Oczyszcza krew z toksyn i łagodzi obrzęki. Przygotujecie ją w 5 minut
AdobeStock
Newsy

Oczyszcza krew z toksyn i łagodzi obrzęki. Przygotujecie tę mieszankę w zaledwie 5 minut

Ten płyn ma niezwykle dobroczynne działanie na nasz organizm. Pijcie go regularnie.

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach wody ananasowej? Włączcie ją do swojej diety, ponieważ nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto pić wodę ananasową i jak ją przygotować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne wody ananasowej

Woda ananasowa od lat jest polecana przez dietetyków. I nic w tym dziwnego, w końcu nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma doskonały wpływ na organizm.

Jak działa woda ananasowa na ludzki organizm?

  1. Zwalcza stany zapalne. Zawarta w ananasach bromelaina pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, zwalczając stany zapalne, które wpływają na wszystkie tkanki i narządy w ciele. Regularne picie takiej wody może pomóc w leczeniu łagodnych postaci zapalenia stawów i kontuzji sportowych poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i bólu.
  2. Pomaga w utracie wagi. Dzięki błonnikowi zawartemu w ananasie, jego trawienie zajmuje więcej czasu, co powoduje przedłużone uczucie sytości. Picie wody ananasowej rano zapobiega ochocie na cukier i tłuszcz. Tiamina pomaga zwiększyć metabolizm organizmu, przekształcając węglowodany w energię.
  3. Wspomaga układ trawienny. Bromelaina w ananasie pomaga organizmowi wydajniej trawić białka.
  4. Wypłukuje pasożyty z wątroby i jelit. Bromelaina działa również przeciwpasożytniczo. Badania naukowe wykazały, że trzydniowy post ananasowy zabija tasiemce.
  5. Reguluje pracę tarczycy. Ananasy zawierają jod i bromelainę, które skutecznie poprawiają różne zaburzenia autoimmunologiczne, dzięki czemu skutecznie łagodzą objawy związane z zapaleniem tarczycy.
  6. Poprawia widzenie. Ananas zawiera beta-karoten i witaminę A, które są dobre dla wzroku.
  7. Zwalcza raka. Badania opublikowane w czasopiśmie „Planta Medica" wykazały, że bromelaina była lepsza od leku chemioterapeutycznego 5-fluorouracylu w leczeniu raka w badaniu na zwierzętach.
  8. Eliminuje obrzęki. Osoby, które cierpią z powodu nagromadzenia płynów w organizmie, także powinny włączyć do swojej diety ananasową wodę.
Zobacz także
Ten napój to hit internetu. Szybko i skutecznie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami

Ten 3-składnikowy koktajl skutecznie oczyszcza organizm i wysmukla talię. Pijcie go codziennie

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Jak przygotować wodę ananasową?

Przygotowanie wody ananasowej jest bardzo proste. Zróbcie ją i pijcie regularnie, aby czerpać korzyści dla swojego zdrowia.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Obieramy ananasa ze skórki, myjemy i kroimy kawałki, po czym wrzucamy go do garnka z wodą (skórki zachowujemy).
  2. Gotujemy na wolnym ogniu (możemy dodać szczyptę cynamonu do smaku).
  3. Gdy ciecz zacznie wrzeć, gotujemy ją jeszcze przez 20 minut.
  4. Napój odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Miksturę odcedzamy i wstawiamy do lodówki.

Jak pić wodę ananasową?

Wodę ananasową należy pić codziennie - najlepiej jedną szklankę dziennie z samego rana (na czczo), a drugą przed obiadem Cała kuracja powinna trwać nie dłużej niż 2 tygodnie. Następnie trzeba zrobić 7-dniową przerwę. Korzystne efekty zdrowotne będą odczuwalne już po kilku dniach.

Źródło: o2.pl, blackdoctor.org

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

brokuły
Pixabay
Przepisy
Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

herbata
Gotujmy.pl
Newsy
5 powodów, dla których warto pić ciepłą herbatę z cytryną i miodem
Czujesz, że cię rozkłada? Wyraźne osłabienie i ból głowy mogą świadczyć o tym, że dopadło cię przeziębienie. Podajemy 5 powodów, dla których warto wtedy napić się herbaty z miodem i cytryną!

Gdy przychodzą zimne i mroźne zimowe dni, nasz organizm jest naprawdę wystawiony na próbę. Chłodne poranki, lodowaty wiatr i ubranie przemoczone od padającego śniegu – to wszystko może się skończyć przeziębieniem! Dlatego tak ważne jest wspieranie odporności w tym czasie. Popularnym, domowym sposobem jest gorąca herbata z cytryną i łyżką miodu. Nic tak nie stawia na nogi! Jest smaczna, rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Dziś mamy dla was aż 5 powodów, które przekonają was do picia takiej herbatki! Herbatka z prądem Przepis na herbatę z cytryną i miodem to najbardziej podstawowa wersja tego napoju. Niektórzy lubią dodać imbir, laskę cynamonu, a nawet… odrobinę mocnego alkoholu! Miłośnicy herbaty „z prądem” lubią dodać do niej nieco whisky, rumu czy brandy. Tylko pamiętajcie, żeby nie podawać jej dzieciom! Wszystkie te dodatki mają sprawić, że herbata będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca. Dlaczego warto ją pić? Pomaga zwalczać stan zapalny – udowodniono, że regularne spożywanie niewielkich ilości cynamonu znacznie przyspiesza regenerację organizmu w przypadku stanów zapalnych. Łagodzi ból gardła – miód jest doskonałym domowym lekarstwem na ból gardła. Mówi się o nim „naturalny antybiotyk” nie bez przyczyny! Nawadnia – picie wody w trakcie choroby jest ogromnie ważne! Odwodniony organizm dużo dłużej się regeneruje, dlatego by szybko wrócić do zdrowia, należy pić dużo wody, herbaty i jeść zupy. Pełna witamin – nie trzeba chyba przypominać, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, która jest podstawą w leczeniu przeziębienia? Rozgrzewa – zziębnięty organizm będzie dłużej dochodził do siebie i z tego powodu należy dbać o to, by było nam ciepło! Grube skarpetki, sweter, koc i kubek...