Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.
Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.
Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.
Przepis na pyszny bigos z kabanosami
Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.
Zobacz także:
Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.
Będziecie potrzebować:
- Główka białej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pęta kiełbasy drobiowej
- 4 drobiowe kabanosy
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- Łyżeczka kminku
- Łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- Pomidory w puszce
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- Mielony pieprz
- Papryka słodka i ostra
- Papryka wędzona
- Natka pietruszki
- Olej lub smalec
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki.
- Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.
- Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki.
- Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy.
- Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę.
- Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.
- Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę papryki ostrej, 2 łyżki pasty pomidorowej oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszajcie i ugotujcie do miękkości.
- Jeśli bigos wyszedł wam zbyt gęsty, możecie dolać do niego gorącej wody lub bulionu. I gotowe!
Bigos możecie podać z ziemniakami z wody lub ze świeżym pieczywem. Będzie wspaniale smakować z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl