Oczyszcza krew z toksyn i łagodzi obrzęki. Przygotujecie ją w 5 minut
AdobeStock
Newsy

Oczyszcza krew z toksyn i łagodzi obrzęki. Przygotujecie tę mieszankę w zaledwie 5 minut

Ten płyn ma niezwykle dobroczynne działanie na nasz organizm. Pijcie go regularnie.

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach wody ananasowej? Włączcie ją do swojej diety, ponieważ nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto pić wodę ananasową i jak ją przygotować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne wody ananasowej

Woda ananasowa od lat jest polecana przez dietetyków. I nic w tym dziwnego, w końcu nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma doskonały wpływ na organizm.

Jak działa woda ananasowa na ludzki organizm?

  1. Zwalcza stany zapalne. Zawarta w ananasach bromelaina pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, zwalczając stany zapalne, które wpływają na wszystkie tkanki i narządy w ciele. Regularne picie takiej wody może pomóc w leczeniu łagodnych postaci zapalenia stawów i kontuzji sportowych poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i bólu.
  2. Pomaga w utracie wagi. Dzięki błonnikowi zawartemu w ananasie, jego trawienie zajmuje więcej czasu, co powoduje przedłużone uczucie sytości. Picie wody ananasowej rano zapobiega ochocie na cukier i tłuszcz. Tiamina pomaga zwiększyć metabolizm organizmu, przekształcając węglowodany w energię.
  3. Wspomaga układ trawienny. Bromelaina w ananasie pomaga organizmowi wydajniej trawić białka.
  4. Wypłukuje pasożyty z wątroby i jelit. Bromelaina działa również przeciwpasożytniczo. Badania naukowe wykazały, że trzydniowy post ananasowy zabija tasiemce.
  5. Reguluje pracę tarczycy. Ananasy zawierają jod i bromelainę, które skutecznie poprawiają różne zaburzenia autoimmunologiczne, dzięki czemu skutecznie łagodzą objawy związane z zapaleniem tarczycy.
  6. Poprawia widzenie. Ananas zawiera beta-karoten i witaminę A, które są dobre dla wzroku.
  7. Zwalcza raka. Badania opublikowane w czasopiśmie „Planta Medica" wykazały, że bromelaina była lepsza od leku chemioterapeutycznego 5-fluorouracylu w leczeniu raka w badaniu na zwierzętach.
  8. Eliminuje obrzęki. Osoby, które cierpią z powodu nagromadzenia płynów w organizmie, także powinny włączyć do swojej diety ananasową wodę.
Zobacz także
Ten napój to hit internetu. Szybko i skutecznie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami

Ten 3-składnikowy koktajl skutecznie oczyszcza organizm i wysmukla talię. Pijcie go codziennie

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Jak przygotować wodę ananasową?

Przygotowanie wody ananasowej jest bardzo proste. Zróbcie ją i pijcie regularnie, aby czerpać korzyści dla swojego zdrowia.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Obieramy ananasa ze skórki, myjemy i kroimy kawałki, po czym wrzucamy go do garnka z wodą (skórki zachowujemy).
  2. Gotujemy na wolnym ogniu (możemy dodać szczyptę cynamonu do smaku).
  3. Gdy ciecz zacznie wrzeć, gotujemy ją jeszcze przez 20 minut.
  4. Napój odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Miksturę odcedzamy i wstawiamy do lodówki.

Jak pić wodę ananasową?

Wodę ananasową należy pić codziennie - najlepiej jedną szklankę dziennie z samego rana (na czczo), a drugą przed obiadem Cała kuracja powinna trwać nie dłużej niż 2 tygodnie. Następnie trzeba zrobić 7-dniową przerwę. Korzystne efekty zdrowotne będą odczuwalne już po kilku dniach.

Źródło: o2.pl, blackdoctor.org

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...