Krokiety barszcz
Joanna84/gotujmy.pl
Newsy

Nie wyrzucajcie resztek po świętach. Zaoszczędzicie pieniądze i czas, robiąc z nich te kapitalne dania

Trwa świąteczna gorączka. Na kilka dni bożonarodzeniowej uczty przygotowujemy całą górę jedzenia. Jak nie zmarnować jedzenia? Mamy na to kilka rozwiązań.

Co prawda mało ma to wspólnego z chrześcijańskimi prawidłami, święta Bożego Narodzenia przeradzają się często w jeden wielki festiwal obżarstwa.

Wydaje się jednak, że świąteczne nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu to mniejszy grzech, niż to co dzieje się resztkami jedzenia po świętach.

Czasem wydaje się, że nie mamy wyboru i po Bożym Narodzeniu wyrzucamy, to co z mozołem przygotowywaliśmy w przedświątecznym amoku.

Okazuje się, że mimo wszystko ten wybór wciąż należy do nas. Po pierwsze warto gotować przynajmniej mniejsze porcje świątecznych gołąbków i bigosu, a zamiast całej armii pierogów i uszek ugotować o jakąś 1/3 mniej.

Jeśli jednak rodzina po świętach już zdążyła wyjechać, a wy zostaliście z całą lodówką jedzenia, jest jedno wyjście. A właściwie to nawet dwa wyjścia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mroźmy co się da!

Po pierwsze – zamrażanie. Wiele produktów bez problemu nada się do zamknięcia w woreczkach i odłożenia do zamrażalnika na lepszy czas. Jak choćby wspomniane pierogi i uszka.

Zamrażać spokojnie można także nadmiar pieczywa zakupionego na wigilię, Boże Narodzenie i drugi dzień świąt.

Zamrażane produkty spożywcze powinniśmy zjeść w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia. Mamy czas!

Inną opcją jest sprytne przerobienie naszych potraw wigilijnych i świątecznych na inne, codzienne dania.

Dania z odzysku

I tak – nadmiar kapusty wigilijnej spokojnie może być przez nas wykorzystany do wykonania sylwestrowych krokietów. Palce lizać!

Pieczone mięsa, które nie zostały zjedzone przez domowników podczas świątecznego mięsa nadadzą się do zapiekanek z ziemniakami i serem. Na przykład pieczeń, szynka czy też schab.

Różnego rodzaju świąteczne mięsiwa łatwo będzie można przerobić także na placuszki i kotleciki z dodatkiem jajka i mąki.
Ewentualnie świąteczne wędliny dobrze odnajdą się np. w fasolce po bretońsku.

Wyborne pieczone filety z kaczki i inne rarytasy możemy wykorzystać do ciekawych sałatek. Podobnie jak krokiety, świetnie sprawdzą się na sylwestrowej domówce.

jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy
Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...

jak wykorzystac resztki miesa
Gotujmy.pl
Newsy
Zostały ci resztki wędlin? Nie wyrzucaj - właśnie one najlepiej nadają się do...
Masz w lodówce mięso i wędliny, których nie jesteś już w stanie zjeść? Nie wyrzucaj ich! Świetnie nadadzą się do wielu pysznych dań.

Święta to czas, gdy możemy bez wyrzutów sumienia naprawdę porządnie się najeść (czego większość z nas zaczyna żałować w momencie, gdy przychodzi pora na ciasto, a my już nie mamy miejsca w żołądku). Prawdziwy problem pojawia się po świętach, gdy zostajemy z górą jedzenia! Można je oczywiście dalej jeść, ale przyznajcie szczerze – na pewno wy też po trzech dniach jedzenia schabu, pierogów i domowej kiełbasy nie możecie już na nie patrzeć. Nie możecie też tego wyrzucić – w końcu to jedzenie i mnóstwo pracy waszej, lub waszych bliskich! Co wobec tego zrobić z resztkami mięsa po świętach? Mamy dla was kilka pomysłów, które zdecydowanie się przydadzą po zakończonym świętowaniu! Jak wykorzystać resztki świątecznych wędlin i mięsa? Kreatywnych sposobów na zużycie wędlin jest naprawdę sporo, ale wierzymy, że po kilku dniach spędzonych tylko na jedzeniu nikt nie ma siły na to, żeby wymyślać kolejne pomysły na przyrządzenie różnych potraw, a już szczególnie takich „z odzysku”, które wymagają nieco kreatywności. Przygotowaliśmy więc dla was gotową ściągawkę, która na pewno przyda się wam za dwa tygodnie! Pizza – do tego najlepiej nadadzą się wędliny i kiełbasa Omlet – podobnie jak wyżej Tarta – w tym przypadku zadanie jest nieco ułatwione, ponieważ w tarcie składniki się „chowają” i nie muszą wyglądać tak efektownie, dlatego możecie przemycić w niej kawałki mięsa, które nie prezentują się już najlepiej (tylko broń Boże nie używajcie zepsutego mięsa!) Zapiekanka – mięso i wędliny wystarczy podsmażyć, dodać warzywa, zalać całość jajkiem ze śmietaną, wstawić do piekarnika i gotowe! Pyttipanna – to szwedzkie danie, które w uproszczeniu jest sposobem Szwedów na szybkie...

