Klopsy z mielonego mięsa to jedno z łatwiejszych dań. Można je usmażyć lub poddusić w bulionie, z którego łatwo później zrobić pomidorowy sos. Wystarczy mięso, bulion, mąka, kasza manna, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i mamy pyszny obiad.
Wyjątkowo miękkie klopsy
Aby mięso było miękkie, nasze babcie dodawały do mięsnej masy kaszę manną. Dzięki temu klopsy wychodzą bardziej zwarte i nie rozpadają się przy gotowaniu. A chyba nikt nie lubi, gdy coś nam się nie udaje w kuchni. Warto więc wypróbować trik naszych babć i cieszyć się udanym daniem.
Delikatne w smaku klopsiki w pomidorowym sosie, znakomicie łączą się z ryżem czy ziemniakami. Mięso mielone z sosem tworzy coś na kształt gołąbków tylko bez kapusty. Więc już można sobie wyobrazić jak smakuje. Klopsy można też zjeść z makaronem. Wszystko zależy już od waszych preferencji i na co będziecie mieć ochotę. Jedno jest pewne: klopsy z sosem w każdym wydaniu są bardzo apetyczne.
Przepis na klopsy w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki kaszy manny
- Mąka
- Koncentrat pomidorowy
- 350 ml bulionu z warzywami
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
- Do miski przełóżcie mielone mięso, dodajcie 3 łyżki kaszy, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól oraz świeżo zmielony pieprz.
- Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszajcie. Po chwili uformujcie małe klopsiki. Każdy z nich obtoczcie w mące.
- Bulion z warzywami postawcie na ogniu i go zagotujcie. Obtoczone w mące klopsy, włóżcie delikatnie do bulionu i gotujcie przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy i gotujcie jeszcze chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu.
I gotowe! Życzymy smacznego.