
Niekiedy musimy działać w kuchni szybko. Są takie dni, że na długie i żmudne gotowanie bigosu po prostu nie ma czasu.
Są na to sposoby. Przede wszystkim trzeba będzie nieco ograniczyć liczbę składników. Jeżeli nie mamy odpowiedniej ilości czasu, zrezygnujmy z wielu gatunków mięs na rzecz np. kiełbasy.
Podobnie należy postąpić z kapustą. Najbardziej popularne przepisy na bigos sprowadzają się do mieszania kapusty białej i kapusty kiszonej.
W naszym przepisie ograniczymy się do poszatkowania główki kapusty. Obgotowywanie kiszonki zostawmy na inny dzień.
Bigos to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Zatwardziali obrońcy tradycji zapewne nie będą zachwyceni naszymi zmianami, ale być może nawet i oni nie znają do końca historii tej potrawy.
Otóż słynne danie na bazie kapusty w przeszłości wcale jej nawet nie zawierało! Bigos był wytworną mieszaniną różnych mięs. Podobno możnowładcy zabierali tego typu jedzenie na długie podróże i wyprawy wojenne.
Z czasem, gdy potrawa trafiła do niższych warstw społecznych, w składzie bigosu pojawiły się warzywa, czyli przede wszystkim kapusta.
Słowem – bigos niejedno ma imię i wcale nie wyklucza kombinacji i modyfikacji składników. Może być nieco bardziej szlachetny lub trochę prostszy, ale zawsze pozwala na najedzenie się do syta.
Przepis na szybki bigos
Składniki:
- Około połowa głowy kapusty białej
- Kostka rosołowa
- 25 dag kiełbasy
- Cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Olej
- Pieprz i sól
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Majeranek
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Kiełbasę pokrojoną podsmażamy i dodajemy do kapusty.
- Podobnie w przypadku cebuli. Tę szklimy na patelni, następnie dodajemy mąkę i rozprowadzamy zasmażkę z wywarem z kapusty.
- Dodajemy cebulę z zasmażką do kapusty.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Dusimy ok. pół godziny do miękkości wszystkich składników. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami tłuczonymi.