Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków.
Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin
Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc.
Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka
Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche.
Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.
Zobacz także:
W ziemniakach najcenniejszy jest potas
Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie!
Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków
Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych ziemniaków możesz zrobić np. ciasteczka. Oto prosty przepis na szybkie i pyszne ciasteczka z tego popularnego warzywa.
Składniki:
-
300 g ugotowanych ziemniaków
-
1,5 szklanka mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 dużej wielkości jajka
-
0,5 szklanki cukru
-
kilka kropel dowolnego aromatu
Sposób przygotowania:
-
Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
-
Dodajcie do nich mąkę przesianą razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
-
Następnie wbijcie jajka, aromat i zagniećcie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.
-
Jeżeli ciasto będzie gotowe do formowania, wycinajcie z niego dowolnego kształtu ciasteczka.
-
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Połóżcie na nim ciasteczka i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie przez ok. 15 minut.
-
Upieczone przysmaki możecie posypać cukrem pudrem lub przełożyć ulubionym dżemem.
Smacznego!