Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody
Pixabay
Newsy

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody

Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne po rosyjsku. Czym się różnią od polskich ogórków małosolnych? Do ich przygotowania nie używa się wody, kisi się je na sucho.
Anna Borkowska
kwiecień 23, 2021

Tradycyjny przepis na zrobienie ogórków małosolnych wymaga użycia wody. A co powiecie na ogórki małosolne bez tego składnika? Niemożliwe? A jednak! Ogórki małosolne po rosyjsku robi się na sucho. Bez wody. A smakują wybornie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku jest bardzo prosty. Wszystko, czego potrzebujecie to oczywiście świeże ogórki gruntowe, sól, gorczyca, czosnek, kawałek chrzanu i koper. Co ciekawe – do zrobienia takich ogórków wcale nie potrzebujecie wody, ponieważ robi się je „na sucho”. Wystarczy wam... woreczek strunowy.

Zobacz także

Składniki:

  • ogórki korniszony 500 g

  • sól kamienna 1 łyżeczka

  • gorczyca 1/2 łyżeczki

  • ząbek czosnku 1 szt.

  • ziele angielskie 1-2 szt.

  • liść laurowy 2 szt.

  • chrzan kawałek

  • koper świeży 1-2 gałązki

Przygotowanie:

  1. Ogórki korniszony gruntowe opłukać dokładnie kilka razy wodą.
  2. Poodcinać końcówki z obu stron.
  3. Przygotować woreczek z suwakiem, włożyć do niego opłukany i świeży koper, kawałek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
  4. Włożyć ogórki i wsypać sól.
  5. Zamknąć suwakiem woreczek i dobrze potrząsnąć woreczkiem.
  6. Odłożyć w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze