Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody
Pixabay
Newsy

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody

Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne po rosyjsku. Czym się różnią od polskich ogórków małosolnych? Do ich przygotowania nie używa się wody, kisi się je na sucho.

Tradycyjny przepis na zrobienie ogórków małosolnych wymaga użycia wody. A co powiecie na ogórki małosolne bez tego składnika? Niemożliwe? A jednak! Ogórki małosolne po rosyjsku robi się na sucho. Bez wody. A smakują wybornie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku jest bardzo prosty. Wszystko, czego potrzebujecie to oczywiście świeże ogórki gruntowe, sól, gorczyca, czosnek, kawałek chrzanu i koper. Co ciekawe – do zrobienia takich ogórków wcale nie potrzebujecie wody, ponieważ robi się je „na sucho”. Wystarczy wam... woreczek strunowy.

Zobacz także
Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad

Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad

Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba

Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba

Składniki:

  • ogórki korniszony 500 g

  • sól kamienna 1 łyżeczka

  • gorczyca 1/2 łyżeczki

  • ząbek czosnku 1 szt.

  • ziele angielskie 1-2 szt.

  • liść laurowy 2 szt.

  • chrzan kawałek

  • koper świeży 1-2 gałązki

Przygotowanie:

  1. Ogórki korniszony gruntowe opłukać dokładnie kilka razy wodą.
  2. Poodcinać końcówki z obu stron.
  3. Przygotować woreczek z suwakiem, włożyć do niego opłukany i świeży koper, kawałek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
  4. Włożyć ogórki i wsypać sól.
  5. Zamknąć suwakiem woreczek i dobrze potrząsnąć woreczkiem.
  6. Odłożyć w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z pepperoni
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z papryką peperoni
Czy znacie kogoś, kto potrafi oprzeć się smakowi ogórków małosolnych? Jeżeli wy także jesteście ich fanami, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne inaczej. Dlaczego „inaczej”? Ponieważ występują one w duecie z ostrą papryczką peperoni!

Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne . Przepis na takie ogórki jest dziecinnie prosty, a do ich wykonania wystarczy kilka składników, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. W tradycyjnym przepisie na ogórki małosolne znajdziemy młode ogórki gruntowe, wodę, sól oraz przyprawy – gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu oraz liść czarnej porzeczki. A co powiecie na ogórki małosolne z dodatkiem... ostrej papryczki peperoni? Przepis na ogórki małosolne z peperoni Ogórki małosolne z dodatkiem ostrej papryczki peperoni to świetny pomysł na dodatek do kanapki czy obiadu, choć nie brakuje też takich, którzy lubią spożywać je solo – pamiętajcie, że nie wszyscy jednak mogą pałaszować ogórki małosolne do woli. Jak przygotować ogórki małosolne z ostrą papryczką? Zdradzamy najprostszy przepis. Przetestujcie go, naprawdę warto! Składniki: 3,6 kg ogórków gruntowych (niedużych, twardych) 4 litry wody 4 duże łyżki soli 1 ½ główki czosnku koper do kiszenia kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry ) 10 dużych czerwonych peperoni Przygotowanie: Przygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy. żeby się rozpuściła. Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy, żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka...

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne
Przygotujcie ogórki małosolne z odrobiną miodu i papryczki chili. Jesteśmy pewni, że będziecie się nimi zajadać i będą hitem tegorocznego grilla!

Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika. Ogórki małosolne z chili i miodem Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania. Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne! Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1 papryczka chili 1 łyżka miodu 1 litr wody 1 łyżka soli 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu) 1-2 gałązki koperku 1 ząbek czosnku Liść dębu lub wiśni Przygotowanie: Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się...

Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Macie na działkach, ogródkach i przydomowych poletkach pierwsze tegoroczne ogórki? Pora na eksperymenty z ogórkami małosolnymi. Polecamy rosyjski patent z wykorzystaniem foliowej siateczki.

Takie ogórki mogą okazać się szybko hitem w waszych domach. Przygotowuje się je z rana, a już wieczorem albo następnego dnia są gotowe do chrupania. Przed wami prosty i szybki patent z Rosji na ogórki małosolne na sucho. Do tego sprytnego sposobu nie będziecie potrzebowali specjalnej zalewy. Ba, do ich wykonania nie jest potrzebna nawet woda! Ogórki pod wpływem soli same puszczą nieco płynu, odrobinę zmiękną i zaczną rewelacyjnie pachnieć. Tak przygotowane i lekko ukiszone ogórki małosolne świetnie sprawdzą się jako przekąska na biwak, grilla czy na piknik. 12-godzinny pobyt w foliowej torbie w lodówce w zupełności wystarczy, by przeszły smakiem dodatków. Ogórki małosolne uda się także przygotować bez wkładania ich do lodówki. Ogórki małosolne na sucho z foliowego worka Składniki: Ok. 0,5 kg ogórków Łyżka soli do przetworów (wykorzystajcie sól jodowaną warzoną ) Niewielki pęczek świeżego kopru Kilka ząbków czosnku Liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz czarny grubo mielony Opcjonalnie – korzeń chrzanu, pietruszka, seler, ostra papryka w proszku – można eksperymentować ze smakiem ogórków małosolnych Przygotowanie: Odetnijcie końcówki ogórków – w ten sposób szybciej odbędzie się proces kiszenia. Wrzućcie obcięte ogórki do foliowego woreczka. Wsypcie 1 łyżkę soli do worka. Umyjcie i posiekajcie koper, po czym wrzućcie go do foliowego worka z ogórkami. Czosnek obierzcie i posiekajcie ząbki na niewielkie kawałki. Wrzućcie posiekany czosnek do środka. Do środka wrzućcie także liść laurowy, odrobinę pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Zawiążcie worek w taki sposób, by w...