Pamiętacie jak wasze mamy i babcie piekły babki na Wielkanoc? Zazwyczaj zapewne robiły to już w okolicy Wielkiego Czwartku.

Potem, w Wielki Piątek, babki cierpliwie leżały pod przykryciem, tak by żaden domownik nie podkradł się do nich choćby po jeden kęs.

W Wielką Sobotę gospodynie odkrajały maleńki kawałek babki, który potem trafiał do koszyczka wielkanocnego ze święconką.

Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej?

Ostateczna degustacja odbywała się dopiero po niedzielnym śniadaniu wielkanocnym. Jak sprawić, by babki zachowały świeżość przez tak długi czas?

Zobacz także:

Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich składu o jeden nietypowy składnik. A jest nim ugotowany ziemniak.

Taki dodatek zmieni nieco strukturę ciasta i poprawi przedłużyć jego świeżość po upieczeniu. Pomysł ten brzmi nietypowo, ale naprawdę zda egzamin! 

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z lukrem

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • Bułka tarta

Składniki na lukier:

  • Ćwierć szklanki cukru pudru
  • Sok pomarańczowy

Przygotowanie:

  1. Roztopcie masło na delikatnym ogniu i ostudźcie.
  2. Drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i łyżką mąki.
  3. Dodajcie do drożdży odrobinę mleka, wymieszajcie i odstawcie.
  4. Utrzyjcie żółtka jaj z cukrem, dodajcie do nich w trakcie ucierania wanilię lub cukier waniliowy.
  5. Do żółtek z cukrem dodajcie mąkę i przeciśniętego przez praskę ziemniaka.
  6. Wlejcie do ciasta zrobiony rozczyn z drożdży.
  7. Dolewajcie do ciasta pozostałe mleko i wyrabiajcie je ręką.
  8. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie do środka roztopione, wystudzone masło.
  9. Ciasto powinno być elastyczne, dość luźne – nie należy przesadzać z podsypywaniem go mąką.
  10. Formę do babki wysmarujcie tłuszczem i podsypcie bułką tartą.
  11. Przełóżcie do formy ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
  12. Rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 160 st. C.
  13. Pieczcie ok. 45-50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdźcie ciasto suchym patyczkiem drewnianym.
  14. Przystąpcie do przygotowania lukru. Cukier puder utrzyjcie z niewielką ilością soku pomarańczowego. Lukier powinien być gładki i lejący.
  15. Lukrujcie upieczoną i wystudzoną babkę.
  16. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl