Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały

W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki, porzeczki albo czereśnie. Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto malinowa pianka

Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Pianka:

  • 700 ml wody
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki malinowe

Galaretka:

  • 1 galaretka malinowa
  • 1,5 szklanki malin
Zobacz także
Mamy super przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces SEO: Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe

Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna.
  2. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką.
  3. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie.
  4. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały.
  5. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę.
  6. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki.
  7. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do stężenia.

I gotowe! Ciasto smakuje najlepiej wyjęte prosto z lodówki. Z wierzchu możecie udekorować je świeżymi malinami oraz liśćmi mięty. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci
Gotujmy.pl/agulina
Newsy
Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci
To ciasto jest zadziwiająco pyszne i wygląda niesamowicie ciekawie!

Wiadomo, że wszyscy uwielbiają atrakcyjnie zaprezentowane produkty spożywcze. Wszystko co kolorowe, ciekawie wyeksponowane i atrakcyjnie położone na talerzu, przyciąga uwagę i wzrok. To ciasto jest pod tym względem naprawdę wyjątkowe! Na pewno nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Poznajcie ciasto Shrek z galaretką. Przepis na ciasto Shrek Wszyscy domownicy i goście będą się nim zajadać! Składniki na ciasto Shrek Biszkopt: 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Zielony budyń: 1 duży, zielony, przecierowy sok owocowy 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa : 330 g śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: dwa opakowania delicji 2 galaretki agrestowe lub inne zielone galaretki Przygotowanie ciasta Shrek Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt. Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji. Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, przygotujcie budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu budyniu. Zamiast mleka, użyjcie zielonego soku owocowego typu Kubuś. Gorący budyń wylejcie na upieczone ciasto. Wystudźcie. Na wystudzonym budyniu ułóżcie delicje czekoladą do góry. Galaretki owocowe o zielonym kolorze rozpuśćcie w szklance wody. Wystudźcie je delikatnie. Śmietankę kremówkę wyjętą z lodówki ubijcie na sztywno. Dodajcie pod koniec ubijania cukier puder. Dodajcie do śmietany na końcu schłodzoną galaretkę agrestową. Wylejcie masę na delicje....

Tort z owocami na przyjęcie komunijne. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Tort z owocami. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Jeżeli organizujecie przyjęcie komunijne lub zostaliście poproszeni o przygotowanie ciasta z tej okazji, wypróbujcie prosty przepis na śmietanowy tort owocowy.

Pomimo pandemii koronawirusa, wiele katolickich rodzin nie rezygnuje z posyłania dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Jeżeli w waszej rodzinie szykuje się przyjęcie komunijne, polecamy wam zrobić pyszny tort owocowy, który sprawdzi się idealnie na tę okazję. Zrobicie go z przepisu autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na tort śmietanowy z owocami Do przygotowania tego smacznego tortu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki 4 jajka 5 łyżek oleju Pół łyżki octu Pół łyżki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany kremówki 1 opakowanie zielonej galaretki 1 opakowanie czerwonej galaretki 2 łyżki cukru pudru Oraz świeże mandarynki, banan i winogrona. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Następnie do białek powoli dodawajcie żółtka oraz cukier, cały czas ubijając mikserem. Później do masy jajecznej dodajcie 5 łyżek oleju, łyżkę mąki oraz po pół łyżki proszku do pieczenia i octu. Pamiętajcie, że wszystkie te składniki trzeba dodawać do masy stopniowo, nie przerywając mieszania. Gotową masę przełóżcie do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, ostudźcie i przekrójcie je na trzy blaty. W jednej szklance wrzątku rozpuśćcie zieloną galaretkę i ostudźcie. 200 ml zimnej śmietany kremówki ubijcie na sztywno za pomocą miksera i dodajcie do niej tężejącą galaretkę. Zmiksujcie i wyłóżcie na jeden blat biszkoptu. Odstawcie, by masa stężała i przykryjcie drugim biszkoptem. Czerwoną galaretkę także rozpuśćcie w szklance wrzątku i po ostudzeniu dodajcie do...

Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Gotujmy.pl/gosia239
Newsy
Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Przepis jest super prosty, a naprawdę przepyszny! Pokochają je szczególnie dzieci!

Nie macie pomysłu na ciekawe, kolorowe ciasto? Przygotujcie to niesamowicie proste ciasto z soków. Jeśli dodacie do niego owoce, będzie naprawdę genialne. Możecie przygotować je na przyjęcie dla dzieci, jako deser na weekend lub po prostu w ciągu tygodnia do kawy. Przepis jest łatwy do zmodyfikowania pod swoje potrzeby. Możecie zmienić kolory wykorzystanych galaretek. Przepis na proste ciasto z soków Gwarantujemy, że jeśli zrobicie je raz, będziecie chcieli szybko je powtórzyć. Składniki na ciasto z soków 4 jajka Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Łyżeczka proszku do pieczenia 4 budynie śmietankowe Litr zielonego soku przecierowego np. typu Kubuś 4 galaretki innego koloru np. pomarańczowe, brzoskwiniowe Przygotowanie ciasta z soków Przygotujcie biszkopt: ubijcie pianę z białek, dodajcie do niej żółtka i cukier. Dodajcie do masy powoli mąkę. Dodawajcie ją partiami i mieszajcie dokładnie. Dodajcie do masy proszek do pieczenia. Wymieszajcie masę biszkoptową dokładnie. Wylejcie masę biszkoptową na blaszkę. Pieczcie biszkopt w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Odłóżcie upieczony biszkopt do ostygnięcia. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki soku i podgrzejcie. W połowie szklanki rozpuśćcie budynie i wlejcie je do gotującego się soku. Wymieszajcie i ugotujcie powstały budyń. Wylejcie na biszkopt masę budyniową i odłóżcie do zastygnięcia. Rozpuśćcie 2 galaretki w trzech szklankach wody. Tężejącą galaretkę wylejcie na zastygniętą masę z soku. Odłóżcie do zastygnięcia. Przygotujcie drugą część masy budyniowej w ten sam sposób. Wylejcie drugą część masy budyniowej na galaretkę. Przygotujcie w ten sam sposób drugą część galaretki. Wylejcie ją na ciasto. Odłóżcie całość do ostygnięcia....