Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy

Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…

Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!
Magdalena Kieblesz
styczeń 12, 2021

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Na karnawał najlepsze faworki 

Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie. 

Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji

Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków. Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha. 

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 400 g mąki pszennej
  • 12 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszajcie z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i spirytusem. 
  2. Następnie starannie wyróbcie ciasto i od czasu do czasu mocno „klepcie” je wałkiem, aby powstały pęcherzyki powietrza. 
  3. Przygotowane ciasto wałkujcie partiami. Starajcie się jak najmniej posypywać je mąką, bo może za bardzo wyschnąć. 
  4. Za pomocą radełka lub noża wytnijcie paski i formujcie z nich faworki. Każdy pasek natnijcie wzdłuż i przekładajcie koniec faworka przez nacięcie.
  5. Faworki wrzucajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie z obu stron na złoty kolor.  
  6. Po usmażeniu koniecznie wyjmijcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Na koniec usmażone faworki ułóżcie na talerzu i posypcie je przez sitko cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.

Smacznego! 

Jesteście miłośnikami kruchych faworków z cukrem pudrem czy wolicie pączki? 
 

Komentarze
tort z solonym karmelem przepis
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy Żaden łasuch nie oprze się temu tortowi. Cudowny przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Tort przełożony kremem o smaku solonego karmelu, z pewnością choć raz przyśnił się niejednemu łasuchowi. Na szczęście marzenie o takim deserze można łatwo spełnić. Wystarczy piekarnik, mikser i kilka składników w odpowiednich proporcjach. Zapewniamy - efekt będzie oszałamiający.
Weronika Kępa
styczeń 11, 2021

Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność. Przepis na tort z solonym karmelem Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 6 jajek 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao 150 gramów cukru drobnego do wypieków 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 15 gramów proszku do pieczenia 300 ml mleka 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”) 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker) Przygotowanie Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem.  Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu.  Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
wafle w czekoladzie przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy Nie trzeba wiele wysiłku, by raczyć się przepysznym deserem. Przepis na wafelki jaglane w czekoladzie
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są łakocie robione samodzielnie w domu. Wypróbujcie przepis na przepyszne, czekoladowe wafle!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Mamy tu łasuchów, wielbicieli czekoladowych wafelków? Te łakocie stanowią doskonały dodatek do kawy i przekąskę w ciągu dnia. Nie są tak słodkie, jak zwykłe czekoladki czy ciasteczka, a do tego pysznie chrupią. Można kupować gotowe w sklepie, tylko po co? Takie wafelki są zwykle bardzo suche, przeciętne w smaku i bardzo się kruszą. Zróbcie je w domu sami, a nawet ci którzy nie przepadają za słodkimi wafelkami je polubią! Zdrowsze, smaczniejsze i z rozpływającym się w ustach nadzieniem, będą smakować każdemu. Przepis na jaglane wafle w czekoladzie Choć słodycze trzeba ograniczać, to lepiej jeść takie przygotowane samodzielnie w domu niż kupowane w sklepie. Domowe łakocie są o wiele zdrowsze, ponieważ nie zawierają szkodliwych składników w postaci konserwantów lub oleju palmowego, który znajduje się w większości słodyczy sprzedawanych w sklepach. Te przepyszne jaglane wafelki są niezwykle proste w przygotowaniu. Będziecie potrzebowali tylko kilku poniższych składników: 10 okrągłych, suchych wafli 100 g (1 torebka) kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kopiasta łyżka cukru pudru 2-3 łyżki śmietany 30% Przygotowanie Torebkę kaszy jaglanej przelejcie zimną wodą, później gorącą i wrzućcie do garnka. Wlejcie dwie szklanki mleka i gotujcie do momentu, aż kasza zmięknie i wchłonie całe mleko. Gdy będzie już gotowa, wyciągnijcie kaszę z torebki i przełóżcie do rondelka. Całą tabliczkę gorzkiej czekolady połamcie i dodajcie do kaszy. Mieszajcie, aż się rozpuści. Kiedy cała czekolada rozpuści się na płynną masę, wsypcie czubatą łyżkę cukru pudru i zamieszajcie. Zblendujcie całość za pomocą blendera. Każdy wafel smarujcie masą z kaszy i czekolady, przyciśnijcie drugim waflem i posmarujcie. Róbcie tak do...

Przeczytaj
jabłka w galaretce przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Ten deser przypomina niektórym... piwo. Jeden dodatek sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach
Galaretka już sama w sobie jest niesamowicie smakowitym deserem. Jednak, w połączeniu z prażonymi jabłkami tworzy kulinarne dzieło, któremu nie da się oprzeć. Spróbujcie, a sami się przekonacie!
Weronika Kępa
styczeń 11, 2021

Siła tkwi w prostocie – te słowa znajdują potwierdzenie również w świecie kulinarnym. W końcu prażonych jabłek w galaretce nie można nie kochać! Do przygotowania tego deseru potrzebujecie zaledwie 5 składników. Ich połączenie nie sprawi wam trudności, a efekt będzie powalający. Waszych gości zachwyci nie tylko smak, ale również wygląd domowych słodyczy. Bowiem umieszczone w szklance będą do złudzenia przypominać piwo z pianką.  Przepis na jabłka w galaretce Będziecie potrzebować 4 twarde i soczyste jabłka 1 galaretki o smaku gruszkowym (możecie też użyć każdej innej) 250 ml śmietany 30 proc. 100 ml wody Cukru pudru Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowane owoce umieśćcie w rondelku i podlejcie 100 ml wody. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez kilka minut, aż do miękkości jabłek. Po upływie tego czasu zdejmijcie rondelek z ognia, umieśćcie w nim galaretkę, a następnie dokładnie wymieszajcie. Jeśli wasze jabłka są dosyć kwaśne dodajcie do nich trochę cukru pudru. Całość odstawcie do wystudzenia. Po upływie kolejnych kilkunastu minut galaretkę z owocami przełóżcie do deserowych pucharków lub miseczek. Przysmaki umieśćcie w lodówce, tak aby całkowicie stężały. W tym czasie zajmijcie się ubiciem kremówki. W wysokiej misce umieśćcie śmietanę i cukier puder. Miksujcie aż do powstania sztywnej masy. Tak przygotowaną przełóżcie do rękawa cukierniczego (jeśli takowego nie macie, nic nie szkodzi). Ubitą śmietanę wyłóżcie na stężałą galaretkę z jabłkami. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj