Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Mama niejadka/gotujmy.pl
Newsy

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste

Sposobem na soczyste kotlety z indyka jest jeden prosty składnik. Do tego upieczcie je w piekarniku, a wyjdą niezwykle chrupiące!

Po świętach na pewno macie ochotę na nieco lżejsze jedzenie, by odpocząć od ciężkostrawnych potraw. Świetną propozycją będzie przepis na delikatne i bardzo dietetyczne kotlety mielone z indyka, pieczone w piekarniku! A dzięki dodaniu do nich cukinii będą bardzo miękkie i soczyste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na soczyste kotlety mielone z indyka

Tak przyrządzone kotlety z indyka będą nie tylko soczyste, ale i bardzo dietetyczne! Ponieważ piecze się je w piekarniku, nie potrzeba do nich ani grama oleju, dzięki czemu są o wiele mniej tuczące niż klasyczne mielone.

Do przygotowania tych kotletów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 małe jajko
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina oliwy
Zobacz także
Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki

Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  2. Następnie posólcie, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie odciśnijcie cukinię z nadmiaru wody – zróbcie to nawet kilka razy, by odcisnąć z niej jak najwięcej płynu.
  3. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski. Dodajcie całe mięso z indyka i jedno małe jajko. Wyróbcie.
  4. Następnie obierzcie jeden ząbek czosnku, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do masy.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie bardzo drobno (lub zetrzyjcie na małych oczkach) i dodajcie do mięsa. Wsypcie 1,5 łyżki mąki, łyżeczkę majeranku i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszajcie.
  6. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie oliwą. Mięsną masę podzielcie na 6 równych części i uformujcie kotleciki.
  7. Gotowe kotlety ułóżcie na blasze i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez pół godziny.
  8. Pod koniec pieczenia, gdy wierzch kotletów będzie już przypieczony, obróćcie je na drugą stronę i pieczcie jeszcze przez 2-3 minuty.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Czytaj także:

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku...

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej...