Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jest podawany na co dzień, jak i od święta. Charakteryzuje się swoim wyjątkowym aromatem, a także bogactwem składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, wykorzystanie odpowiedniego garnka do gotowania jest jedną z nich. Przypalone naczynie i niesmaczny bigos to zmora wielu gospodyń domowych.

Co dodać do bigosu?

Gotowanie bigosu wbrew pozorom nie jest trudną czynnością. Wcześniej należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w garnku by powoli łączyły się wszystkie smaki. Aby przyrządzić bigos, trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, wędzony boczek, kiełbasę bądź kawałek surowego mięsa, suszone grzyby i śliwki, bulion oraz przyprawy. Dobry bigos powinien dusić się na niewielkim ogniu przez dłuższy okres, by aromaty mogły spokojnie się uwalniać i połączyć w jedną całość. 

W czym gotować bigos?

Niestety nie każdy garnek nadaje się do ugotowania tej potrawy. Nieodpowiedni wybór może skutkować przypaleniem się kiszonej kapusty, a w konsekwencji jej niewłaściwym smakiem. Spalone danie nie będzie smaczne i godziny spędzone na jego przygotowaniu pójdą na marne, gdyż takiej potrawy nie powinno się podawać. Jeśli decydujecie się na przyrządzenie bigosu, wcześniej warto zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek, najlepiej z grubym dnem. Gotowanie w takim naczyniu pozwoli uniknąć przykrej wpadki. Podczas procesu obróbki termicznej należy również regularnie podlewać kapustę niewielką ilością wody. 

Przepis na idealny bigos

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g surowego boczku
  • 300 g karkówki 
  • 200 g kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 4 suszone śliwki
  • 30 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju.
  2. Do garnka przełóżcie namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą kiszoną kapustę. Do niej dodajcie również podsmażoną cebulkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki zalejcie bulionem. Całość duście na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  3. W międzyczasie pokrójcie karkówkę, boczek oraz kiełbasę. Mięso podsmażcie na patelnie i dodajcie do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli jest taka potrzeba, podlejcie je odrobiną wody.
  4. Grzyby odsączcie z wody. Pokrójcie je wraz z suszonymi śliwkami w niewielką kostkę, a później dodajcie je do garnka wraz z koncentratem pomidorowym.
  5. Bigos w takiej formie powinien dusić się przez przynajmniej godzinę na małym ogniu. Jednak im dłużej, tym lepiej.
  6. Na koniec całość przyprawcie majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. 
  7. Bigos podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego!