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Składniki

  • 1 kg tłustego wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki wieprzowej
  • 1 duże jajo lub 2 małe
  • 1-2 surowe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Mleko - ok. 100 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do wysmarowania blachy

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i siekamy drobno, a bułkę namaczamy w mleku. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  2. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę, starte ziemniaki i namoczoną bułkę wraz z resztką mleka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy je delikatnie w mące.
  4. Układamy mielone w natłuszczonej olejem blasze. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni (góra-dół). Kotletów nie trzeba przewracać podczas pieczenia.

Smacznego!