Mizeria to niepodważalnie letnia królowa wśród surówek. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, kotletami schabowymi i mielonymi, ale dobrze pasuje też do dań wegetariańskich. Kotlet, ziemniaki i mizeria to nierozłączne trio, które doskonale razem smakuje. Na pewno często robicie mizerię i podajecie ja do obiadu. Czy czasem macie ochotę poeksperymentować i zrobić mizerię z ciekawymi dodatkami? Mamy świetne pomysły na mizerię w ciekawej odsłonie.

Mizeria inaczej

Śmietana lub jogurt, ogórki, pieprz i sól. To składniki wystarczające do powstania pysznej mizerii. Czasami do mizerii dodaje się tez rzodkiewkę lub szczypiorek, by trochę odmienić jej charakter. My mamy dla was dziś propozycje na przygotowanie mizerii, o których pewnie jeszcze nie słyszeliście. Jedna wersja jest na słodko, inna z dodatkiem ciekawego owocu, a jeszcze inna uwzględnia dodanie zioła, które z pozoru nie pasuje do mizerii.

Mizeria z jabłkami

Pierwsza propozycja to mizeria z dodatkiem jabłek. W tej wersji mizeria naprawdę jest niebanalna. Przygotujecie ją z:

  • 2 ogórków
  • Jabłka
  • Śmietany
  • Cukru, soli i pieprzu

Jabłka możecie pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Mizeria jest słodkawa i lekko kwaśna. Jej ostateczny smak zależy od odmiany jabłek, jakiej użyjecie.

Zobacz także:

Mizeria z miętą

Naszą kolejną propozycją na niebanalną mizerię jest mizeria z dodatkiem mięty. Mięta to bardzo odświeżający dodatek do mizerii. Nie dodawajcie jej jednak za dużo, bo zdominuje smakiem. Kilka listków spokojnie wystarczy, zęby surówka nabrała dodatkowego aromatu.

Mizeria z czosnkiem

Fani ostrych smaków będą zachwyceni tą odsłoną mizerii. Dodajcie do niej surowy lub granulowany czosnek. Ogórki podane w ten sposób smakują trochę jak grecki sos tzatziki.

Mizeria ze skórką cytryny

Jeśli lubicie odświeżający aromat cytrusów, wzbogaćcie mizerię skórką otartą z cytryny. Łyżeczka na porcję mizerii wystarczy.