Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty
AdobeStock
Newsy

Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty, a oprzecie się pokusie

Nie możecie schudnąć, ponieważ cały czas macie ochotę na coś słodkiego? Włączcie do swojej diety te produkty!

Nieustanna chęć zjedzenia czegoś słodkiego skutecznie sabotuje próby zrzucenia dodatkowych kilogramów i utrzymania zgrabnej sylwetki. Problem dotyczy zwłaszcza tych osób, które mają słabą wolę i trudno jest im odmówić sobie słodyczy. Ale dzięki jedzeniu kilku popularnych produktów chęć na słodkie zdecydowanie się obniża, dzięki czemu odchudzanie jest znacznie łatwiejsze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Algi zamiast słodyczy

Spirulina, czyli sproszkowane algi, to jeden z suplementów polecanych na odchudzanie. W spirulinie znajduje się bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości i zmniejsza apetyt na podjadanie między posiłkami. Spożywanie alg zwiększa także poziom dopaminy, dzięki czemu spada chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Ponadto spirulina zawiera bardzo dużo białka – to sprawia, że poleca się ją zwłaszcza wegetarianom i weganom, którzy nie jedzą mięsa (oraz produktów odzwierzęcych – w przypadku wegan).

Zobacz także

Cynamon na zmniejszenie apetytu na słodkie

Kolejnym produktem, który warto włączyć do swojej diety jeśli się odchudzacie, jest cynamon! Ta przyprawa podkręca metabolizm i zmniejsza poziom cukru we krwi, a do tego zmniejsza łaknienie. Pamiętajcie tylko o tym, by nie przesadzić – dzienna dawka cynamonu (sproszkowanego) dla dorosłego człowieka to maksymalnie 1 łyżeczka. Możecie go dodawać do koktajli, kawy, owsianki lub zrobić ciasto drożdżowe z cynamonem. Ze wszystkich ciast to właśnie drożdżowe jest polecane tym, którzy nie mogą się oprzeć słodyczom, ponieważ zawiera stosunkowo mało kalorii.

Co zamiast słodyczy? Sięgnijcie po owoce

Cukier jest potrzebny w diecie, choć akurat biały cukier znajdujący się w słodyczach i waszych domowych cukierniczkach nie jest najlepszym wyborem. Znacznie lepszą alternatywę stanowi fruktoza, która naturalnie występuje w owocach. Zaleca się, by codziennie jeść niewielką porcję owoców, na przykład na drugie śniadanie, by zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin.

Pamiętajcie o tym, że owoców nie powinno się jeść na noc – część z nich jest dość ciężkostrawna, a zjedzenie ich przed snem może utrudniać zasypianie.

Koktajle proteinowe zamiast cukru

Innym sposobem na pozbycie się chęci na słodycze jest włączenie do diety koktajli z dodatkiem protein. Zawierają one bardzo dużo białka, dzięki czemu sycą na długo i przejdzie wam ochota na coś słodkiego. Warto dodać do nich jogurt albo kefir, by dodatkowo wspomóc swój organizm cennymi witaminami i minerałami. Jeśli zdecydujecie się na jogurt, ważne by był to jogurt naturalny, niezawierający cukru.

Czytaj także:

