Wbrew pozorom ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest jednak pyszna! Podobnie jak inne, tradycyjne dania kuchni polskiej, pasuje nie tylko na święta. Ta potrawa nie jest wcale trudna w przygotowaniu! Podpowiadamy jak zrobić z niej świetną przekąskę.
Trochę historii
Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, czy barszcz ukraiński nie są potrawami pochodzącymi z krajów, jakie mają w nazwie. Kraj olimpijskich bogów ani przepisu na rybę nie wymyślił, ani też jej nie przyrządza w ten sposób. Po grecku jadamy ją w Polsce, szczególnie na święta i w Wigilię.
W sieci znajdziemy dużo mitów dotyczących jej nazwy. Liczne teorie mają jednak niewiele wspólnego z prawdą. Polacy nadali taką nazwę sami, głównie przez skojarzenie z kuchnią śródziemnomorską wykorzystującą świeże ryby przyrządzane w sosach z warzyw w duszonych pomidorach.
Rybne inspiracje
Ryby nie potrzebują dodatkowej reklamy. Zawarte w nich białko i kwasy omega pozwalają utrzymać w zdrowiu oczy, skórę i korzystanie wpływać na system nerwowy. Ryba są przede wszystkim pyszne i łatwo dostępne. Możecie z nich przyrządzać rozmaite dania. My proponujemy rybę po japońsku.
Zobacz także:
Składniki na rybę po japońsku
-
1 kg filetów rybnych
-
1 słoik marynowanej papryki
-
1 słoik ogórków konserwowych
-
1 duży słoik koncentratu pomidorowego
-
3 cebule
-
1/2 szklanki oleju
-
1 szklanka wody
-
8 łyżek ketchupu
-
6 łyżek octu
-
7 łyżek cukru
-
1 łyżka soli
-
sól do przyprawienia ryby
-
pieprz
-
słodka papryka
Sposób przygotowania:
-
Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy solą, papryką i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż kolor będzie złocisty.
-
Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu.
-
Cebulę, paprykę i ogórki pokrój, wrzucamy na olej.
-
Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut.
-
W małej misce przygotowujemy zalewę: wlej wodę, koncentrat pomidorowy, trochę oleju, ocet, ketchup, dodaj cukier i łyżkę soli.
-
Zalewę mieszamy i wlewamy do warzywnego farszu.
-
W naczyniu układamy rybę po japońsku warstwami - na zmianę trochę ryby, a potem trochę warzywnego farszu w zalewie.
Ryba po japońsku może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.