Krokiety barszcz
Joanna84/gotujmy.pl
Newsy

Nie wyrzucajcie resztek po świętach. Zaoszczędzicie pieniądze i czas, robiąc z nich te kapitalne dania

Trwa świąteczna gorączka. Na kilka dni bożonarodzeniowej uczty przygotowujemy całą górę jedzenia. Jak nie zmarnować jedzenia? Mamy na to kilka rozwiązań.

Co prawda mało ma to wspólnego z chrześcijańskimi prawidłami, święta Bożego Narodzenia przeradzają się często w jeden wielki festiwal obżarstwa.

Wydaje się jednak, że świąteczne nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu to mniejszy grzech, niż to co dzieje się resztkami jedzenia po świętach.

Czasem wydaje się, że nie mamy wyboru i po Bożym Narodzeniu wyrzucamy, to co z mozołem przygotowywaliśmy w przedświątecznym amoku.

Okazuje się, że mimo wszystko ten wybór wciąż należy do nas. Po pierwsze warto gotować przynajmniej mniejsze porcje świątecznych gołąbków i bigosu, a zamiast całej armii pierogów i uszek ugotować o jakąś 1/3 mniej.

Jeśli jednak rodzina po świętach już zdążyła wyjechać, a wy zostaliście z całą lodówką jedzenia, jest jedno wyjście. A właściwie to nawet dwa wyjścia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mroźmy co się da!

Po pierwsze – zamrażanie. Wiele produktów bez problemu nada się do zamknięcia w woreczkach i odłożenia do zamrażalnika na lepszy czas. Jak choćby wspomniane pierogi i uszka.

Zamrażać spokojnie można także nadmiar pieczywa zakupionego na wigilię, Boże Narodzenie i drugi dzień świąt.

Zamrażane produkty spożywcze powinniśmy zjeść w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia. Mamy czas!

Inną opcją jest sprytne przerobienie naszych potraw wigilijnych i świątecznych na inne, codzienne dania.

Dania z odzysku

I tak – nadmiar kapusty wigilijnej spokojnie może być przez nas wykorzystany do wykonania sylwestrowych krokietów. Palce lizać!

Pieczone mięsa, które nie zostały zjedzone przez domowników podczas świątecznego mięsa nadadzą się do zapiekanek z ziemniakami i serem. Na przykład pieczeń, szynka czy też schab.

Różnego rodzaju świąteczne mięsiwa łatwo będzie można przerobić także na placuszki i kotleciki z dodatkiem jajka i mąki.
Ewentualnie świąteczne wędliny dobrze odnajdą się np. w fasolce po bretońsku.

Wyborne pieczone filety z kaczki i inne rarytasy możemy wykorzystać do ciekawych sałatek. Podobnie jak krokiety, świetnie sprawdzą się na sylwestrowej domówce.

jak nie przytyć na wielkanoc
Newsy
Jak nie przytyć w Wielkanoc? Jest na to pewien prosty sposób. Zastosujcie 1 trik a wasza waga ani drgnie
Wszyscy dobrze wiedzą, że święta wielkanocne to nie tylko przeżycia duchowe, ale także cała masa dobrego jedzenia. Jak jeść, by nie przytyć?

Polskie święta i dania z nimi związane, doskonale oddają ducha naszej narodowej kuchni. Pytanie tylko, czy to dobrze, czy źle… Faszerowane jajka, żurek, biała kapusta, mięsne pieczenie, domowe wędliny, babki, serniki i mazurki – wszystko to jest rzeczywiście przepyszne, ale niezwykle tłuste, tuczące i ciężkostrawne. Jak nie zrezygnować z tradycyjnych dań i nie przytyć na świętach? Nie powinno się oczywiście w otwarty sposób rezygnować z tradycyjnego jedzenia wielkanocnego z całą rodziną w imię dbania o linię. Są jednak sposoby, by nieco odciążyć nie tylko swój brzuch i cały organizm, ale także zadbać o dobrostan swoich bliskich. Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Podczas gotowania wielkanocnych dań, próbujcie po prostu ograniczyć nadmiar tłuszczu i cukru. Tu dodacie trochę mniej cukru, tam odejmiecie odrobinę tłuszczu – do tego dodajcie jeszcze rozwagę i umiar przy wielkanocnym stole i efekty będą naprawdę zauważalne. W ten właśnie sposób uda wam się wreszcie uniknąć poświątecznej oponki, na którą wielu narzeka chwilę po wstaniu od świątecznego stołu. Jakie nietuczące potrawy ugotować na Wielkanoc? Jakie potrawy gotować na święta i w jaki sposób obniżać w nich zawartość tłuszczu i cukru? Przygotowaliśmy dla was krótką listę. Jakie dania przygotować więc na święta? Biała kiełbasa z mięsa drobiowego i chudej wieprzowiny (np. szynka) Sałatka jarzynowa z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu Jajka faszerowane z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu Ciasta z ograniczoną ilością cukru i mąki pszennej (wykorzystajcie inne mąki, orzechy, otręby, a także banany do np. do pieczenia mazurków) Surówki z nowalijek (pierwsze rzodkiewki, sałata masłowa, cebula, rzeżucha) Zatrzymajmy się przy ostatnim punkcie...

jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy
Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...

jak wykorzystac resztki miesa
Gotujmy.pl
Newsy
Zostały ci resztki wędlin? Nie wyrzucaj - właśnie one najlepiej nadają się do...
Masz w lodówce mięso i wędliny, których nie jesteś już w stanie zjeść? Nie wyrzucaj ich! Świetnie nadadzą się do wielu pysznych dań.

