Bigos
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy

Najszybszy przepis na unikalny w smaku bigos. Takiego jeszcze nie próbowaliście

Polska kuchnia bigosem stoi i basta! Kilka gatunków mięsa, kapusta i długie gotowanie. I tu jest właśnie haczyk. Jak szybko ugotować smaczny bigos?

Niekiedy musimy działać w kuchni szybko. Są takie dni, że na długie i żmudne gotowanie bigosu po prostu nie ma czasu.

Są na to sposoby. Przede wszystkim trzeba będzie nieco ograniczyć liczbę składników. Jeżeli nie mamy odpowiedniej ilości czasu, zrezygnujmy z wielu gatunków mięs na rzecz np. kiełbasy.

Podobnie należy postąpić z kapustą. Najbardziej popularne przepisy na bigos sprowadzają się do mieszania kapusty białej i kapusty kiszonej.

W naszym przepisie ograniczymy się do poszatkowania główki kapusty. Obgotowywanie kiszonki zostawmy na inny dzień.

Bigos to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Zatwardziali obrońcy tradycji zapewne nie będą zachwyceni naszymi zmianami, ale być może nawet i oni nie znają do końca historii tej potrawy.

Otóż słynne danie na bazie kapusty w przeszłości wcale jej nawet nie zawierało! Bigos był wytworną mieszaniną różnych mięs. Podobno możnowładcy zabierali tego typu jedzenie na długie podróże i wyprawy wojenne.

Z czasem, gdy potrawa trafiła do niższych warstw społecznych, w składzie bigosu pojawiły się warzywa, czyli przede wszystkim kapusta.

Słowem – bigos niejedno ma imię i wcale nie wyklucza kombinacji i modyfikacji składników. Może być nieco bardziej szlachetny lub trochę prostszy, ale zawsze pozwala na najedzenie się do syta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szybki bigos

Składniki:

  • Około połowa głowy kapusty białej
  • Kostka rosołowa
  • 25 dag kiełbasy
  • Cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej
  • Pieprz i sól
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Majeranek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Kiełbasę pokrojoną podsmażamy i dodajemy do kapusty.
  3. Podobnie w przypadku cebuli. Tę szklimy na patelni, następnie dodajemy mąkę i rozprowadzamy zasmażkę z wywarem z kapusty.
  4. Dodajemy cebulę z zasmażką do kapusty.
  5. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy.
  6. Dusimy ok. pół godziny do miękkości wszystkich składników. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami tłuczonymi.

 

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

Bigos
Adobe Stock
Newsy
Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z was. Podpowiadamy, jak tego uniknąć
Bigos to danie naprawdę polskie. Przez lata stracił niestety nieco swojego blasku. Często bigosem nazywa się inne dania na bazie kapusty. I popełnia się błędy podczas jego gotowania.

Trochę kapusty byle jakiego rodzaju z wkrojoną podłej jakości parówką – gotując „bigos” w ten sposób na pewno nie oddamy należnego kulinarnego hołdu naszym przodkom. To prawda, w każdym domu funkcjonują różne wersje tej fantastycznej potrawy. Sam bigos to w końcu nieskończona możliwość innowacji i różnych niekonwencjonalnych rozwiązań. Jakie powinny być proporcje kapusty do bigosu? Ale istnieją podstawy, których bezwzględnie należy się trzymać. Kapusta słodka, powoli gotowana na bulionie, niezbędny dodatek kapusty kiszonej – w proporcjach „pół na pół” – to staropolski bigosowy kanon. Nie stanie się oczywiście nic złego, jeżeli zdecydujemy się na proporcje 1:2 – w ten sposób bigos przygotowuje wiele doświadczonych pań domu. Jakie mięso dodać do bigosu? Nie warto oszczędzać na mięsie do bigosu. Jeżeli chcemy ugotować szlachetne, tradycyjne danie, nie posiłkujmy się resztkami z wczorajszego obiadu, tylko podsmażmy i podpieczmy specjalnie wybrane kawałki mięsa. Niezbędne będzie użycie wędlin – przynajmniej w stosunku 1/3 do reszty mięs gotowanych i pieczonych – to one nadadzą bigosowi ten charakterystyczny aromat dymu. Oprócz tego zdradzimy wam, jakiego błędu nie popełniać, by bigos stał się jeszcze lepszy w smaku. O co chodzi? Wstrzymajmy się z dodawaniem pieprzu niemalże na koniec gotowania. Ten prosty zabieg poprawi smak naszej potrawy. Przepis na bigos staropolski Składniki: 50 dag poszatkowanej świeżej kapusty 50 dag kapusty kiszonej (również drobno pokrojonej) Garść wymoczonych i obgotowanych grzybów (najlepiej prawdziwków) Garść śliwek wędzonych 1 l bulionu 2 spore cebule Kilka ząbków siekanego czosnku 20 dag wędzonego boczku 25 dag łopatki wieprzowej...

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak
Poznajcie unikalny przepis na bigos w wykonaniu Ewy Wachowicz. Ten smak nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje? Jak zrobić idealny bigos? To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni. Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie. Przepis na bigos Ewy Wachowicz Składniki: 750 g - kiszonej kapusty 750 g - białej kapusty 2 - cebule 1 - golonka 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 100 g - suszonych grzybów 3 - liście laurowe jałowiec ziele angielskie 1 l - rosołu 2 łyżki - oliwy sól pieprz Przygotowanie:  Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu). Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotujcie do miękkości....

bigos na szybko
ONS, Flickr
Newsy
Karol Okrasa robi bigos w zaledwie 25 min. Dodaje 3 wyjątkowe składniki, które podkręcają smak dania
Czy da się zrobić bigos w niecałe pół godziny? Można, a do tego wychodzi przepyszny! Wypróbujcie przepis Karola Okrasy.

Bigos to danie wymagające – przede wszystkim czasu. Jednak znany ekspert od gotowania Karol Okrasa udowodnił, że da się zrobić pyszny bigos w niespełna pół godziny! Wydaje się niewiarygodne, ale naprawdę to zrobił. W dodatku tak przyrządzony bigos wygląda bardzo smacznie. Spróbujcie go zrobić sami z poniższego przepisu. Na pewno się przyda, gdy weźmie was ochota na bigos, a nie będziecie mieli czasu na jego długie gotowanie! Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy Przygotowanie bigosu zajmie wam zaledwie 25 minut. Składniki 30 dag schabu 10 dag wędzonego, surowego boczku 200 g białej kapusty 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 1 łyżka miodu 100 ml czerwonego wina 50 ml sosu worcestershire 1 cebula 5 suszonych śliwek 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe Szczypta soli Przygotowanie Pokrójcie boczek w kostkę i przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie bez użycia tłuszczu – za chwilę sam się wytopi z boczku! Podsmażajcie chwilę. Następnie wytnijcie tłuszcz ze schabu i pokrójcie w plasterki. Dodajcie na patelnię z boczkiem, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez 5 minut z dodatkiem 2 łyżek smalcu. Gdy mięso będzie już usmażone, przełóżcie je do osobnego naczynia. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na tłuszczu ze smażenia boczku i schabu. Następnie oddajcie do niej suszone śliwki pokrojone w paseczki, a na koniec poszatkowaną białą kapustę. Całość doprawcie łyżeczką kolendry i 4 liśćmi laurowymi. Wymieszajcie i smażcie, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Wsypcie łyżeczkę majeranku i duście do momentu, aż kapusta zmięknie. Nieodciśniętą kapustę kiszoną wrzućcie do bigosu i posypcie solą i pieprzem. Duście do odparowania wody. Na sam koniec wlejcie do bigosu 100...