ciasto na pierogi drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy

Najlepsze na świecie drożdżowe ciasto do pierogów. Smażone na złoto nie mają sobie równych

Jeśli do tej pory raczyliście się tylko i wyłącznie pierogami gotowanymi, mamy dla was dobrą wiadomość. Smażone pierogi drożdżowe to obłędne w smaku danie. Ten wariant także przypadnie wam do gustu!

Kapusta z grzybami, ser biały, twaróg wymieszany z kaszą gryczaną, a nawet różnego rodzaju słodkości…Rodzajów nadzienia na pierogi z ciasta drożdżowego jest co niemiara. Co więcej, wypunktowaną przez nas listę swobodnie można rozszerzać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drożdżowe ciasto do pierogów piec czy smażyć?

W cieście drożdżowym świetnie będą smakowały różne dodatki. Wystarczy, że wyrobicie sprężyste i giętkie ciasto i zawiniecie je w podobny sposób jak tradycyjne pierogi gotowane.

Różnica będzie polegała na tym, że takie pierogi urosną podczas smażenia w podobny sposób jak na przykład pączki. Innym rozwiązaniem jest także upieczenie takich pierogów w piekarniku. W ten sposób robia gospodynie na wschodzie Polski. Lubelszczyzna i Zamojszczyzna, a także dawna kuchnia kresowa słynie z wypiekanych pierogów z przeróżnym nadzieniem.

Wybór obróbki termicznej należy więc już tylko i wyłącznie do was. Polecamy wypróbowanie obydwa warianty.

Zobacz także
jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe

Magda Gessler zdradziła sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Gwiazda stosuje 1 trik

bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przepis na uniwersalne ciasto na pierogi drożdżowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 25 g drożdży (ok. 1/4 opakowania)
  • niecała szklanka ciepłego mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę pszenną do dużej miski, dodajcie sól.
  2. Drożdże połączcie z cukrem i mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia drożdży.
  3. Odstawcie wymieszaną mleczno-drożdżową mieszankę do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie wlejcie powstały rozczyn do mąki i zacznijcie wyrabianie ciasta.
  5. Kiedy ciasto będzie już połowicznie wyrobione, dodajcie do niego olej.
  6. Wyrabiajcie ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  7. Zagniecioną kulę odstawcie pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Ciasto powinno podwoić swoją objętość podczas rośnięcia.
  9. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkujcie i formujcie z niego placki na pierogi.
  10. Po nałożeniu farszu do środka, zlepcie pierogi i smażcie na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...

Ciasto drożdżowe które zawsze wyrasta
Gotujmy.pl/pkhorzyk118
Newsy
Wspaniałe ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ciasto pięknie wyrasta dzięki tym składnikom
Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe. Aż tyle drożdży? Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka! Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami. A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć. Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji  Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży Pół kostki masła lub margaryny Pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie! Przepis na ciasto drożdżowe Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki: 600 g mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju sól Przygotowanie Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej . To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody. Wyrabiajcie mocno ciasto,...

jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Gwiazda stosuje 1 trik
Wysoki i puszysty placek drożdżowy to duma każdej gospodyni! Magda Gessler podpowiada co zrobić, by ciasto drożdżowe wyszło wyjątkowo pulchne.

Ekspertka od gotowania i właścicielka doskonale prosperujących restauracji - Magda Gessler jak nikt inny zna się na pieczeniu i gotowaniu, Oglądający program „Kuchenne rewolucje”, w którym Magda ratuje restauracje w tarapatach, często mogą poznać nie tylko świetne przepisy gwiazdy na pyszne dania, ale i triki kulinarne. Często okazuje się, że takie pozornie proste porady całkowicie zmieniają smak różnych dań. Triki, którymi dzieli się Magda, są niezwykle cenne, ponieważ dziś próżno szukać ich w książkach kucharskich. Niedawno Gessler zdradziła swój sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Zróbcie je według przepisu restauratorki, a wyjdzie przepyszne! Przepis na ciasto drożdżowe Magdy Gessler Aby przygotować pulchne ciasto drożdżowe będziecie potrzebowali podanych niżej składników. Składniki: 600 g mąki 135 g masła 135 g cukru 35 g smalcu 15 g drożdży 170 ml mleka 7 jajek Sól Przygotowanie: Do miski wlejcie 170 ml ciepłego mleka, dodajcie pokruszone drożdże oraz połowę podanej ilości cukru. Wymieszajcie i dodajcie do masy tyle mąki, by po wymieszaniu zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia. Ogrzejcie lekko jajka. Wbijcie je do miski i dodajcie cukier. W osobnym naczyniu rozpuśćcie masło ze smalcem. Wyrośnięty zaczyn połączcie z jajkami z cukrem. Dodajcie szczyptę soli i wsypcie przesianą mąkę. Zagniećcie dokładnie ciasto do połączenia się wszystkich składników. Wlejcie do niego masło ze smalcem i dalej wyrabiajcie. Na koniec posypcie mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta możecie zrobić smaczny placek drożdżowy z owocami i kruszonką, roladę drożdżową albo bułeczki! Trik Magdy Gessler...