Święta to czas, gdy możemy bez wyrzutów sumienia naprawdę porządnie się najeść (czego większość z nas zaczyna żałować w momencie, gdy przychodzi pora na ciasto, a my już nie mamy miejsca w żołądku). Prawdziwy problem pojawia się po świętach, gdy zostajemy z górą jedzenia! Można je oczywiście dalej jeść, ale przyznajcie szczerze – na pewno wy też po trzech dniach jedzenia schabu, pierogów i domowej kiełbasy nie możecie już na nie patrzeć. Nie możecie też tego wyrzucić – w końcu to jedzenie i mnóstwo pracy waszej, lub waszych bliskich! Co wobec tego zrobić z resztkami mięsa po świętach? Mamy dla was kilka pomysłów, które zdecydowanie się przydadzą po zakończonym świętowaniu! Jak wykorzystać resztki świątecznych wędlin i mięsa? Kreatywnych sposobów na zużycie wędlin jest naprawdę sporo, ale wierzymy, że po kilku dniach spędzonych tylko na jedzeniu nikt nie ma siły na to, żeby wymyślać kolejne pomysły na przyrządzenie różnych potraw, a już szczególnie takich „z odzysku”, które wymagają nieco kreatywności. Przygotowaliśmy więc dla was gotową ściągawkę, która na pewno przyda się wam za dwa tygodnie! Pizza – do tego najlepiej nadadzą się wędliny i kiełbasa Omlet – podobnie jak wyżej Tarta – w tym przypadku zadanie jest nieco ułatwione, ponieważ w tarcie składniki się „chowają” i nie muszą wyglądać tak efektownie, dlatego możecie przemycić w niej kawałki mięsa, które nie prezentują się już najlepiej (tylko broń Boże nie używajcie zepsutego mięsa!) Zapiekanka – mięso i wędliny wystarczy podsmażyć, dodać warzywa, zalać całość jajkiem ze śmietaną, wstawić do piekarnika i gotowe! Pyttipanna – to szwedzkie danie, które w uproszczeniu jest sposobem Szwedów na szybkie...

Pijcie ten napój codzinnie wieczorem, a po kilku dniach spodnie będą luźne w pasie
AdobeStock
Newsy
Pijcie ten napój codziennie wieczorem, a po kilku dniach spodnie będą luźne w pasie
Po świętach zawsze jesteście ciężsi o kilka kilogramów? Aby łatwiej się ich pozbyć, warto sięgnąć po naturalne rozwiązania.

Czujecie, że po świętach ubrania znów zrobią się ciasne? Niestety, trudno jest się oprzeć smacznym potrawom i słodkim wypiekom, dlatego większość ludzi przybiera na wadze w trakcie świąt. By temu zapobiec, warto stosować umiar podczas ucztowania. Starajcie się nie przejadać i nakładać sobie mniejsze porcje na talerz. Nikt nie mówi, że macie odmawiać sobie jedzenia! Po prostu jedzcie mniej – dzięki temu nie przytyjcie i unikniecie nieprzyjemnych dolegliwości wynikających z przejedzenia. Jeżeli jednak trudno jest wam odmówić sobie świątecznych pyszności i nie chcecie jednocześnie zostać z dodatkowymi kilogramami na zawsze, warto już teraz przemyśleć strategię na najbliższe tygodnie po świętach! Usuńcie ze swojej diety słodycze i tłuste potrawy, a zamiast tego jedzcie więcej warzyw i chudego mięsa. Pomocne będą też różne oczyszczające napoje, które usuną nadmiar toksyn z organizmu i poprawią trawienie. Właściwości oczyszczającego napoju Podany poniżej przepis na napój oczyszczający wykorzystuje właściwości octu jabłkowego, cytryny, cynamonu i miodu, które wspaniale wspomagają odchudzanie: Oczyszczanie organizmu Wspomaganie pracy nerek Przyśpieszenie metabolizmu Obniżenie poziomu cukru we krwi Przepis na naturalny napój wspomagający odchudzanie Do przygotowania naturalnego soku, który pomoże wam zgubić nadmiarowe kilogramy po świętach, potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 łyżeczki octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka wody Przygotowanie: Wlejcie szklankę wody do garnka i podgrzejcie, ale nie zagotowujcie! Kiedy woda będzie już ciepła, dodajcie po łyżeczce miodu i cynamonu, dwie łyżeczki octu jabłkowego oraz dwie łyżki soku z...