kostka rosolowa
Adobe Stock
Newsy

Nie możecie obyć się bez kostek rosołowych albo vegety? Oto najzdrowsze produkty bez glutaminianiu i polepszaczy smaku

Z łatwością możecie kupić je niemal w każdym sklepie. Na stałe zagościły na sklepowych półkach, tuż obok produktów z glutaminianem sodu.

Od wielu lat króluje trend powrotu do natury i unikania mocno przetworzonej żywności. Szukamy produktów pochodzących prosto od rolnika, bez sztucznych nawozów i nadmiaru szkodliwej chemii. Jesteśmy coraz lepiej wyedukowani, wiemy jak czytać składy i etykiety znajdujące się na jedzeniu. Wiele osób unika glutaminianu sody - czy słusznie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa glutaminian sodu?

To jeden z najczęściej stosowanych środków poprawiających smak jedzenia. Swoją popularność zyskał dzięki chińskim zupkom. Najczęściej kojarzony jest z wysoko przetworzonym jedzeniem i z małymi barami serwującymi mocno doprawione chińskie potrawy. Bardzo często dodaje się go również do żywności typu instant, przypraw czy kostek rosołowych.

Przez wiele lat postrzegany był jako niebezpieczny dla zdrowia i uzależniający, jednak badania naukowe nie potwierdzają tych teorii. Zarzucano mu, że powoduje nadwagę, bóle głowy i alergie skórne. W składzie może występować pod swoją nazwą, ale może być również oznaczony jako E621. Stosuje się go, aby podkreślić i wzmocnić słony smak wielu potraw.

Kostki rosołowe i jarzynki bez glutaminianu sodu

Obecnie z łatwością możecie znaleźć je w każdym supermarkecie. Obok klasycznych, tradycyjnych wersji, które kiedyś królowały w każdej kuchni, stoją produkty bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów. Na każdej torebce czy butelce (tak, bo od niedawna możecie kupić popularną „jarzynkę” również w wersji płynnej) znajdziecie specjalne oznaczenia i  listę tego, czego nie ma w ich składzie.

Jakie marki produkują takie produkty? Oto tylko kilka najpopularniejszych marek:

  • Vegeta Natur marki Podravka
  • Knorr Bulionetka
  • Kucharek Smak Natury
  • Kostki rosołowe warzywne enerBio z Rossmanna

Produktów bez polepszaczy smaku warto również szukać w sklepach zielarskich. Często sprzedają one produkty lokalne, oparte wyłącznie na przyprawach i suszonych warzywach, takich jak ma sól, marchew, seler, pasternak, lubczyk, natka pietruszki, cebula, kurkuma czy czarny pieprz.

maggi przyprawa
AdobeStock
Newsy
Nie wyobrażacie sobie rosołu bez kropli Maggi? Teraz ma zmieniony skład. Nie ma w niej składnika, który odpowiadał za jej wyjątkowy smak
Popularna przyprawa do zup i dań zmieniła skład i niestety – to, co ją zastąpiło, nie jest ani trochę zdrowe.

