szynka gotowana w rekawie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Delikatna i krucha szynka gotowana na kanapki. Wyjdzie wam o niebo lepiej od sklepowych wędlin

Tęsknicie za pysznymi wędlinami bez konserwantów i polepszaczy smaku z dzieciństwa? Z tym przepisem z łatwością zrobicie samodzielnie szynkę gotowaną tak dobrą, że ślinka cieknie!

Pełne wody, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku… a do tego często już następnego dnia po zakupie nie nadają się do jedzenia. Sklepowe wędliny niestety najczęściej rozczarowują, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować zrobić domową wersję szynki gotowanej.

Wbrew pozorom wcale nie jest to skomplikowane czy czasochłonne. Wręcz przeciwnie, będziecie zaskoczeni jak łatwe i proste jest jej samodzielne wykonanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić szynkę gotowaną?

Podstawą pysznej, domowego mięsa gotowanego na kanapki jest oczywiście... dobrej jakości mięso. Możecie upiec schab, karkówkę, ale my polecamy zacząć od szynki. Jej smak przypomni wam czasy dzieciństwa.

Samodzielnie wykonana domowa szynka to także gwarancja dobrego składu – wiecie, co dodaliście. A do wykonania potrzebujecie tak naprawdę tylko kilku prostych składników, z których większość z pewnością macie w swoich kuchniach.

Idealna na kanapki, ale również na zimny półmisek, gdy podejmujecie gości. Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich gości, którzy z pewnością poproszą o przepis.

Zobacz także
Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole

Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole

szynka domowa przepis

Fajny przepis na domową pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą. Zakochacie się w tym smaku

Przepis na kruchą szynkę gotowaną

Składniki:

  • 1,5kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • Sznurek
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. 
  2. Mięso polać octem balsamicznym i dokładnie rozprowadzić.
  3. Przyprawę do mięsa wymieszać z cukrem i solą i natrzeć szynkę.
  4. Czosnek pokrójcie na kawałki lub plasterki i obłóżcie nimi mięso. Przykryjcie dokładnie i odstawcie do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  5. Wyjmijcie, obwiążcie dokładnie sznurkiem i przełóżcie do rękawa do pieczenia.
  6. Tak przygotowane mięso włóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. 
  7. Gotujcie przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
  8. Po schłodzeniu w lodówce krójcie w cienkie plastry i kładźcie na kanapki. Taka wędlina doskonale sprawdza się również do serwowania podczas uroczystości. Smacznego!
Sposób na soczystą szynkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy
Soczysta pieczona szynka na wielkanocny stół. Zastosujcie ten trik a będzie rozpływać się w ustach
Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, domowej szynki. Jeśli chcecie, by wyszła soczysta i aromatyczna do jej przygotowania koniecznie użyjcie tej jednej rzeczy.

Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie. Trik na soczystą szynkę domową Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę.  Przepis na domową szynkę pieczoną Będziecie potrzebować: 1 kilograma szynki wieprzowej 400 ml bulionu 3 łyżek musztardy 4 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa.  Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do...

Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Adobe Stock
Przepisy
Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Marzy się wam domowa szyneczka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha
PrzyślijPrzepis!
Newsy
Marzy się wam domowa szynka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha
Poznajcie sekret najlepszej domowej wędliny. Po upieczeniu trudno się będzie powstrzymać, żeby od razu nie zjeść jej w całości.

Choć wędlin w sklepach nie brakuje, wielu z was przyzna, że najlepiej smakuje domowa szynka, przygotowana zupełnie samodzielnie. W końcu doskonale wówczas wiecie, co się w niej znajduje. Taka szynka jest pozbawiona sztucznych dodatków, barwników, aromatów i innych ulepszaczy. Pachnie swojsko świeżymi przyprawami, a smakuje tak, że żadna inna nie może się z nią równać. Poznajcie kilka porad, dzięki którym wasza pieczona szynka będzie jeszcze lepsza.  Jak piec szynkę, by była krucha i soczysta? Mięso warto przed pieczeniem zamarynować lub przynajmniej zamoczyć w wodzie - co na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu po upieczeniu będzie przyjemnie soczyste. Ale to nie wszystko. W przypadku domowej szynki, niezwykle ważne jest stałe kontrolowanie mięsa w piekarniku. Nie wystarczy włożyć brytfanny z szynką do pieca i czekać, aż się upiecze. Czas i temperatura, jakie podaje się w przepisach na wędliny, są orientacyjne. Każdy piekarnik jest inny i czasami temperatura musi być nieco wyższa lub niższa. Może się też okazać, że mięso należy co jakiś czas obrócić, ponieważ piekarnik nie grzeje równomiernie. Z tych powodów, pieczoną szynkę należy uważnie obserwować co jakiś czas w trakcie pieczenia. Jeśli robi się nieco spieczona z góry - zmniejszcie moc piekarnika i obróćcie mięso. Jeśli jest wciąż surowa - zwiększcie moc. Nie zapomnijcie też o podlewaniu szynki naturalnym sosem, jaki się wytworzy w trakcie pieczenia - w ten sposób zapewnicie jej kruchość i soczystość.  Przepis na pieczoną szynkę z ananasem Kolejnym sposobem na aromatyczną i soczystą szynkę jest dodanie do niej ananasa - ten owoc nada mięsu ciekawego smaku oraz sprawi, że będzie przyjemnie kruche. Wykorzystajcie poniższy przepis na pieczoną szynkę, a się nie zawiedziecie.  Składniki: ok. 1,5 kg peklowanej szynki...

kanapki impreza
plocia/gotujmy.pl
Newsy
Absolutny hit każdej imprezy - tak podane kanapki znikną ze stołu błyskawicznie
Sylwester, karnawał i wszelkiego rodzaju inne spotkania okolicznościowe. Żadna z tych imprez nie odbędzie się bez wystrzałowych kanapek.

Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki. Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze. Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską. Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości. Kanapki na imprezę – przepis Składniki Kilka plasterków sera żółtego Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej 1 ogórek Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Kilka oliwek czarnych Sałata zielona Kilka małych kukurydz konserwowych 1-2 bułki paryskie Masło do smarowania Przygotowanie Bułkę kroimy na małe plasterki. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami Źródło: gotujmy.pl