Komentarze
cynamon odchudzanie
AdobeStock
Zdrowie Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Przeszkadzają ci dodatkowe kilogramy? Zacznij dodawać ten składnik do jedzenia - pomoże ci zrzucić wagę!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Wszystkie wiemy, że zima to najgorsza możliwa pora na odchudzanie się. Długie wieczory i chłód na oknem zachęcają do tego, żeby ciągle leżeć i dużo jeść, a na myśl o niskokalorycznych sałatkach tylko się wzdrygamy. W końcu deficyt kaloryczny powoduje, że jest nam zimno! Jednak jest sposób na to, by tracić dodatkowe kilogramy nie trzęsąc się przy tym z zimna! Rozgrzewa i świetnie smakuje Jeżeli martwisz się nadwagą, a jest zima i nie masz ochoty się odchudzać, to włącz do swojej diety… cynamon ! Ta przyprawa doskonale smakuje i nadaje się praktycznie do wszystkiego: Dania z mięsem Sałatki owocowe Ciasta Naleśniki Owsianki Wpływ cynamonu na zdrowie Ponadto cynamon ma szereg właściwości zdrowotnych. Pomaga w redukcji wagi, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa, a także: Ma działanie hamujące procesy starzeniowe Zmniejsza poziom ciśnienia Może działać przeciwnowotworowo Ma wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera Pomaga w walce z pasożytami i drobnoustrojami w organizmie Zapobiega rozwinięciu się choroby wrzodowej żołądka Przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych Chroni wątrobę Ostrożnie! Wszystko w nadmiarze szkodzi. Tej zasady trzeba się trzymać szczególnie w przypadku cynamonu! Lekarze ostrzegają, że maksymalna dzienna dawka cynamonu dla dorosłego człowieka to jedna łyżeczka. Większe dawki mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jamy ustnej, a nawet owrzodzeń! Cynamon jest także bardzo niebezpieczny dla naszych dróg oddechowych – pod żadnym pozorem nie wolno wdychać sproszkowanego cynamonu ani jeść go łyżkami, ponieważ łatwo można się nim zakrztusić i wprowadzić w ten sposób cynamon do płuc. To może spowodować infekcję i trwałe uszkodzenie płuc!

Przeczytaj
Pomyłka w kuchni
Adobe Stock
Newsy Przecukrzyłaś danie? Ten sposób jest banalny i naprawdę działa
Przesłodzenie dania… Taki kuchenny „klops” zdarza się nawet najlepszym paniom domu. Podpowiemy wam, jak z tego wybrnąć.
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Kiedy wydaje się wam, że wszystko stracone, pamiętajcie, że zawsze jest iskierka nadziei. Szczególnie w kuchni. Całe szczęście, że gotowanie potraw ma to do siebie, że można załagodzić albo niemal zupełnie zneutralizować większość wpadek. Takich jak choćby przecukrzenie dania. Tyczy się to nie tylko dań słodkich, ciast czy innych deserów. Cukier to także nieodłączny dodatek do sosów i dań obiadowych. Cuda na patelni Kłopot pojawia się nieraz, gdy chcemy zbalansować smaki. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, no i właśnie – czegoś wciąż w naszym daniu brakuje. Rozwiązanie to właśnie łyżeczka słodkiego cukru. Chwila nieuwagi i problem gotowy. Z łyżeczki robi się znacznie więcej, a nasze danie jest po prostu okropne w smaku… Nie ma się czego obawiać. Wróćmy do naszych 5 smaków. Jeżeli przesadziliśmy ze słodkością, warto dodać nieco więcej ostrości, kwasowości czy gorzkości. Starajmy się poszukać smakowego balansu na nowo. Zwykle takie podejście może czynić prawdziwe cuda na patelni i w garnku! Kolejne rozwiązanie znacie pewnie bardzo dobrze. Czasem jednak w roztargnieniu zapominamy o tym, że zbyt słodkie danie można po prostu nieco rozcieńczyć! Zbyt słodki sos? Dodajmy nieco wody, następnie wyrównajmy smaki. Jeżeli potrawa jest za rzadka, można pokusić się o zagęszczenie jej mąką. Obiad do kosza? Kolejnym trikiem, który znany jest dobrym paniom domu, jest tak zwane podwojenie składników. Dotyczy to także naszych przesłodzonych ciast. Jeżeli przeholowaliśmy z cukrem, można uciec się do dodania większej ilości innych składników. Za duża porcja? Od przybytku głowa nie boli! Teraz zdradzimy wam inną, równie prostą sztuczkę, z której nasze babcie nie korzystały jednak za często. Jeżeli przygotowujemy danie z drogich składników, a...

Przeczytaj
mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

Przeczytaj
Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...
Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób. Nietypowe latte Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon , który ma także wiele właściwości leczniczych. Sprawdzony środek Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych. Intensywny smak i zapach Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw.  Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów! Wpływ na zdrowie Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś! Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca.  Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i...

Przeczytaj