Ogórki małosolne to jeden z najsmaczniejszych dodatków do sałatki, kanapki z wędliną czy obiadu. Jak przygotować jędrne i chrupiące ogórki małosolne? To bardzo proste – wystarczy kupić dobrej jakości ogórki i zamknąć je słoju z dodatkiem wody (powinna całkowicie przykrywać ogórki), soli (w proporcji 1 łyżka soli na litr wody), kopru, korzenia i liści chrzanu, kilku ząbków czosnku oraz liści czarnej porzeczki (jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie jeszcze gorczycę lub papryczkę chili).

Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2-3 dni i są gotowe do jedzenia. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, że niektórzy dodają do robienia ogórków małosolnych owoce?

Ogórki małosolne z owocami

Większość z was myślała zapewne jak dotąd, że jedynym „elementem owocowym" w ogórkach małosolnych są liście porzeczki lub wiśni. Okazuje się, że do słoja możemy wrzucić coś jeszcze – a mianowicie czereśnie, brzoskwinie, śliwki a nawet nektarynki. Taki sposób przygotowywania ogórków małosolnych z pewnością zaskakuje.

Użytkowniczka Instagrama – ewapegotuje opublikowała na swoim profilu niezwykłe zdjęcie ogórków małosolnych. W widocznym na fotografii słoju widzimy nietypowe owocowe dodatki – brzoskwinie, czereśnie, śliwki i nektarynki.

Zobacz także:

Taka propozycja do ogórków małosolnych: dodawajcie owoce, super sprawdzają się czereśnie, brzoskwinie, nektarynki, śliwki - podpisała zdjęcie użytkowniczka Instagrama.

Zdjęcie słoika wywołało bardzo pozytywny odzew wśród jej obserwatorów.

Ja daję liście czereśni. Ale spróbuję owoca.

Cudo!

Niesamowite! Koniecznie muszę to przetestować! - pisali.

Skusicie się na ogórki małosolne w tak nietypowym wydaniu czy wolicie ich tradycyjną wersję?

Źródło: Instagram