Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej koniecznie moczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy?

Czy można gotować fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła?

Rację mogą mieć tylko jedni. Fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w innej wodzie niż ta, w której fasolka moczyła się przez noc. Mało tego. Po moczeniu fasoli warto solidnie ją wypłukać w świeżej wodzie i dopiero wtedy przystąpić do jej gotowania na miękko. 

Dlaczego? Woda z moczenia fasoli to prosta droga do sensacji żołądkowych, czyli krótko mówiąc gazów. Dla osób z tendencją do tego typu kłopotów dobrym rozwiązaniem będzie także dodanie do fasolki odrobinę przyprawy, która złagodzi potencjalne niechciane objawy. Chodzi tutaj oczywiście o kminek.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • Pół kg białej fasoli jaś
  • 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu
  • 300 g wędzonego, surowego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą.
  2. Następnego dnia wylejcie wodę, przepłuczcie fasolę i wlejcie do garnka ok. 2 litry wody i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego.
  3. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny.
  4. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą kostkę. W razie, gdyby kiełbasa i boczek miały za mało własnego tłuszczu, wlejcie kilka łyżek oleju na patelnię.
  5. Następnie obierzcie cebulę, poszatkujcie i wrzućcie na patelnię z kiełbasą i boczkiem. Dodajcie pokrojony w plasterki czosnek. Całość smażcie jeszcze 10 minut.
  6. Przełóżcie zawartość patelni do garnka z fasolą. Gotujcie bez przykrycia przez 10 minut.
  7. W tym czasie sparzcie pomidory i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w ćwiartki.
  8. Do garnka z fasolą wrzućcie pomidory. Dodajcie 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę majeranku, łyżeczkę soli, pieprzu i papryki wędzonej. Wymieszajcie.
  9. Gotujcie kwadrans bez pokrywki. Smacznego!