Niekiedy musimy działać w kuchni szybko. Są takie dni, że na długie i żmudne gotowanie bigosu po prostu nie ma czasu.
Są na to sposoby. Przede wszystkim trzeba będzie nieco ograniczyć liczbę składników. Jeżeli nie mamy odpowiedniej ilości czasu, zrezygnujmy z wielu gatunków mięs na rzecz np. kiełbasy.
Podobnie należy postąpić z kapustą. Najbardziej popularne przepisy na bigos sprowadzają się do mieszania kapusty białej i kapusty kiszonej.
W naszym przepisie ograniczymy się do poszatkowania główki kapusty. Obgotowywanie kiszonki zostawmy na inny dzień.
Zobacz także:
Bigos to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Zatwardziali obrońcy tradycji zapewne nie będą zachwyceni naszymi zmianami, ale być może nawet i oni nie znają do końca historii tej potrawy.
Otóż słynne danie na bazie kapusty w przeszłości wcale jej nawet nie zawierało! Bigos był wytworną mieszaniną różnych mięs. Podobno możnowładcy zabierali tego typu jedzenie na długie podróże i wyprawy wojenne.
Z czasem, gdy potrawa trafiła do niższych warstw społecznych, w składzie bigosu pojawiły się warzywa, czyli przede wszystkim kapusta.
Słowem – bigos niejedno ma imię i wcale nie wyklucza kombinacji i modyfikacji składników. Może być nieco bardziej szlachetny lub trochę prostszy, ale zawsze pozwala na najedzenie się do syta.
Przepis na szybki bigos
Składniki:
- Około połowa głowy kapusty białej
- Kostka rosołowa
- 25 dag kiełbasy
- Cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Olej
- Pieprz i sól
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Majeranek
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Kiełbasę pokrojoną podsmażamy i dodajemy do kapusty.
- Podobnie w przypadku cebuli. Tę szklimy na patelni, następnie dodajemy mąkę i rozprowadzamy zasmażkę z wywarem z kapusty.
- Dodajemy cebulę z zasmażką do kapusty.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Dusimy ok. pół godziny do miękkości wszystkich składników. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami tłuczonymi.