Kiszenie to jedna z lepszych metod konserwacji żywności. Produkty kiszone są smaczne, lekkie, a na dodatek zdrowe. Wszyscy znają kiszona kapustę lub kiszone ogórki oraz ich młode, lekkie wersje: ogórki małosolne i małosolną kapustę. Oprócz tego można kisić też cytryny, marchewki, a nawet kalafiory. My przygotowaliśmy dziś dla was przepis na kiszone szparagi.

Na całym świecie przygotowuje się potrawy kiszone. U nas królują oczywiście kiszone ogórki. Bardzo popularną potrawą na całym świecie jest wywodzące się z Korei Kimchi. Wiele osób chwali też fermentowaną herbatę: kombuchę.

Kiszone szparagi – jak zrobić?

Kiszone szparagi robi się bardzo podobnie, co kiszone ogórki i inne kiszonki. Dodatki mają tylko wzmacniać smak szparagów, a nie go dominować. Ukisić można białe lub zielone szparagi. Pokażemy wam przepis na kiszone szparagi po wielkopolsku.

Składniki na kiszone szparagi

  • 600 g białych szparagów
  • Ok. 10 cm korzenia chrzanu + liście chrzanu
  • Pół pęczka koperku
  • Kilka liści czarnej porzeczki
  • Kilka liście dębu
  • 750 ml wody
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie kiszonych szparagów

  1. Szparagi dokładnie umyjcie i obierzcie.
  2. Ułóżcie je pionowo w słoiku o pojemności ok. 1 litra.
  3. Ściskajcie szparagi tak, żeby wszystkie zmieściły się koło siebie.
  4. Pomiędzy szparagi wciśniecie kawałki pokrojonego korzenia chrzanu.
  5. Dodajcie liście porzeczki, chrzanu i liście dębu. Możecie pominąć niektóre z nich, jeśli nie macie do nich dostępu.
  6. Posiekajcie koperek. Wsypcie go na wierzch słoika.
  7. Wodę zagotujcie i rozpuścicie w niej sól.
  8. Wystudźcie wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca.
  9. Zalejcie wodą szparagi.
  10. Zakręćcie słoik i przechowujcie w chłodnym miejscu takim jak spiżarnia lub piwnica.

Im dłużej przechowywane będą szparagi, tym kwaśniejszy będą miały posmak. Możecie trzymać je nawet przez cała zimę, jeśli przygotujecie je w odpowiednio sterylnych warunkach.

Zobacz także:

Czytaj także: