szynka gotowana w rekawie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Delikatna i krucha szynka gotowana na kanapki. Wyjdzie wam o niebo lepiej od sklepowych wędlin

Tęsknicie za pysznymi wędlinami bez konserwantów i polepszaczy smaku z dzieciństwa? Z tym przepisem z łatwością zrobicie samodzielnie szynkę gotowaną tak dobrą, że ślinka cieknie!

Pełne wody, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku… a do tego często już następnego dnia po zakupie nie nadają się do jedzenia. Sklepowe wędliny niestety najczęściej rozczarowują, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować zrobić domową wersję szynki gotowanej.

Wbrew pozorom wcale nie jest to skomplikowane czy czasochłonne. Wręcz przeciwnie, będziecie zaskoczeni jak łatwe i proste jest jej samodzielne wykonanie.

Jak zrobić szynkę gotowaną?

Podstawą pysznej, domowego mięsa gotowanego na kanapki jest oczywiście... dobrej jakości mięso. Możecie upiec schab, karkówkę, ale my polecamy zacząć od szynki. Jej smak przypomni wam czasy dzieciństwa.

Samodzielnie wykonana domowa szynka to także gwarancja dobrego składu – wiecie, co dodaliście. A do wykonania potrzebujecie tak naprawdę tylko kilku prostych składników, z których większość z pewnością macie w swoich kuchniach.

Idealna na kanapki, ale również na zimny półmisek, gdy podejmujecie gości. Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich gości, którzy z pewnością poproszą o przepis.

Zobacz także
Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole

Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole

szynka domowa przepis

Fajny przepis na domową pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą. Zakochacie się w tym smaku

Przepis na kruchą szynkę gotowaną

Składniki:

  • 1,5kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Sznurek
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. 
  2. Mięso polać octem balsamicznym i dokładnie rozprowadzić.
  3. Przyprawę do mięsa wymieszać z cukrem i solą i natrzeć szynkę.
  4. Czosnek pokrójcie na kawałki lub plasterki i obłóżcie nimi mięso. Przykryjcie dokładnie i odstawcie do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  5. Wyjmijcie, obwiążcie dokładnie sznurkiem i przełóżcie do rękawa do pieczenia.
  6. Tak przygotowane mięso włóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. 
  7. Gotujcie przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
  8. Po schłodzeniu w lodówce krójcie w cienkie plastry i kładźcie na kanapki. Taka wędlina doskonale sprawdza się również do serwowania podczas uroczystości. Smacznego!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA