Kapusta z grzybami, ser biały, twaróg wymieszany z kaszą gryczaną, a nawet różnego rodzaju słodkości…Rodzajów nadzienia na pierogi z ciasta drożdżowego jest co niemiara. Co więcej, wypunktowaną przez nas listę swobodnie można rozszerzać.

Drożdżowe ciasto do pierogów piec czy smażyć?

W cieście drożdżowym świetnie będą smakowały różne dodatki. Wystarczy, że wyrobicie sprężyste i giętkie ciasto i zawiniecie je w podobny sposób jak tradycyjne pierogi gotowane.

Różnica będzie polegała na tym, że takie pierogi urosną podczas smażenia w podobny sposób jak na przykład pączki. Innym rozwiązaniem jest także upieczenie takich pierogów w piekarniku. W ten sposób robia gospodynie na wschodzie Polski. Lubelszczyzna i Zamojszczyzna, a także dawna kuchnia kresowa słynie z wypiekanych pierogów z przeróżnym nadzieniem.

Wybór obróbki termicznej należy więc już tylko i wyłącznie do was. Polecamy wypróbowanie obydwa warianty.

Zobacz także:

Przepis na uniwersalne ciasto na pierogi drożdżowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 25 g drożdży (ok. 1/4 opakowania)
  • niecała szklanka ciepłego mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę pszenną do dużej miski, dodajcie sól.
  2. Drożdże połączcie z cukrem i mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia drożdży.
  3. Odstawcie wymieszaną mleczno-drożdżową mieszankę do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie wlejcie powstały rozczyn do mąki i zacznijcie wyrabianie ciasta.
  5. Kiedy ciasto będzie już połowicznie wyrobione, dodajcie do niego olej.
  6. Wyrabiajcie ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  7. Zagniecioną kulę odstawcie pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Ciasto powinno podwoić swoją objętość podczas rośnięcia.
  9. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkujcie i formujcie z niego placki na pierogi.
  10. Po nałożeniu farszu do środka, zlepcie pierogi i smażcie na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl