Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku. 

Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami. 

Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty. 

Przepis na pyszny bigos z kabanosami

Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów. 

Zobacz także:

Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona. 

Będziecie potrzebować:

  • Główka białej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęta kiełbasy drobiowej
  • 4 drobiowe kabanosy
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Łyżeczka kminku
  • Łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Pomidory w puszce 
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • Mielony pieprz 
  • Papryka słodka i ostra 
  • Papryka wędzona
  • Natka pietruszki 
  • Olej lub smalec 


Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki.
  2. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę. 
  3. Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy.
  5. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę.
  6. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie. 
  7. Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę papryki ostrej, 2 łyżki pasty pomidorowej oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszajcie i ugotujcie do miękkości. 
  8. Jeśli bigos wyszedł wam zbyt gęsty, możecie dolać do niego gorącej wody lub bulionu. I gotowe!

Bigos możecie podać z ziemniakami z wody lub ze świeżym pieczywem. Będzie wspaniale smakować z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl