szynka gotowana w rekawie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Macie dość niedobrych, sklepowych wędlin? Oto delikatna i krucha szynka idealna na kanapki, którą zrobicie domu

Tęsknicie za pysznymi wędlinami bez konserwantów i polepszaczy smaku z dzieciństwa? Z tym przepisem z łatwością zrobicie samodzielnie szynkę tak dobrą, że ślinka cieknie!

Pełne wody, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku… a do tego często już następnego dnia po zakupie nie nadają się do jedzenia. Sklepowe wędliny niestety najczęściej rozczarowują, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować zrobić domową wersję. Wbrew pozorom wcale nie jest to skomplikowane czy czasochłonne. Wręcz przeciwnie, będziecie zaskoczeni jak łatwe i proste jest jej samodzielne wykonanie.

Podstawą pysznej, domowej wędliny jest oczywiście dobrej jakości mięso. Możecie upiec schab, karkówkę, ale my polecamy zacząć od szynki. Jej smak przypomni wam czasy dzieciństwa.

Zobacz także
Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

serniczki placki z twarogu

Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

Samodzielnie wykonana domowa szynka to także gwarancja dobrego składu – wiecie, co dodaliście. A do wykonania potrzebujecie tak naprawdę tylko kilku prostych składników, z których większość z pewnością macie w swoich kuchniach.

Idealna na kanapki, ale również na zimny półmisek, gdy podejmujecie gości. Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich gości, którzy z pewnością poproszą o przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsza krucha domowa szynka na kanapki - przepis

Składniki

  • 1,5kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Sznurek
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. 
  2. Mięso polać octem balsamicznym i dokładnie rozprowadzić.
  3. Przyprawę do mięsa wymieszać z cukrem i solą i natrzeć szynkę.
  4. Czosnek pokrójcie na kawałki lub plasterki i obłóżcie nimi mięso. Przykryjcie dokładnie i odstawcie do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  5. Wyjmijcie, obwiążcie dokładnie sznurkiem i przełóżcie do rękawa do pieczenia.
  6. Tak przygotowane mięso włóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. 
  7. Gotujcie przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
  8. Po schłodzeniu w lodówce krójcie w cienkie plastry i kładźcie na kanapki. Taka wędlina doskonale sprawdza się również do serwowania podczas uroczystości. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy
Nie ma nic lepszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Czasem warto sięgnąć po bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu, doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!

Jeśli próbujecie się odżywiać zdrowo, to z pewnością wiecie, jak trudno jest kupić dobra wędlinę, bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką uda się znaleźć, jest bardzo droga. Rozwiązaniem może być przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu macie pewność, że są wolne od konserwantów i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub tych, powodujących alergię. Dokładnie wiecie co w nich jest. Przygotowanie ich samodzielnie, nie jest trudne. Sprawdźcie, jak zrobić własny, domowy schab, na kanapki i do sałatek. Domowa szynka z piekarnika Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. To był kiedyś częsty widok w domach, który dziś znamy jedynie ze zdjęć i opowieści. Dziś wiszące wędliny możemy zobaczyć najwyżej w sklepie. Proponujemy wam powrót do starych zwyczajów i własnoręczne przygotowanie w domu suszonego schabu. Potrzebny będzie piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji. Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały na temat smacznej szynki, móc powiedzieć, że to własna i domowa. Suszony schab doskonale smakuje na kanapkach. Można go też podawać jako wykwintna przekąska, dodawać do pizzy czy do sałatek. Danie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przysmak na większe uroczystości. Przepis na schab suszony w piekarniku Składniki 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Częścią nacieramy schab, a pozostałą część wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec...

Sposób na soczystą szynkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy
Soczysta pieczona szynka na wielkanocny stół. Zastosujcie ten trik a będzie rozpływać się w ustach
Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, domowej szynki. Jeśli chcecie, by wyszła soczysta i aromatyczna do jej przygotowania koniecznie użyjcie tej jednej rzeczy.

Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie. Trik na soczystą szynkę domową Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę.  Przepis na domową szynkę pieczoną Będziecie potrzebować: 1 kilograma szynki wieprzowej 400 ml bulionu 3 łyżek musztardy 4 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa.  Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do...

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami. Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania. Przepis na boczek pieczony na cebuli Składniki 3,5kg surowego boczku 4 średnie cebule 10 łyżek ostrej musztardy 10 łyżek oleju rzepakowego 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Przetnijcie go na pół w poprzek. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej...

Wędlina pieczona
Gorujmy.pl/Alex_M
Newsy
Ta domowa wędlina cudownie pachnie ziołami, jest delikatna i krucha. Pokocha ją cała rodzina
Marzy wam się smaczna i krucha wędlina? Nic prostszego. Możecie ją upiec w domu z chudego schabu.

Nie zawsze mamy zaufanie do kupnych wędlin ze względu na to, że nie wiemy co znajduje się w ich składzie. Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy prawo poprosić każdorazowo o udostępnienie sklepowej etykiety. Pachnąca rozmarynem i czosnkiem Jaka powinna być wędlina idealna? Najlepiej sprawdzona, z chrupiącą skórką i składnikami, do których nie mamy najmniejszych zastrzeżeń. Taką wędlinę możemy zrobić w domu. Cały proces jej tworzenia nie należy w końcu do najtrudniejszych. Wystarczy kilka produktów i sprawny piekarnik. Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego, sprzedawane w naturalnej lub sztucznej osłonce. Mogą być wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Będą nimi wtedy szynka, baleron, polędwica czy boczek. Niestety, do ich produkcji używa się często chemicznych dodatków uszlachetniających. Od strony produkcyjnej  Do wyrobów wędlin stosuje się mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa. Proces kończy napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Ostatnim elementem jest obróbka termiczna. Wędliny ze sprawdzonych źródeł dają nam kilka ważnych gwarancji. Jedną z nich jest pewność składników, które w nich znajdziemy. Możemy też być pewni, że nie dodano do nich sztucznych barwników ani nie pompowano nadmiarowo wodą. Domowa i pyszna Najpewniejszym źródłem na wędlinę na kanapki będzie ta domowa, upieczona samodzielnie w piekarniku. Potrzebujecie niewiele rzeczy i nieco powyżej 60 zegarowych minut. Domowa wędlina będzie doskonałym pomysłem na kolację lub ugoszczenie bliskich na małym spotkaniu towarzyskim. Składniki: 0,8 kg schabu 1 l wody 2 łyżki soli 3 łyżki...