Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Mama niejadka/gotujmy.pl
Newsy

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste

Sposobem na soczyste kotlety z indyka jest jeden prosty składnik. Do tego upieczcie je w piekarniku, a wyjdą niezwykle chrupiące!

Po świętach na pewno macie ochotę na nieco lżejsze jedzenie, by odpocząć od ciężkostrawnych potraw. Świetną propozycją będzie przepis na delikatne i bardzo dietetyczne kotlety mielone z indyka, pieczone w piekarniku! A dzięki dodaniu do nich cukinii będą bardzo miękkie i soczyste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczyste kotlety mielone z indyka

Tak przyrządzone kotlety z indyka będą nie tylko soczyste, ale i bardzo dietetyczne! Ponieważ piecze się je w piekarniku, nie potrzeba do nich ani grama oleju, dzięki czemu są o wiele mniej tuczące niż klasyczne mielone.

Do przygotowania tych kotletów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 małe jajko
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina oliwy
Zobacz także
Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki

Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  2. Następnie posólcie, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie odciśnijcie cukinię z nadmiaru wody – zróbcie to nawet kilka razy, by odcisnąć z niej jak najwięcej płynu.
  3. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski. Dodajcie całe mięso z indyka i jedno małe jajko. Wyróbcie.
  4. Następnie obierzcie jeden ząbek czosnku, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do masy.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie bardzo drobno (lub zetrzyjcie na małych oczkach) i dodajcie do mięsa. Wsypcie 1,5 łyżki mąki, łyżeczkę majeranku i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszajcie.
  6. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie oliwą. Mięsną masę podzielcie na 6 równych części i uformujcie kotleciki.
  7. Gotowe kotlety ułóżcie na blasze i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez pół godziny.
  8. Pod koniec pieczenia, gdy wierzch kotletów będzie już przypieczony, obróćcie je na drugą stronę i pieczcie jeszcze przez 2-3 minuty.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Czytaj także:

kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni, gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!

Chyba każdy lubi kotlety mielone ! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!...

kotlety mielone
AdobeStock
Newsy
Dzięki temu prostemu trikowi robienie mielonych będzie samą przyjemnością. Korzystały z niego wasze babcie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Weekend się zbliża, a wasi bliscy pewnie już proszą o mielone na obiad! Panierowane kotlety są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami! Przepis na klasyczne kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już...

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
Jeżeli lubicie kotlety mielone z różnymi dodatkami, to na pewno spodoba się wam ten przepis! Wypróbujcie.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl  Przepis na kotlety mielone z pomidorami Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa z szynki 1 bułka kajzerka Pęczek szczypiorku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach Mleko Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła. Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę. Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi. Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego! Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie...

kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią . Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię . Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie...