Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy

Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…

Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na karnawał najlepsze faworki 

Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie. 

Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji

Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków. Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha. 

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 400 g mąki pszennej
  • 12 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszajcie z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i spirytusem. 
  2. Następnie starannie wyróbcie ciasto i od czasu do czasu mocno „klepcie” je wałkiem, aby powstały pęcherzyki powietrza. 
  3. Przygotowane ciasto wałkujcie partiami. Starajcie się jak najmniej posypywać je mąką, bo może za bardzo wyschnąć. 
  4. Za pomocą radełka lub noża wytnijcie paski i formujcie z nich faworki. Każdy pasek natnijcie wzdłuż i przekładajcie koniec faworka przez nacięcie.
  5. Faworki wrzucajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie z obu stron na złoty kolor.  
  6. Po usmażeniu koniecznie wyjmijcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Na koniec usmażone faworki ułóżcie na talerzu i posypcie je przez sitko cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.

Smacznego! 

Jesteście miłośnikami kruchych faworków z cukrem pudrem czy wolicie pączki? 
 

faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy
Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak
Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać! Tradycyjne chrusty Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki. Przepis na faworki od Ewy Wachowicz Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki: 40 dag mąki 8 żółtek 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 łyżka mleka Kieliszek spirytusu Olej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty. Powoli zagniatajcie...

faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil
Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału. Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni. Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami. Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy. Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone! Faworki bez smażenia Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie. To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny. Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego. Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis. Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji… Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem. Faworki pieczone z ciasta francuskiego Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania gotowych faworków. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na...

placki
gotujmy.pl/mikidziuba
Newsy
Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne
Domowe racuchy na słodko z kawałkami jabłek. To danie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Placki są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące.

Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.   Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne. Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka , które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji. Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji Składniki: ½ l mleka 2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka cukru kryształu ½ płaskiej łyżeczki soli ok. 40 dag mąki pszennej tłuszcz do smażenia ½ kg jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe.  Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...