Lukier to polewa, którą tradycyjnie przygotowuje się z cukru pudru i wody, choć w niektórych przepisach znajdziecie również dodatek białek. Najczęściej wykorzystywany jest do ozdabiania pierniczków na Boże Narodzenie, pysznych pączków oraz wielkanocnych babek. Może mieć rzadszą konsystencję do polewania albo bardzo gęstą, wtedy będzie idealny do precyzyjnego ozdabiania ciasteczek. Lukier idealny powinien mieć jednolitą barwę i konsystencję, po wyschnięciu będzie lśniący.

Co dodać do lukru, aby go zabarwić?

Lukier wcale nie musi być biały. Eksperymentujcie do woli – w sklepach z łatwością kupicie barwniki spożywcze, których odrobinę wystarczy dodać do lukru, by zmienić jego kolor. Jeśli korzystacie z gotowego barwnika, pamiętajcie, że jest on bardzo skoncentrowany, dlatego zacznijcie od małej ilości produktu. Możecie też zabarwić lukier np. za pomocą owoców lub przypraw, dzięki temu będzie miał o wiele lepszy i bardziej naturalny skład. Kurkuma nada pięknej żółtej barwy, odrobina soku z buraka albo syropu z malin różowej, a spirulina zielonej.

Lukrowi można nadać również smak. Wszystko zależy od waszych preferencji: cytrynowy, kawowy, kakaowy a może karmelowy?

Zapach uzyskacie zamieniając wodę na sok z cytrusów np. pomarańczy lub cytryny. Ewentualnie możecie dodać krople lub dwie olejku do ciasta.

Zobacz także:

Przepis na najprostszy lukier z wody i cukru pudru

Składniki

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody (lub soku z cytryny)

Przygotowanie

  1. Przesiejcie cukier puder do miski, aby pozbyć się grudek.
  2. Wlejcie wodę i miksujcie lub mieszajcie łyżką, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Jeśli pojawią się grudki to rozcierajcie je tyłem łyżki o ściankę miseczki. Jeśli korzystacie z soku z cytryny warto przelać go przez sitko, aby nie dostała się do lukru na przykład pestka lub kawałek owocu.
  3. Jeśli lukier wychodzi zbyt rzadki to dodajcie więcej cukru pudru, jeśli jest zbyt gęsty odrobinę wody.
  4. Polejcie wystudzoną babkę. Możecie posypać ją kolorowymi kuleczkami, orzechami albo płatkami migdałów – doskonale przykleją się do lukru i dodatkowo ozdobią wasz wypiek.

Smacznego!