Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać?
Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym.
Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni
Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy.
Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek:
Zobacz także:
- Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców
- Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym
- Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę
Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.
Składniki
- 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek)
- Woda
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 6 goździków
- 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego
- 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 laska wanilii
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie
- Umyte resztki dyni przełóżcie do garnka i zalejcie taką ilością wody, żeby przykryć dynię.
- Dodajcie przyprawy, zamieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez 40 minut.
- Ugotowana dynie przecedźcie przez sito. Powinno po przecedzaniu pozostać 500-600 ml płynu, jeśli jest więcej, odparujcie nadmiar, gotując bez przykrycia przez parę minut.
- Przelejcie syrop ponownie do garnka i dodajcie cukier. Gotujcie z cukrem 15 minut, a na koniec odstawcie i ostudźcie.
- Zimny syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce przez około miesiąc.
Syrop dobrze znosi mrożenie, możecie więc zrobić go więcej i przechować znacznie dłużej. Najlepiej podzielić na porcje i zamrozić go w foremkach do lodu.
Źródło: interia.pl