Prażuchy
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na swojskie prażuchy. Danie jak za dawnych lat najlepiej smakuje ze skwarkami ze słoniny

Zastanawialiście się kiedyś nad pochodzeniem znanych i lubianych dań? Wiele z nich wzięło się z ubogiej kuchni chłopskiej.

Włoska pizza, makarony, czy nasze pierogi i właśnie one – prażuchy. Wszystkie te dania łączą dwie rzeczy – fantastyczny smak i to samo pochodzenie. Nie ulega wątpliwości, że proste, mączne dania wzięły swoją popularność z dawnej biedy mieszkańców wsi. To zjawisko typowe dla całego świata.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kiedyś jadali polscy chłopi?

Nie inaczej było więc i u nas. Wspomnieliśmy już o pierogach. Podobną drogę z chłopskich chałup na salony przeszły kluski śląskie, kopytka i np. pyzy. Większość Polaków zapomniała już jednak o prażuchach. Słyszeliście od swoich mam i babć o takim specjale?

W niektórych rejonach Polski, to danie nosi czasami nieco inną nazwę. Na Lubelszczyźnie nazywa się je dla przykładu kulaszą. Inne obowiązujące gdzieniegdzie nazwy to m.in. fusier, prażocha, porka, pyrka, a nawet psiocha. Niech nie zmyli was jednak to niezbyt apetycznie brzmiące określenie.

Z czym podaje się prażuchy?

Jakkolwiek tej potrawy nie nazwiemy, jej smak zawsze będzie niezwykle ciekawy. Niezależnie od regionalnego wariantu. Docenicie go także w czasach dzisiejszego kulinarnego dobrobytu. Cały sekret prażuchów tkwi w dodaniu do gotujących się, obranych ziemniaków mąki. Zaparzoną mąkę później miesza się z utłuczonymi kartoflami i tak powstaje coś na kształt nietypowych klusków.

Prażuchy mogą stanowić osobne danie, na przykład z dodatkiem skwarków, podsmażonego boczku czy też cebuli. Nie od rzeczy będzie podanie prażuchów w towarzystwie kawałka jakiegoś mięsa lub gęstego, zawiesistego sosu. Wybór należy do was.

Przepis na prażuchy

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • Ok. łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
  • Łyżka masła
  • 10 dag boczku
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Smalec lub olej
Zobacz także
prażoki przepis

Z kuchni babci: pyszne prażoki, które smakują jak samo jak te, które pamiętacie z dzieciństwa

swiezonka

Jak zrobić świeżynkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie z dodatkiem soli.
  2. Pod koniec gotowania (ok. 15 min przed końcem) ziemniaki oprószcie mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
  3. Gdy ziemniaki będą już całkiem miękkie, ostrożnie wylejcie nadmiar wody z garnka z ziemniakami, tak by nie pozbyć się zaparzonej mąki.
  4. Utłuczcie ziemniaki na puree.
  5. Do masy ziemniaczano-mącznej dodajcie masło, sól i pieprz, i wymieszajcie na jednolitą masę.
  6. Nakładajcie gotowe prażuchy łyżką na talerz i podawajcie z podsmażoną na oleju lub tłuszczu cebulą i boczkiem.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych
Flickr
Newsy
Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych
Cepeliny to kresowe, przepyszne kluski o naprawdę słusznym rozmiarze. Ile zdołacie zjeść za jednym zamachem?

Mało które danie na świecie, ma tak militarno-wojskowe konotacje jak cepeliny. No może poza żołnierską grochówką… Skąd nawiązanie do sztuki wojennej w nazwie tych niewinnych przecież kluchów, chętnie jedzonych na Kresach i na Podlasiu? Przez ich spore rozmiary często nazywa się je także kartaczami, czyli dawnymi pociskami artyleryjskimi. Pierwsza nazwa, czyli cepeliny, pochodzi oczywiście od nazwy niemieckiego sterowca Graf Zeppelin, który szokował przed ponad 100 latami ówczesnych ludzi swoimi rozmiarami. Z czym podawać cepeliny? Kartacze-cepeliny wywołują  chyba ciut mniejszy szok na degustujących, niż słynny obiekt latający niemieckiej produkcji. Tak czy siak, ciemne kluski z mięsnym nadzieniem wciąż robią duże wrażenie, zwłaszcza na osobach spoza Podlasia. Podane z okrasą przygotowaną z boczku, naprawdę smakują wybornie. Mięciutkie, puszyste i naprawdę pożywne. A ile wy zdołacie zjeść za jednym podejściem? Ostrzegamy, są tak pyszne, że chyba nie skończy się na kilku sztukach! Przepis na cepeliny                               Składniki na ciasto: 2 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Składniki na farsz:  80 dag mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka Pół szklanki mleka do zamoczenia bułki Majeranek Sól Pieprz Składniki na okrasę: 10 dag boczku 1 mała cebula - opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od farszu. Mielone mięsa wymieszajcie dokładnie z namoczoną bułką, pokrojonym czosnkiem i cebulą. Doprawcie farsz majerankiem, pieprzem i solą. 1,5 kg ziemniaków obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę....

Przepis na kugiel ziemniaczany. Wybierzcie ten gatunek mięsa i dodajcie go do kartofli w tej proporcji
Wikipedia commons
Newsy
Przepis na kugiel ziemniaczany. Wybierzcie ten gatunek mięsa i dodajcie go do kartofli w tej proporcji
Kugiel to nic innego jak babka ziemniaczana z dodatkiem mięsa. Będzie smakowała perfekcyjnie, gdy wypieczecie ją długo z żeberkami. Pytanie tylko, ile ich dodać, żeby nie przedobrzyć?

Tradycyjnie kugiel był potrawą świąteczną polskich żydów. Przyrządzano ją między innymi  na tzw. Święto Trąbek, czyli żydowski nowy rok. Siłą rzeczy żydzi po dziś dzień nie przygotowują kugla z wieprzową wkładką. Wieprzowinę mogą za to bez wyrzutów sumienia jeść chrześcijanie. Dlatego też w dawnej, staropolskiej wersji tego dania, do masy ziemniaczanej dodawano żeberka. To naprawdę fantastyczne połączenie, które powali was swoim smakiem na kolana. Cały pomysł na danie opierał się na swojego rodzaju przekładańcu. Na warstwie ziemniaków układano żeberka, po czym powtarzano czynność. Ile potrwa przygotowanie kugla? Jedyny kłopot polega na dużej pracochłonności tego dania. Najpierw musicie zetrzeć całą górę ziemniaków w pocie czoła, a potem godzinami piec kugiel w piekarniku. Nie ma innego wyjścia. Żydzi mieli dawniej sprytne patenty na wypiekanie takich dań. Inny popisowy numer kuchni żydowskiej,  czyli czulent noszono do piekarni, by dopiekał się powoli w piecu chlebowym. Dzisiaj trudno już o takie kombinacje związane z przygotowaniem potraw. Raz na jakiś czas warto jednak trochę się natrudzić przez bitych kilka godzin, by uzyskać wspaniały smak dania. Przepis na kugiel ziemniaczany z żeberkami Składniki (duża porcja) 4 kg ziemniaków 15 dag mąki pszennej 2 duże cebule 1 kg żeberek wieprzowych 2 jajka Pieprz Kilka łyżeczek soli Smalec Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Podobnie uczyńcie z cebulami. Dodajcie do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, sól i sporo pieprzu. Całość starannie wymieszajcie. Przygotujcie głębokie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je obficie smalcem – w przeciwnym razie, kugiel może przyklejać się do dna. Powstałą masę przelejcie naczynia na przemian z surowymi żeberkami...

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich...

Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli. Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych, koniecznie mączystych ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski? Przepis na kluski żelazne (szare kluski) Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota! Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: Kilogram mączystych ziemniaków Szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Sól Do skwarków: 1 cebula 200 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do...