Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia. W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować!

Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie

Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty, a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować?

Będziecie potrzebowali:

  • 1 łyżeczki nasion kminku
  • Gorącej wody
  • Moździerza

Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku.

Zobacz także:

Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne!

Właściwości zdrowotne kminku

Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa:

  • Rozkurczowo
  • Przeciwbólowo
  • Moczopędnie
  • Przeciwzapalnie

Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli.

Kminek przyśpiesza również przemianę materii, dlatego docenią go osoby stosujące diety odchudzające. Pomoże także matkom karmiącym, ponieważ spożywanie nasion kminku działa mlekopędnie. A ponadto kminek odświeża oddech i jest po prostu bardzo smaczny, dlatego warto go stosować w kuchni ze względu zarówno na jego właściwości zdrowotne, jak i wspaniały smak!