Po świętach na pewno macie ochotę na nieco lżejsze jedzenie, by odpocząć od ciężkostrawnych potraw. Świetną propozycją będzie przepis na delikatne i bardzo dietetyczne kotlety mielone z indyka, pieczone w piekarniku! A dzięki dodaniu do nich cukinii będą bardzo miękkie i soczyste.

Przepis na soczyste kotlety mielone z indyka

Tak przyrządzone kotlety z indyka będą nie tylko soczyste, ale i bardzo dietetyczne! Ponieważ piecze się je w piekarniku, nie potrzeba do nich ani grama oleju, dzięki czemu są o wiele mniej tuczące niż klasyczne mielone.

Do przygotowania tych kotletów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 małe jajko
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina oliwy

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  2. Następnie posólcie, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie odciśnijcie cukinię z nadmiaru wody – zróbcie to nawet kilka razy, by odcisnąć z niej jak najwięcej płynu.
  3. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski. Dodajcie całe mięso z indyka i jedno małe jajko. Wyróbcie.
  4. Następnie obierzcie jeden ząbek czosnku, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do masy.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie bardzo drobno (lub zetrzyjcie na małych oczkach) i dodajcie do mięsa. Wsypcie 1,5 łyżki mąki, łyżeczkę majeranku i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszajcie.
  6. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie oliwą. Mięsną masę podzielcie na 6 równych części i uformujcie kotleciki.
  7. Gotowe kotlety ułóżcie na blasze i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez pół godziny.
  8. Pod koniec pieczenia, gdy wierzch kotletów będzie już przypieczony, obróćcie je na drugą stronę i pieczcie jeszcze przez 2-3 minuty.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także:

Czytaj także: