Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki, porzeczki albo czereśnie. Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na ciasto malinowa pianka

Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Pianka:

  • 700 ml wody
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki malinowe

Galaretka:

  • 1 galaretka malinowa
  • 1,5 szklanki malin

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna.
  2. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką.
  3. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie.
  4. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały.
  5. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę.
  6. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki.
  7. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do stężenia.

I gotowe! Ciasto smakuje najlepiej wyjęte prosto z lodówki. Z wierzchu możecie udekorować je świeżymi malinami oraz liśćmi mięty. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: