Kiszenie to jedna z lepszych metod konserwacji żywności. Produkty kiszone są smaczne, lekkie, a na dodatek zdrowe. Wszyscy znają kiszona kapustę lub kiszone ogórki oraz ich młode, lekkie wersje: ogórki małosolne i małosolną kapustę. Oprócz tego można kisić też cytryny, marchewki, a nawet kalafiory. My przygotowaliśmy dziś dla was przepis na kiszone szparagi.
Na całym świecie przygotowuje się potrawy kiszone. U nas królują oczywiście kiszone ogórki. Bardzo popularną potrawą na całym świecie jest wywodzące się z Korei Kimchi. Wiele osób chwali też fermentowaną herbatę: kombuchę.
Kiszone szparagi – jak zrobić?
Kiszone szparagi robi się bardzo podobnie, co kiszone ogórki i inne kiszonki. Dodatki mają tylko wzmacniać smak szparagów, a nie go dominować. Ukisić można białe lub zielone szparagi. Pokażemy wam przepis na kiszone szparagi po wielkopolsku.
Składniki na kiszone szparagi
- 600 g białych szparagów
- Ok. 10 cm korzenia chrzanu + liście chrzanu
- Pół pęczka koperku
- Kilka liści czarnej porzeczki
- Kilka liście dębu
- 750 ml wody
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie kiszonych szparagów
- Szparagi dokładnie umyjcie i obierzcie.
- Ułóżcie je pionowo w słoiku o pojemności ok. 1 litra.
- Ściskajcie szparagi tak, żeby wszystkie zmieściły się koło siebie.
- Pomiędzy szparagi wciśniecie kawałki pokrojonego korzenia chrzanu.
- Dodajcie liście porzeczki, chrzanu i liście dębu. Możecie pominąć niektóre z nich, jeśli nie macie do nich dostępu.
- Posiekajcie koperek. Wsypcie go na wierzch słoika.
- Wodę zagotujcie i rozpuścicie w niej sól.
- Wystudźcie wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca.
- Zalejcie wodą szparagi.
- Zakręćcie słoik i przechowujcie w chłodnym miejscu takim jak spiżarnia lub piwnica.
Im dłużej przechowywane będą szparagi, tym kwaśniejszy będą miały posmak. Możecie trzymać je nawet przez cała zimę, jeśli przygotujecie je w odpowiednio sterylnych warunkach.
Zobacz także:
Czytaj także: