Kapusta z grzybami, ser biały, twaróg wymieszany z kaszą gryczaną, a nawet różnego rodzaju słodkości…Rodzajów nadzienia na pierogi z ciasta drożdżowego jest co niemiara. Co więcej, wypunktowaną przez nas listę swobodnie można rozszerzać.
Drożdżowe ciasto do pierogów piec czy smażyć?
W cieście drożdżowym świetnie będą smakowały różne dodatki. Wystarczy, że wyrobicie sprężyste i giętkie ciasto i zawiniecie je w podobny sposób jak tradycyjne pierogi gotowane.
Różnica będzie polegała na tym, że takie pierogi urosną podczas smażenia w podobny sposób jak na przykład pączki. Innym rozwiązaniem jest także upieczenie takich pierogów w piekarniku. W ten sposób robia gospodynie na wschodzie Polski. Lubelszczyzna i Zamojszczyzna, a także dawna kuchnia kresowa słynie z wypiekanych pierogów z przeróżnym nadzieniem.
Wybór obróbki termicznej należy więc już tylko i wyłącznie do was. Polecamy wypróbowanie obydwa warianty.
Zobacz także:
Przepis na uniwersalne ciasto na pierogi drożdżowe
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru
- 25 g drożdży (ok. 1/4 opakowania)
- niecała szklanka ciepłego mleka
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Przesiejcie mąkę pszenną do dużej miski, dodajcie sól.
- Drożdże połączcie z cukrem i mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia drożdży.
- Odstawcie wymieszaną mleczno-drożdżową mieszankę do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wlejcie powstały rozczyn do mąki i zacznijcie wyrabianie ciasta.
- Kiedy ciasto będzie już połowicznie wyrobione, dodajcie do niego olej.
- Wyrabiajcie ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
- Zagniecioną kulę odstawcie pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość podczas rośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto rozwałkujcie i formujcie z niego placki na pierogi.
- Po nałożeniu farszu do środka, zlepcie pierogi i smażcie na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl