Mrożenie jedzenia to doskonały sposób na przechowywanie żywności. Dzięki niemu nasze dania się nie marnują i możemy je zjeść w późniejszym czasie. Jeśli chcecie zamrozić jedzenie w słoiku, pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. 

Chciał zamrozić jedzenie w słoikach

Użytkownik Reddita - BasenjiFart - przekonał się na własnej skórze, co znaczy nieumiejętne mrożenie żywności. Przez swoją niewiedzę zmarnował aż 60 porcji zamrożonego przez siebie jedzenia. Jak to się stało?

Chciałem podzielić się z wami lekcją, której ja, idiota, właśnie się nauczyłem. Każdego sierpnia zamrażam około 400 porcji jedzenia dla mojej rodziny. W tym roku także nie chciałem, żeby jedzenie się zmarnowało, więc użyłem słoików. Najwyraźniej podczas zamrażania słoików należy postępować zgodnie z konkretnymi krokami. Nie wiedziałem o tym i kosztowało mnie to 60 porcji jedzenia - napisał na Reddicie BasenjiFart dołączając zdjęcie pękniętych słoików z jedzeniem.

Jak do tego doszło?

BasenjiFart chciał zamrozić 400 porcji jedzenia dla swojej rodziny. Przygotowane przez siebie posiłki upchnął aż po brzegi do słoików. Trzy wielkie słoiki z daniami pękły. Dlaczego? BasenjiFart najwidoczniej nie uważał na lekcji fizyki lub zapomniał, że płyny, które zostaną poddane działaniu niskiej temperatury (czyli takiej, jaka panuje przy zamrażaniu), rozszerzają swoją objętość. W sytuacji, w której wypełnimy słoik płynną zawartością aż po brzegi, jedzenie rozsadzi go od środka.

Czy nie powinno się mrozić jedzenia w szkle?

Można mrozić jedzenie w szkle, ale trzeba to robić umiejętnie. Chodzi o to, by nie wypełnić go w całości. Najlepiej umieścić jedzenie np. do 3/4 wysokości słoika.

Zobacz także:

O czym jeszcze należy pamiętać podczas mrożenia żywności?

  • Schłodźcie żywność przed jej zamrożeniem. Zamrażanie gorącej żywności może podnieść temperaturę zamrażarki i może spowodować, że inne produkty zaczną się rozmrażać.
  • Nie zamrażamy ponownie rozmrożonej wcześniej żywności.
  • Pełna zamrażarka jest bardziej ekonomiczna w eksploatacji, ponieważ zimne powietrze nie musi tak intensywnie krążyć, więc potrzeba mniej energii. Jeśli macie w zamrażarce dużo wolnego miejsca, napełnijcie do połowy plastikowe butelki wodą i użyjcie ich do wypełnienia luk.
  • Nie przechowujemy mrożonek w nieskończoność. Najlepiej zjeść je po 1-2 miesiącach.
  • Upewnijcie się, że wasza żywność jest odpowiednio zawinięta lub umieszczona w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
  • Zamrażajcie jedzenie w rozsądnych porcjach. Nie chcecie przecież rozmrażać bigosu wystarczająco dużego, aby nakarmić osiem osób, kiedy macie do nakarmienia tylko trzyosobową rodzinę.
  • Nie zamrażajcie starej żywności tylko dlatego, że nie chcecie jej marnować. 

Źródło: msn.com.pl