Niekiedy musimy działać w kuchni szybko. Są takie dni, że na długie i żmudne gotowanie bigosu po prostu nie ma czasu.

Są na to sposoby. Przede wszystkim trzeba będzie nieco ograniczyć liczbę składników. Jeżeli nie mamy odpowiedniej ilości czasu, zrezygnujmy z wielu gatunków mięs na rzecz np. kiełbasy.

Podobnie należy postąpić z kapustą. Najbardziej popularne przepisy na bigos sprowadzają się do mieszania kapusty białej i kapusty kiszonej.

W naszym przepisie ograniczymy się do poszatkowania główki kapusty. Obgotowywanie kiszonki zostawmy na inny dzień.

Zobacz także:

Bigos to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Zatwardziali obrońcy tradycji zapewne nie będą zachwyceni naszymi zmianami, ale być może nawet i oni nie znają do końca historii tej potrawy.

Otóż słynne danie na bazie kapusty w przeszłości wcale jej nawet nie zawierało! Bigos był wytworną mieszaniną różnych mięs. Podobno możnowładcy zabierali tego typu jedzenie na długie podróże i wyprawy wojenne.

Z czasem, gdy potrawa trafiła do niższych warstw społecznych, w składzie bigosu pojawiły się warzywa, czyli przede wszystkim kapusta.

Słowem – bigos niejedno ma imię i wcale nie wyklucza kombinacji i modyfikacji składników. Może być nieco bardziej szlachetny lub trochę prostszy, ale zawsze pozwala na najedzenie się do syta.

Przepis na szybki bigos

Składniki:

  • Około połowa głowy kapusty białej
  • Kostka rosołowa
  • 25 dag kiełbasy
  • Cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej
  • Pieprz i sól
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Majeranek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Kiełbasę pokrojoną podsmażamy i dodajemy do kapusty.
  3. Podobnie w przypadku cebuli. Tę szklimy na patelni, następnie dodajemy mąkę i rozprowadzamy zasmażkę z wywarem z kapusty.
  4. Dodajemy cebulę z zasmażką do kapusty.
  5. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy.
  6. Dusimy ok. pół godziny do miękkości wszystkich składników. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami tłuczonymi.