Tradycyjny przepis na zrobienie ogórków małosolnych wymaga użycia wody. A co powiecie na ogórki małosolne bez tego składnika? Niemożliwe? A jednak! Ogórki małosolne po rosyjsku robi się na sucho. Bez wody. A smakują wybornie!
Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku
Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku jest bardzo prosty. Wszystko, czego potrzebujecie to oczywiście świeże ogórki gruntowe, sól, gorczyca, czosnek, kawałek chrzanu i koper. Co ciekawe – do zrobienia takich ogórków wcale nie potrzebujecie wody, ponieważ robi się je „na sucho”. Wystarczy wam... woreczek strunowy.
Składniki:
-
ogórki korniszony 500 g
-
sól kamienna 1 łyżeczka
-
gorczyca 1/2 łyżeczki
-
ząbek czosnku 1 szt.
-
ziele angielskie 1-2 szt.
-
liść laurowy 2 szt.
-
chrzan kawałek
-
koper świeży 1-2 gałązki
Przygotowanie:
- Ogórki korniszony gruntowe opłukać dokładnie kilka razy wodą.
- Poodcinać końcówki z obu stron.
- Przygotować woreczek z suwakiem, włożyć do niego opłukany i świeży koper, kawałek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
- Włożyć ogórki i wsypać sól.
- Zamknąć suwakiem woreczek i dobrze potrząsnąć woreczkiem.
- Odłożyć w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: