babka wielkanocna z lukrem
Newsy

Przepis na lukier do dekorowania wielkanocnych ciast. Zawsze wychodzi gęsty i śnieżnobiały

Wszystko czego potrzebujecie to tylko 2 składniki i dosłownie kilka minut, aby przygotować lukier do polania wielkanocnego ciasta.

Lukier to polewa, którą tradycyjnie przygotowuje się z cukru pudru i wody, choć w niektórych przepisach znajdziecie również dodatek białek. Najczęściej wykorzystywany jest do ozdabiania pierniczków na Boże Narodzenie, pysznych pączków oraz wielkanocnych babek. Może mieć rzadszą konsystencję do polewania albo bardzo gęstą, wtedy będzie idealny do precyzyjnego ozdabiania ciasteczek. Lukier idealny powinien mieć jednolitą barwę i konsystencję, po wyschnięciu będzie lśniący.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do lukru, aby go zabarwić?

Lukier wcale nie musi być biały. Eksperymentujcie do woli – w sklepach z łatwością kupicie barwniki spożywcze, których odrobinę wystarczy dodać do lukru, by zmienić jego kolor. Jeśli korzystacie z gotowego barwnika, pamiętajcie, że jest on bardzo skoncentrowany, dlatego zacznijcie od małej ilości produktu. Możecie też zabarwić lukier np. za pomocą owoców lub przypraw, dzięki temu będzie miał o wiele lepszy i bardziej naturalny skład. Kurkuma nada pięknej żółtej barwy, odrobina soku z buraka albo syropu z malin różowej, a spirulina zielonej.

Lukrowi można nadać również smak. Wszystko zależy od waszych preferencji: cytrynowy, kawowy, kakaowy a może karmelowy?

Zapach uzyskacie zamieniając wodę na sok z cytrusów np. pomarańczy lub cytryny. Ewentualnie możecie dodać krople lub dwie olejku do ciasta.

Przepis na najprostszy lukier z wody i cukru pudru

Składniki

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody (lub soku z cytryny)

Przygotowanie

  1. Przesiejcie cukier puder do miski, aby pozbyć się grudek.
  2. Wlejcie wodę i miksujcie lub mieszajcie łyżką, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Jeśli pojawią się grudki to rozcierajcie je tyłem łyżki o ściankę miseczki. Jeśli korzystacie z soku z cytryny warto przelać go przez sitko, aby nie dostała się do lukru na przykład pestka lub kawałek owocu.
  3. Jeśli lukier wychodzi zbyt rzadki to dodajcie więcej cukru pudru, jeśli jest zbyt gęsty odrobinę wody.
  4. Polejcie wystudzoną babkę. Możecie posypać ją kolorowymi kuleczkami, orzechami albo płatkami migdałów – doskonale przykleją się do lukru i dodatkowo ozdobią wasz wypiek.

Smacznego!

Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
Ania Starmach podzieliła się przepisem na lukier do pierników. Podczas jego przygotowywania pamiętajcie o 1 kroku.

Wkrótce święta. Czy myślicie już powoli o upieczeniu pierwszych świątecznych pierników? Jeśli tak, to nie zapomnijcie o przygotowaniu pysznego lukru. Sprawdźcie, jak robi go Ania Starmach. Jak zrobić idealny lukier do pierników? Lukier to nieodłączny element pierników. Służy nie tylko jako ozdoba, ale również jako smaczny dodatek. Dobrze zrobiony lukier ma jednolitą konsystencję i piękny perłowy kolor. Możemy go wykorzystać do tworzenia fantazyjnych wzorów na piernikach, ale też może on służyć jako jadalny „klej”, dzięki któremu możemy zrobić domek z piernika. Przepis na lukier do pierników Anny Starmach Gwiazda „Master Chefa", Anna Starmach zna się na kulinarnych wypiekach jak mało kto. Ania podzieliła się niedawno przepisem na lukier do pierników. Sprawdźcie jak go przygotowuje. Przepis jest naprawdę prosty i wystarczą wam do niego tyko dwa składniki. Składniki:  1 szklanka cukru pudru 1 łyżka wody lub soku z cytryny lub białka Przygotowanie:  Przesiany przez sitko cukier puder wsypcie do miski. Dolejcie wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyjcie, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji (jeśli będziecie ucierać lukier zbyt krótko i niestarannie, nigdy nie będzie idealny). Gotowym lukrem możecie dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkie wypieki. Pamiętajcie jednak, że lukier na ciepłym cieście będzie bardzo szybko zasychał. Rada Ani Jeśli przygotowujecie lukier do pączków, możecie dodać więcej wody lub soku z cytryny, by był bardziej przeźroczysty. Jak zrobić kolorowy lukier? Biały lukier wydaje się wam zbyt nudny? Zróbcie lukier kolorowy. To banalnie proste. Dzięki niemu wasze świąteczne pierniki i...

lukier przepis
AdobeStock
Newsy
Będziesz zdobić pierniczki? Z tego przepisu wychodzi najlepszy lukier
Święta to szczególny czas, kiedy spędzamy więcej chwil z rodziną - nie tylko przy wigilijnym stole, ale także podczas przygotowań do świąt. Jeśli będziecie piec w tym roku pierniczki i inne ciasteczka, to udekorujcie je lukrem z tego przepisu!

Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, to kto ma ochotę na własnoręcznie robione pierniczki powinien wziąć się za nie już teraz! Czasu zostało naprawdę mało! A przecież nic tak nie oddaje klimatu świąt jak domowej roboty ciasteczka wiszące na choince albo domek z piernika! W dodatku pieczenie ciastek to świetna zabawa dla całej rodziny – zwłaszcza dla najmłodszych. Dzieci mają ogromną frajdę, gdy mogą się zająć czymś „dorosłym” i pomóc rodzicom w przygotowywaniu świąt. Do tego jest to dla nich świetny trening umiejętności motorycznych i sposób na spędzenie czasu z mamą i tatą.   Przygotowanie lukru jest bardzo proste i nie wymaga dużo pracy. A warto się tego nauczyć, ponieważ pasuje on do wszystkiego! Świątecznych pierniczków, kruchych ciasteczek, a także babki piaskowej czy pysznych, drożdżowych bułek cynamonowych. Przepis na lukier do pierniczków i nie tylko Aby zrobić lukier, potrzebujecie dosłownie dwóch, góra trzech składników: Cukier puder Woda lub sok z cytryny Prawda, że banalnie proste? Sprawdźmy, jak go wyczarować z zaledwie dwóch produktów! Przygotowanie Jest jedna, bardzo prosta zasada przyrządzania lukru – na każde 200 g cukru pudru przypada 5, góra 6 łyżek wody. Dzięki takim proporcjom wyjdzie idealny! Cukier przesiewamy przez sitko – tak, jak mąkę – wprost do miski. Cały czas mieszając powoli dodajemy do cukru wodę (lub sok). Mieszamy tak długo, aż konsystencja lukru będzie jednolita. Jeśli jest zbyt rzadki, to dosypcie cukru. Jeśli zbyt gęsty – dolejcie wody. Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy nabierając go łyżeczką swobodnie będzie on z niej spływał powoli, jak ciasto naleśnikowe. Zamiast wody możecie użyć soku z cytryny – wtedy lukier będzie miał lekko kwaśny,...

babka piaskowa przepis
AdobeStock
Newsy
Babka piaskowa, która zawsze się udaje. Ta babcina receptura bije na głowę przepis Magdy Gessler
Kto przygotowuje pyszności na święta wielkanocne ten wie, że koniecznie trzeba upiec wtedy babkę piaskową. Zrobicie ją z tego prostego przepisu!

Co to za święta bez babki piaskowej! Na Wielkanoc babka piaskowa jest ciastem, którego absolutnie nie może zabraknąć na stole. Lekka, puszysta i z dodatkiem słodkiego lukru smakuje wszystkim łasuchom! W dodatku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, w przeciwieństwie do ciężkich ciast przyrządzanych na Boże Narodzenie. Przygotujcie ją sami z tego łatwego przepisu, który oczaruje wszystkich domowników. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się temu ciastu! Przepis na babkę piaskową Do przygotowania klasycznej, wielkanocnej babki piaskowej potrzebna wam będzie specjalna forma do babki (ostatecznie keksówka, ale wtedy ciasto nie będzie wyglądało tak spektakularnie)  oraz składniki z poniższej listy: Składniki do ciasta: 220 g masła 200 g cukru pudru 150 g pszennej mąki 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bułka tarta Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozpuśćcie kostkę masła i odstawcie do ostudzenia. Do miseczki wbijcie jajka oddzielając żółtka od białek. Wsypcie do miski z białkami odrobinę soli i ubijcie za pomocą miksera. Do dużej miski przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Weźcie drugą dużą miskę i wlejcie do niej roztopione masło. Dodajcie 200 g cukru pudru i ucierajcie mikserem na wysokich obrotach. Dodawajcie po jednym żółtku aż do uzyskania puszystej masy. Wsypcie mąkę i dalej mieszajcie. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodajcie 2 łyżki piany z białek i mieszajcie do połączenia składników. Na koniec wlejcie resztę piany. Formę na babkę piaskową wysmarujcie dokładnie masłem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przesiejcie do miski...

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...