przepis na babkę wielkanocną z lukrem
Gotujmy.pl
Newsy

Najsmaczniejsza drożdżowa babka wielkanocna. Pięknie wygląda i bosko smakuje polana lukrem

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez klasycznych wypieków. Mazurek, sernik, no i oczywiście babki drożdżowe. Z obowiązkowym lukrem.

Pamiętacie jak wasze mamy i babcie piekły babki na Wielkanoc? Zazwyczaj zapewne robiły to już w okolicy Wielkiego Czwartku.

Potem, w Wielki Piątek, babki cierpliwie leżały pod przykryciem, tak by żaden domownik nie podkradł się do nich choćby po jeden kęs.

W Wielką Sobotę gospodynie odkrajały maleńki kawałek babki, który potem trafiał do koszyczka wielkanocnego ze święconką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej?

Ostateczna degustacja odbywała się dopiero po niedzielnym śniadaniu wielkanocnym. Jak sprawić, by babki zachowały świeżość przez tak długi czas?

Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich składu o jeden nietypowy składnik. A jest nim ugotowany ziemniak.

Taki dodatek zmieni nieco strukturę ciasta i poprawi przedłużyć jego świeżość po upieczeniu. Pomysł ten brzmi nietypowo, ale naprawdę zda egzamin! 

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z lukrem

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • Bułka tarta

Składniki na lukier:

  • Ćwierć szklanki cukru pudru
  • Sok pomarańczowy

Przygotowanie:

  1. Roztopcie masło na delikatnym ogniu i ostudźcie.
  2. Drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i łyżką mąki.
  3. Dodajcie do drożdży odrobinę mleka, wymieszajcie i odstawcie.
  4. Utrzyjcie żółtka jaj z cukrem, dodajcie do nich w trakcie ucierania wanilię lub cukier waniliowy.
  5. Do żółtek z cukrem dodajcie mąkę i przeciśniętego przez praskę ziemniaka.
  6. Wlejcie do ciasta zrobiony rozczyn z drożdży.
  7. Dolewajcie do ciasta pozostałe mleko i wyrabiajcie je ręką.
  8. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie do środka roztopione, wystudzone masło.
  9. Ciasto powinno być elastyczne, dość luźne – nie należy przesadzać z podsypywaniem go mąką.
  10. Formę do babki wysmarujcie tłuszczem i podsypcie bułką tartą.
  11. Przełóżcie do formy ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
  12. Rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 160 st. C.
  13. Pieczcie ok. 45-50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdźcie ciasto suchym patyczkiem drewnianym.
  14. Przystąpcie do przygotowania lukru. Cukier puder utrzyjcie z niewielką ilością soku pomarańczowego. Lukier powinien być gładki i lejący.
  15. Lukrujcie upieczoną i wystudzoną babkę.
  16. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

ania starmach babka drożdżowa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Lekka babka drożdżowa Ani Starmach na Wielkanoc. Będzie nią pachnieć w całym domu
Pyszna i delikatna babka z dodatkiem bakalii to punkt obowiązkowy podczas świąt wielkanocnych. Przygotowana z przepisu Ani Starmach zdecydowanie będzie ulubionym wypiekiem w tym okresie. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Żurek, faszerowane jaja, mazurek i oczywiście babka wielkanocna. To potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogłyby się odbyć. To nie tylko tradycja, ale również i kojarzący się z tym czasem zapach. Te dania są przygotowywane raz w roku, toteż wiele osób nie wyobraża sobie, aby któraś z nich nie pojawiła się na świątecznym stole. Babka wielkanocna Ani Starmach Babka wielkanocna to obowiązkowy, świąteczny wypiek. Wkładana do koszyczka ze święconką symbolizuje doskonałość i pojęte umiejętności. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, co region to inna tradycja. Babka drożdżowa z bakaliami z przepisu Ani Starmach jest lekka, delikatna oraz łatwa w przygotowaniu. Obok tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie, gdyż kusi nie tylko pięknym wyglądem, ale i cudownym zapachem unoszącym się w domu. Taka forma babki wielkanocnej z pewnością w pozytywny sposób zaskoczy bliskich. Przepis na babkę drożdżową z bakaliami Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 100 g masła 300 ml mleka 100 g cukru 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki oliwy z oliwek skórka starta z ½ cytryny cukier puder do posypania 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiejcie do miski, a następnie wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Masło roztopcie, a mleko delikatnie podgrzejcie. Przygotujcie rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Później odstawcie je do podwojenia swojej objętości. Żółtka utrzyjcie razem z cukrem, a następnie wymieszajcie je z...

przepis na babkę wielkanocną z dużą ilością jajek
Adobe Stock
Newsy
Przepis na tiulową babkę wielkanocną ze starej książki kucharskiej. Zachwyci teściową
Przedwojenne specjalistki w sprawach cukiernictwa miały fantazję. Co powiecie na babkę wielkanocną z dodatkiem 30 żółtek? Przesada? No dobrze, dodajcie przynajmniej 15...

Kiedy zobaczyliśmy jeden z przepisów z książki „Jak gotować: praktyczny poradnik kucharstwa” z 1931 roku,  włos zjeżył się nam na głowie… Chodzi o liczbę jajek potrzebnych do upieczenia świątecznej babki wielkanocnej. Autorka, Maria Disslowa, utrzymywała, że konieczne jest dodanie 30 żółtek… Prawie trzy tuziny jajek – ciekawe co pani Disslowa robiła później z pozostałymi białkami… Tak czy owak, trzeba przyznać, że musiało to smakować wybornie. Jak smakuje babka z przepisu sprzed niemal 100 lat? Jajeczna babka Disslowej pewnie w smaku przypominała równie mocno jajeczny przysmak kuchni Podlasia, czyli słynny sękacz. Przepis sprzed niemal 100 lat postanowiliśmy nieco uaktualnić. Zredukowaliśmy liczbę żółtek do „zaledwie” 15 sztuk. Efekt? Babka dalej smakuje wyśmienicie. Do gustu przypadnie nawet waszej wybrednej teściowej! Przedwojenny przepis na babkę wielkanocną tiulową Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 żółtek 30 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka Pół kostki masła Ok. 1/4  szklanki cukru Szczypta soli 1 starta laska wanilii lub cukier waniliowy Cukier puder Przygotowanie: Przygotujcie zaczyn na ciasto. Rozpuśćcie drożdże w mleku z dodatkiem jednej łyżki mąki. Przystąpcie do ucierania żółtek w kąpieli wodnej. Do garnka nalejcie wody, zagotujcie. Wstawcie do środka durszlak z garnkiem i ucierajcie powoli żółtka z cukrem. Uważajcie, by nie dopuścić do ścięcia się żółtek. Masa jajeczna powinna być jednolita i błyszcząca. Do żółtek z cukrem dodajcie zaczyn i dobrze wymieszajcie. Dodawajcie do ciasta mąkę i wanilię, zagniećcie wszystko razem. Przykryjcie ścierką i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinnym...

babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu. Drożdżowa babka zaparzana To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas. Przepis na drożdżową babkę zaparzaną Składniki: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 ½ szklanki mleka 80 g masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 jajka 150 g cukru aromatyzowanego wanilią 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiejcie do miski. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Masło roztopcie i ostudźcie. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie...

1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy
1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje
Babkę piaskową z tego przepisu w Anglii nazywa się nie bez powodu „matką wszystkich ciast”. Co prawda przepis na „ciasto funtowe” ewoluuje nieustannie od wielu lat, to jego baza wciąż jest taka sama.

Skąd nazwa „funtowe”? Wszystko wzięło się od używanej w Wielkiej Brytanii jednostki masy, czyli funta (ok. 45 dag). Początkowo angielskie gospodynie piekły swoje ciasta, dodając do siebie po 1 funcie jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Czy można upiec ciasto tylko z 4 składników? Z czasem obniżano nie tylko ilość składników (która rodzina zjadłaby tak dużo ciasta!), ale także dodawano różne inne składniki. Na przykład proszek do pieczenia lub sodę, która sprawiały, że ciasto w proporcji 1:1:1:1 nabierało nieco więcej lekkości. Często do przepisu dodaje się także odrobinę mleka lub śmietany, by ciasto stało się nieco bardziej wilgotne. Na bazie tego prostego przepisu na babkę piaskową wyrosło całe mnóstwo innych receptur. Od babek cytrynowych, przez kakaowe, aż po różnego rodzaju biszkopty. Jeśli jednak nie macie wielkiego doświadczenia w pieczeniu ciast, warto zacząć od absolutnych podstaw. Czyli od takich właśnie ciast jak nasza najprostsza babka piaskowa. Przepis na najprostszą babkę piaskową Składniki: 3-4 jajka (ich liczba może różnić się w zależności od ich wielkości – razem powinny ważyć ok. 15 dag) 15 dag mąki pszennej 15 dag masła lub margaryny 15 dag cukru (ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć, jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta) Szczypta soli Opcjonalnie cukier waniliowy lub pokruszona laska wanilii Łyżeczka sody lub proszku do pieczenia Cukier puder do obsypania Przygotowanie: Zawczasu wyciągnijcie z lodówki masło, by zmiękło. Ubijcie za pomocą trzepaczki jajka z cukrem.  Potem dodajcie do środka masło i ucierajcie nadal na gładką masę. Dodajcie do miski lub innego naczynia, w którym przygotowujecie ciasto przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia lub sodę. Dosypcie...