W polskiej kuchni istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie ziemniaków: placki, kopytka, kartacze, kluski śląskie, farsz do pierogów czy klasyczne puree. Nic dziwnego – te warzywa są sycące, tanie, a odpowiednio doprawione mogą być przepyszne!
Jeżeli lubicie lekko pikantne ziemniaki, to na pewno posmakuje wam kiszka ziemniaczana. Sprawdźcie koniecznie przepis na to klasyczne danie – gwarantujemy, że będziecie wniebowzięci!
Czym jest kiszka ziemniaczana?
Kiszka ziemniaczana z pozoru wygląda jak zwykła kiełbasa. Wykorzystuje się do niej jelito wieprzowe, jednak zamiast nadziewać je zmielonym mięsem, do środka wkłada się farsz z… ziemniaków! Są różne sposoby przygotowywania, jednak w najbardziej klasycznym przepisie farsz do kiszki smakuje jak nieco bardziej ostra wersja tego przyrządzanego do ruskich pierogów.
Danie to przywędrowało do nas z Białorusi, gdzie nazywane jest „kiszka bulbianaja”. Popularne jest w sąsiadującym z tym krajem regionie Polski, czyli na Podlasiu. Kiszkę przyrządzają także Rosjanie, Ukraińcy i Litwini.
Zobacz także:
Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika
Składniki:
- Jelita wieprzowe (ok. 50-60 cm)
- 2 kg ziemniaków
- 30 dag wędzonego podgardla
- 1 cebula
- Mąka ziemniaczana
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.
- Podgardle zesmażyć na patelni i wytopić tłuszcz, a cebulę zetrzeć na małych oczkach.
- Następnie dodać podgardle i cebulę do ziemniaków. Wsypać przyprawę, dodać sól, pieprz i zagęścić mąką. Zamieszać.
- Tak przygotowanymi ziemniakami faszerujemy jelita, tak jak kiełbaski.
- Gotową kiszkę przekładamy na blachę, polewamy smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 2 do 3 godzin. Kiszka będzie gotowa, gdy się zarumieni na złoto.