Czytając wypowiedzi na różnych forach dyskusyjnych poświęconych gotowaniu, można odnieść wrażenie, że Polacy bardzo cenią sobie naturalne i zdrowe gotowanie. Wspomnienie o jakichkolwiek sztucznych dodatkach do jedzenia spotyka się zwykle ze sporą krytyką. Jednak jeśli się przyjrzeć temu, jakie przyprawy i produkty sprzedają się najlepiej, to łatwo można zauważyć, że kostki rosołowe, mieszanki przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu oraz sławny sos Maggi cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Niestety, nie mamy dobrych wieści dla tych, którzy chętnie używają wspomnianych przypraw. Maggi zmieniło swój skład i zabrakło w niej składnika, który odpowiadał za charakterystyczny smak! Czym jest Maggi? Ten popularny dodatek do zup i sosów został wynaleziony dosyć dawno. Jego pomysłodawcą był Szwajcar Julius Maggi (od jego nazwiska wzięła się zresztą nazwa marki tych produktów). Już w 1886 wprowadził on do obrotu „Maggi-Würze”, czyli przyprawę Maggi, którą znamy do dziś. Ponadto wypuścił on wtedy na rynek także pierwsze zupki w proszku. Maggi wyglądem i smakiem bardzo przypomina sos sojowy, stosowany szeroko w daniach kuchni azjatyckiej. Jednak skład przyprawy Maggi nie jest szczególnie zachwycający. Zwolennicy zdrowego i naturalnego gotowania będą niemile zaskoczeni! W skład Maggi wchodzą bowiem następujące substancje: Woda Sól Glutaminian monosodowy (sztuczny wzmacniacz smaku) 5'-rybonukleotydy disodowe Wyciąg z lubczyku Glukoza Ocet Ekstrakt drożdży Aromat Nie wygląda to zachęcająco, prawda? Brak ważnego składnika Sos Maggi od samego początku nie miał szczególnie dobrego składu, ale można tam było znaleźć odrobinę naturalnych składników, takich jak wyciąg z lubczyku. Niestety, jakiś czas temu...

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
Smaczny rosół bez chemii? To możliwe! I tak proste, że będziecie się dziwili, jak mogliście wcześniej używać kostki rosołowej.

Część osób na pewno nie wyobraża sobie ugotowania rosołu bez użycia kostki rosołowej. Choć tego rodzaju produkty nie są zbyt zdrowe, niektórzy z przyzwyczajenia po prostu zawsze wrzucają kostkę do garnka, nie zastanawiając się dłużej nad tym, jaki jest jej wpływ na zdrowie. A przecież rosół można bardzo łatwo ugotować bez sztucznych dodatków w postaci kostki rosołowej! Poznajcie sposoby na ugotowanie idealnego bulionu bez ulepszaczy. Czy kostki rosołowe są zdrowe? Lista składników popularnych kostek rosołowych niestety nie zachwyca. Składają się one głównie z soli oraz glutaminianu monosodowego, czyli wzmacniacza smaku. To głównie dzięki tej substancji rosół z dodatkiem kostki ma tak intensywny smak! Poza glutaminianem, w kostkach znajduje się kolejny wzmacniacz smaku, czyli inozynian oraz guanylan disodowy. Jak zrobić smaczny rosół bez kostki rosołowej? Jeżeli zależy wam na waszym zdrowiu oraz waszych bliskich, warto nauczyć się robić rosół bez dodatku sztucznych polepszaczy. Sprawdźcie, co odpowiada za głęboki smak rosołu: Czas gotowania – niezależnie od tego ilu składników byście nie użyli, jeżeli rosół będzie się gotował zbyt krótko, to jego kolor będzie blady, a smak bardzo delikatny. Prawdziwy, esencjonalny rosół osiąga się po co najmniej dwóch godzinach gotowania, choć niektórzy gotują go jeszcze dłużej! Najlepiej jednak nie przekraczać 3-4 godzin. Mięso – dobrze jest wybrać mięso jak najlepszej jakości, czyli nie z supermarketu, a od sprawdzonego dostawcy. Polecamy użyć do rosołu skrzydełek z kurczaka , uda z kaczki, żeberek wołowych i szyi indyczej. Szumowiny – na pewno większość z was usuwa szumowiny w trakcie gotowania rosołu. A to błąd! Szumowiny to nic innego jak białko z mięsa,...

Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku Oto dlaczego lepiej go nie używać
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku. Oto dlaczego lepiej go nie używać
Czasem gdy się spieszymy, zamiast długo gotować wywar z wielu składników, dosmakowujemy zupę czy sos gotowymi dodatkami smakowymi. Są wygodne, ale niezdrowe.