wigili
Adobe Stock
Newsy
Pyszne śniadanie, które pomoże schudnąć po świętach. Wystarczy 1 składnik z Wigilii
To pewne. Po świętach wielu z nas będzie próbowało zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Przy okazji możemy wykorzystywać świąteczne zapasy.

Suszone śliwki to produkt, który wykorzystujemy na świętach do wielu dań. Będą stanowiły słodki akcent w bigosie, wypełnią pieczeń ze schabu, a także będą podstawowym składnikiem kompotu z suszu. Jeśli po świętach zostanie nam sporo suszonych śliwek – nie ma powodów do obaw. Możemy je świetnie wykorzystać w jednym z odchudzających śniadań. Kiedy minie już świąteczne obżarstwo, czas wrócić do mniej tłustego i zdrowszego dla naszego organizmu pokarmu. Więcej błonnika, więcej białka – te hasła powinny nam przyświecać po świętach. Świetnie wpisze się w takie postanowienie nasze pyszne śniadanie, czyli koktajl ze śliwek, kefiru i płatków owsianych. Taki pokarm to nie tylko ulga dla naszego układu trawiennego po ciężkich, świątecznych potrawach. To także sposób na pozbycie się toksyn i poprawienie pracy jelit. Tego rodzaju posiłek możemy przygotować dzień wcześniej, bez straty walorów smakowych. Za to zyskamy trochę cennego czasu po przebudzeniu. Przepis na pyszny koktajl ze śliwek Składniki: Ok. 8 śliwek suszonych (nadadzą się także śliwki wędzone) 1 szklanka kefiru 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka siemienia lnianego Przygotowanie: Zalewamy suszone śliwki ok. 100 ml wrzącej wody i pozwalamy im na to, by zmiękły. Resztę składników wkładamy do naczynia i mieszamy. Następnie miksujemy z pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami. Podajemy od razu lub wkładamy na noc do lodówki i jemy rano na śniadanie. 

ciasto czekoladowe bez pieczenia
AdobeStock
Newsy
10 minut, 3 składniki i zachwyt rodziny przez wiele tygodni. Lepszego deseru nigdy nie jedliście
Macie ochotę na coś bardzo słodkiego i czekoladowego? Wypróbujcie ten przepis na szybki deser, który można zrobić w kilka minut - i to bez użycia piekarnika!

Szukacie inspiracji na ciekawy deser? Świąteczne ciasta prędko nam się przejedzą, dlatego warto poszukać przepisów na inne słodkości – na przykład na ten ekspresowy deser! Jest nieprawdopodobnie słodki, smaczny i do tego nie trzeba go w ogóle piec w piekarniku! Wystarczy lodówka i trochę czasu.   W święta jak co roku najemy się ciast, pierników i innych świątecznych wypieków. Są pyszne, jednak po kilku dniach przejedzą się każdemu. W końcu jak długo można jeść makowca na przemian z sernikiem? Część z was pewnie chętnie przygotowałaby na święta coś innego niż tradycyjne wypieki, jednak taka decyzja mogłaby spotkać się z dużym niezadowoleniem ze strony członków rodziny – zwłaszcza tych starszych! Lepiej więc odłożyć przyrządzanie różnych deserów na czas po świętach. Przepis na deser czekoladowy bez pieczenia Każdy łasuch uwielbia czekoladę! A co powiecie na deser, który składa się praktycznie z samej czekolady? Palce lizać! Właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu, który zawiera tylko trzy składniki. Będzie pysznym dodatkiem do kawy po obiedzie. Tylko nie jedzcie go za dużo na raz – jest bardzo słodki i można łatwo przesadzić! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 litra mleka kokosowego 200 g cukru 3 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie Do garnka wlej mleko, wsyp 200 g cukru i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie, gdy cukier już się rozpuści w mleku, włóż do garnka połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Delikatnie mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, by się rozpuściła. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia! Kiedy składniki już się połączą, przelej je od razu do formy do pieczenia i odstaw, by masa ostygła. Gdy osiągnie temperaturę pokojową,...