Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?
AdobeStock/Pixabay
Newsy

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Czereśnie, śliwki i nektarynki. Czy wpadlibyście na pomysł, by dodać te owoce do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne to jeden z najsmaczniejszych dodatków do sałatki, kanapki z wędliną czy obiadu. Jak przygotować jędrne i chrupiące ogórki małosolne? To bardzo proste – wystarczy kupić dobrej jakości ogórki i zamknąć je słoju z dodatkiem wody (powinna całkowicie przykrywać ogórki), soli (w proporcji 1 łyżka soli na litr wody), kopru, korzenia i liści chrzanu, kilku ząbków czosnku oraz liści czarnej porzeczki (jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie jeszcze gorczycę lub papryczkę chili).

Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2-3 dni i są gotowe do jedzenia. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, że niektórzy dodają do robienia ogórków małosolnych owoce?

Zobacz także
Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)

Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne z owocami

Większość z was myślała zapewne jak dotąd, że jedynym „elementem owocowym" w ogórkach małosolnych są liście porzeczki lub wiśni. Okazuje się, że do słoja możemy wrzucić coś jeszcze – a mianowicie czereśnie, brzoskwinie, śliwki a nawet nektarynki. Taki sposób przygotowywania ogórków małosolnych z pewnością zaskakuje.

Użytkowniczka Instagrama – ewapegotuje opublikowała na swoim profilu niezwykłe zdjęcie ogórków małosolnych. W widocznym na fotografii słoju widzimy nietypowe owocowe dodatki – brzoskwinie, czereśnie, śliwki i nektarynki.

Taka propozycja do ogórków małosolnych: dodawajcie owoce, super sprawdzają się czereśnie, brzoskwinie, nektarynki, śliwki - podpisała zdjęcie użytkowniczka Instagrama.

Zdjęcie słoika wywołało bardzo pozytywny odzew wśród jej obserwatorów.

Ja daję liście czereśni. Ale spróbuję owoca.

Cudo!

Niesamowite! Koniecznie muszę to przetestować! - pisali.

Skusicie się na ogórki małosolne w tak nietypowym wydaniu czy wolicie ich tradycyjną wersję?

Źródło: Instagram

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem
ONS, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki
Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, a to idealna okazja do zrobienia ogórków małosolnych! Zróbcie je z przepisu Karola Okrasy.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni. Warto je przyrządzać właśnie teraz, gdy robi się coraz cieplej, a drzewa i krzewy wypuszczają już pierwsze liście. To właśnie liście porzeczki, dębu lub wiśni idealnie podkreślają smak małosolnych ogórków i powinno się ich użyć do kiszenia. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy! Przepis na ogórki małosolne Karola Okrasy Do przygotowania ogórków małosolnych Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 2 baldachy kopru 5 korzeni chrzanu 7 liści porzeczki 4 ząbki czosnku Do zalewy: 5 litrów wody 7 łyżek soli 2 łyżki gorczycy Oraz zimna woda do zalania ogórków. Przygotowanie: Ogórki przed przygotowaniem włóżcie do bardzo dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie były nią przykryte. W garnku zagotujcie 5 litrów wody z solą i ostudźcie, by była lekko letnia. Karol zdradził, że to trik jego mamy – gdy ogórki zaleje się letnią wodą, to szybciej będą gotowe. Wówczas małosolne ogórki są zrobione już po dwóch dniach! Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajcie 2 duże łyżki gorczycy i namoczcie. Następnie wsypcie około 7 łyżek soli. Karol podaje idealne proporcje na wodę do ogórków, czyli 1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody. Korzenie chrzanu obierzcie i pokrójcie wzdłuż na cztery części. Ważne, by były surowe, ponieważ wtedy oddają one cały swój aromat. Umyjcie całe baldachy kopru oraz liście porzeczki. Okrasa przyznał, że on użył liści porzeczki dlatego, że akurat miał je pod ręką, ale zależnie od regionu Polski używa się różnych liści do ogórków małosolnych, np. liści młodego...

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy
Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe! Ogórki małosolne Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli. Najlepsza woda do ogórków małosolnych Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne. Przepis na domowe ogórki małosolne Składniki: 1 ½ kg małych ogórków gruntowych 1 pęczek koperku kilka liści chrzanu 20 cm korzenia chrzanu 2 główki czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie: W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki. Całość zalejcie przygotowaną solanką. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w...

Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste
Pixabay/ONS.pl
Newsy
Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste
Przepis Ewy Wachowicz na ogórki małosolne jest sprawdzony i niezastąpiony. Już nie będziecie szukać innego!

Ewa Wachowicz zdradziła, że jedną z jej ulubionych letnich przekąsek są ogórki małosolne. Uwielbia przegryzać je jako przekąskę w ciepły, letni dzień. Ewa podała też sprawdzony przepis na ogórki małosolne, który sprawdza się u niej zawsze i który możecie wykorzystać siebie w domu! Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz to autorytet kulinarny dla wielu Polaków. Słynie z bardzo dobrych, sprawdzonych i dość tradycyjnych przepisów. Chętnie i często dzieli się przepisami na dania, które świetnie sprawdzają się w jej kuchni. Była miss ma też swój program kulinarny. By przygotować ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujecie: Ok. 1 kg małych ogórków gruntowych Kilka gałązek kopru lub liści winogron, jeśli macie do nich dostęp 4 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych Kawałek korzenia chrzanu o wielkości ok. 10 cm Łyżkę soli (na każdy litr wody ) Przygotowanie ogórków małosolnych od Ewy Wachowicz Ogórki umyjcie i ułóżcie w naczyniu do ogórków małosolnych. Dodajcie wszystkie składniki do naczynia. Przygotujcie solankę (korzystając z proporcji 1 łyżka soli na litr wody). Zalejcie ogórki solanką, całkowicie je zakrywając. Przykrycie naczynie specjalną pokrywką lub talerzem. Odczekajcie 2-3 dni. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe. Ogórki małosolne – czy są zdrowe? Choć z nazwy mogłoby wynikać, że w ogórkach małosolnych jest mało soli, to dalej jest to dość znaczna ilość. Umiar w jedzeniu ogórków małosolnych muszą zachować osoby, które cierpią na nadciśnienie. Jeśli to was nie dotyczy i wiecie, że nie jadacie za dużo soli z innymi posiłkami, śmiało jedzcie...