Tradycyjny przepis na zrobienie ogórków małosolnych wymaga użycia wody. A co powiecie na ogórki małosolne bez tego składnika? Niemożliwe? A jednak! Ogórki małosolne po rosyjsku robi się na sucho. Bez wody. A smakują wybornie!

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku jest bardzo prosty. Wszystko, czego potrzebujecie to oczywiście świeże ogórki gruntowe, sól, gorczyca, czosnek, kawałek chrzanu i koper. Co ciekawe – do zrobienia takich ogórków wcale nie potrzebujecie wody, ponieważ robi się je „na sucho”. Wystarczy wam... woreczek strunowy.

Składniki:

  • ogórki korniszony 500 g

  • sól kamienna 1 łyżeczka

  • gorczyca 1/2 łyżeczki

  • ząbek czosnku 1 szt.

  • ziele angielskie 1-2 szt.

  • liść laurowy 2 szt.

  • chrzan kawałek

  • koper świeży 1-2 gałązki

Przygotowanie:

  1. Ogórki korniszony gruntowe opłukać dokładnie kilka razy wodą.
  2. Poodcinać końcówki z obu stron.
  3. Przygotować woreczek z suwakiem, włożyć do niego opłukany i świeży koper, kawałek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, nasiona gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
  4. Włożyć ogórki i wsypać sól.
  5. Zamknąć suwakiem woreczek i dobrze potrząsnąć woreczkiem.
  6. Odłożyć w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: