Nadeszła jesień a wraz z nią sezon przeziębień i infekcji. Jak zwalczyć je w sposób naturalny? Przygotujcie syrop z mięty, który doskonale poradzi sobie z większością infekcji. Jakie jeszcze właściwości skrywa w sobie ten syrop?
Właściwości zdrowotne syropu z mięty
Mięta jest popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych i napojów, od herbat i napojów alkoholowych, po sosy, sałatki i desery. Chociaż zwykle nie spożywamy jej w dużych ilościach, zawiera wiele ważnych składników odżywczych, jest dobrym źródłem witaminy A i przeciwutleniaczy.
Świetnie się sprawdza przy infekcjach. Mięta znana jest też z tego, że działa kojąco na układ pokarmowy. Jest bardzo orzeźwiająca i uważa się ją za lekarstwo na nudności i bóle głowy.
Ale to nie jedyne właściwości syropu z mięty.
Zobacz także:
- Mentol znajdujący się w mięcie, pomaga w redukcji wagi, ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne.
- Regularne picie syropu z mięty może pomóc pozbyć się problemu niestrawności, a także załagodzi rozstrój żołądka.
Przepis na syrop z mięty
Do przygotowania prozdrowotnego syropu z mięty, będziecie potrzebować tylko 4 prostych składników.
Składniki:
- 20 dużych gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- 3 małe cytryny
Przygotowanie:
- Gałązki mięty tniemy nożyczkami na mniejsze części.
- Wkładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak.
- Miętę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy 30 minut na małym ogniu.
- Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
- Na drugi dzień odcedzamy płyn (do garnka) i dodajemy cukier.
- Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez sitko i dodajemy do wywaru miętowego.
- Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut.
- Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy.
- Na koniec pasteryzujemy przez 5 minut.
Źródło: gotujmy.pl