Często dodajecie kostek rosołowych czy innych sypkich mieszanek przypraw do zup? Wygodnie jest je dodać do własnego rosołu, z którego nie jesteście zadowoleni i jednym ruchem dołożyć do niego dużo więcej smaku. Przygotowując sosy, nawet nie musicie mieć bulionu, na którym go zrobicie, wystarczy, że użyjecie kostki rosołowej i baza na sos już jest. Jednak gotowe przyprawy rosołowe to nie jest zdrowy dodatek do dań. Wyjaśniamy, dlaczego są popularne, a jednak nie warto ich używać. Dlaczego kostki rosołowe są w każdym sklepie? To bardzo popularna i wygodna przyprawa. Pozwala szybko doprawić bulion czy sos, bez potrzeby długiego gotowania wieloskładnikowych wywarów. Kostki i inne mieszanki to produkty spożywcze, dostępne na rynku od lat. Nie zostały wycofane jako żywność zagrażająca zdrowiu, jak więc traktować ostrzeżenia, że to przyprawy szczególnie niebezpieczne dla zdrowia? Oczywiście chodzi o nadużywanie tych produktów. To nie jest żywność naturalna, niezawierająca dodatków czy nadmiaru soli. Przygotowanie sosu na kostce bulionowej czy dodanie kostki do zupy, nie spowodują zatrucia czy innych dolegliwości. Jednak opieranie kuchni na tych polepszaczach nie jest zdrowym rozwiązaniem polecanym przez lekarzy i dietetyków. Co zawierają kostki rosołowe i inne gotowe mieszanki? Przyjrzyjmy się jakie substancje zawarte w kostce powodują, że jest ona dodatkiem kuchennym niesprzyjającym zdrowemu odżywianiu: Sól Sól zawarta w kostkach poprawia smak potraw. Jednak nadmiar soli, a w każdej kostce jest jej dużo, nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Kamica nerkowa Osteoporoza Rak żołądka Otyłość Astma Demencja Tłuszcz W kostkach rosołowych...

Kostki rosołowe
Pexels/Karolina Grabowska
Newsy
Czy kostki rosołowe są zdrowe? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Na temat kostek rosołowych powstało wiele mitów. Jedne mówią o tym, że można je śmiało stosować. Inne, że wręcz przeciwnie. Gdzie leży prawda?

Kostki rosołowe to doskonała baza dla każdej zupy. Pojawia się jednak pytanie, czy jest to rozwiązanie, które służy naszemu zdrowiu. Zobaczcie, co udało nam się ustalić w tej sprawie. Zupa na bazie bulionu Każda dobra zupa potrzebuje solidnej podstawy. Najczęściej jest to bulion, który często zastępujemy popularnymi kostkami rosołowymi, aby zaoszczędzić czas. Czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? To pytanie pojawia się w naszych głowach systematycznie. Całkiem zresztą słusznie.  Jeśli nie chcemy iść na tzw. łatwiznę, gotujemy bulion z warzyw i mięsa. Kostki rosołowe mają tę smakową przewagę, że są bardzo dobrze doprawione przyprawami. Ciężko odtworzyć ich smak w sposób naturalny i domowy. Nie dziwi więc fakt, że sięgamy po nie nagminnie. Skład ma znaczenie Jako wyedukowani konsumenci potrafimy już sprawnie czytać etykiety. Wystarczy zerknąć na skład kostek, by dowiedzieć się, czy mamy się faktycznie czego obawiać. Co znajdziemy w ich wnętrzu? Zazwyczaj mają w sobie: sól, tłuszcze roślinne i zwierzęce, aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach. Do obfitej składnikowo zawartości dochodzą jeszcze glutaminian sodu, inozynian i guanylan disodowy. W kostkach nie zapomniano o walorach smakowych. Właśnie za nie odpowiadają głównie ekstrakty drożdżowe, cukier oraz w śladowych ilościach suszone warzywa. Niestety to jeszcze nie koniec. Każda kostka rosołowa ma w składzie skrobię ziemniaczaną, barwniki i kwas cytrynowy. Składniki najważniejsze, takie jak mięso i warzywa stanowią w kostkach symboliczne ilości. Za wspomniany wcześniej smak odpowiadają głównie wzmacniacze smaku. Gotowanie z kostkami przypomina zabawę w laboratorium. Zamiast rosołu wyczarujemy raczej chemiczny roztwór, który ani...