Tradycyjnie używa się go do korzennych pierniczków, wszelkiego rodzaju grzańców alkoholowych na bazie wina i piwa. W polskiej kuchni sproszkowanej laski cynamonu używa się także niekiedy do potraw słonych. Takich jak na przykład bożonarodzeniowa sałatka śledziowa.

W kuchniach wschodnich, na przykład w Indiach, w Chinach czy w Wietnamie cynamon w potrawach wytrawnych jest na porządku dziennym. Gęste sosy, pieczenie z baraniny, z kaczek – właśnie w kombinacji z takimi daniami cynamon wypada perfekcyjnie.

Jak działa cynamon?

Cynamon jest doskonałą przyprawą nie tylko w smaku. Korzystnie wpływa na system trawienny organizmu, na oddychanie, działa odkażająco i grzybobójczo. Te dwie ostatnie właściwości cynamonu mają szczególnie duże znaczenie w obliczu typowo zimowych dolegliwości.

Grypy, przeziębienia, wirusy – z tego typu problemami stykać się będziecie coraz częściej, zwłaszcza w obliczu zmian pogodowych podczas zimy.

Zobacz także:

Zamiast leczyć, trzeba zapobiegać. Warto więc pomyśleć o nowych, innych sposobach na zdrowie. Oczywiście za pomocą domowych środków.

Eliksir zdrowia z cynamonu

Jednym z nich może być wyciąg z laski cynamonu lub woda z cynamonem w proszku. Wystarczy, że wrzucicie kawałek cynamonu do szklanki wody lub szczyptę cynamonu i zostawicie go tam na noc. Po 12 godzinach woda cynamonowa gotowa. Zwykle napoje z tą korzenną przyprawą kojarzą się bardziej z ciepłymi, wręcz gorącymi napojami.

Jednak nawet woda o temperaturze pokojowej z dodatkiem aromatu cynamonu będzie miała właściwości rozgrzewające. Przygotowanie takiego domowego specyfiku na zimne dni będzie bardzo proste. 

Cynamon w postaci niesproszkowanej dostaniecie w dobrych sklepach i w wielu supermarketach. Nie jest to wbrew pozorom szczególnie drogi wydatek.

Przepis na wodę cynamonową

Cena kory cynamonu wcale nie odbiega mocno od ceny cynamonu sproszkowanego. Kiedy więc nabędziecie odpowiednią dawkę tej korzennej przyprawy, przystąpcie niezwłocznie do przygotowania wyciągu. Nalejcie ¾ szklanki źródlanej wody do szklanki. Następnie włóżcie do niej laskę cynamonu i w takiej postaci włóżcie na noc do lodówki. Opcjonalnie możecie dodać do wody szczyptę cynamonu w proszku.

Nazajutrz wyciągnijcie laskę przyprawy ze szklanki i w razie potrzeby delikatnie podgrzejcie wodę. Można zrobić to np. w mikrofalówce, bez potrzeby wyciągania i brudzenia naczyń.

Smak napoju można poprawić, dodając do niego równie zdrowy miód lub sok z cytryny. Nie obawiajcie się takich zdrowych kombinacji!