Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej koniecznie moczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy?
Czy można gotować fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła?
Rację mogą mieć tylko jedni. Fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w innej wodzie niż ta, w której fasolka moczyła się przez noc. Mało tego. Po moczeniu fasoli warto solidnie ją wypłukać w świeżej wodzie i dopiero wtedy przystąpić do jej gotowania na miękko.
Dlaczego? Woda z moczenia fasoli to prosta droga do sensacji żołądkowych, czyli krótko mówiąc gazów. Dla osób z tendencją do tego typu kłopotów dobrym rozwiązaniem będzie także dodanie do fasolki odrobinę przyprawy, która złagodzi potencjalne niechciane objawy. Chodzi tutaj oczywiście o kminek.
Przepis na fasolkę po bretońsku
Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- Pół kg białej fasoli jaś
- 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu
- 300 g wędzonego, surowego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą.
- Następnego dnia wylejcie wodę, przepłuczcie fasolę i wlejcie do garnka ok. 2 litry wody i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny.
- Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą kostkę. W razie, gdyby kiełbasa i boczek miały za mało własnego tłuszczu, wlejcie kilka łyżek oleju na patelnię.
- Następnie obierzcie cebulę, poszatkujcie i wrzućcie na patelnię z kiełbasą i boczkiem. Dodajcie pokrojony w plasterki czosnek. Całość smażcie jeszcze 10 minut.
- Przełóżcie zawartość patelni do garnka z fasolą. Gotujcie bez przykrycia przez 10 minut.
- W tym czasie sparzcie pomidory i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w ćwiartki.
- Do garnka z fasolą wrzućcie pomidory. Dodajcie 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę majeranku, łyżeczkę soli, pieprzu i papryki wędzonej. Wymieszajcie.
- Gotujcie kwadrans bez pokrywki. Smacznego!