Wbrew pozorom ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest jednak pyszna! Podobnie jak inne, tradycyjne dania kuchni polskiej, pasuje nie tylko na święta. Ta potrawa nie jest wcale trudna w przygotowaniu! Podpowiadamy jak zrobić z niej świetną przekąskę. 

Trochę historii

Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, czy barszcz ukraiński nie są potrawami pochodzącymi z krajów, jakie mają w nazwie. Kraj olimpijskich bogów ani przepisu na rybę nie wymyślił, ani też jej nie przyrządza w ten sposób. Po grecku jadamy ją w Polsce, szczególnie na święta i w Wigilię.

W sieci znajdziemy dużo mitów dotyczących jej nazwy. Liczne teorie mają jednak niewiele wspólnego z prawdą. Polacy nadali taką nazwę sami, głównie przez skojarzenie z kuchnią śródziemnomorską wykorzystującą świeże ryby przyrządzane w sosach z warzyw w duszonych pomidorach.

Rybne inspiracje

Ryby nie potrzebują dodatkowej reklamy. Zawarte w nich białko i kwasy omega pozwalają utrzymać w zdrowiu oczy, skórę i korzystanie wpływać na system nerwowy. Ryba są przede wszystkim pyszne i łatwo dostępne. Możecie z nich przyrządzać rozmaite dania. My proponujemy rybę po japońsku.

Zobacz także:

Składniki na rybę po japońsku

  • 1 kg filetów rybnych

  • 1 słoik marynowanej papryki

  • 1 słoik ogórków konserwowych

  • 1 duży słoik koncentratu pomidorowego

  • 3 cebule

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 szklanka wody

  • 8 łyżek ketchupu

  • 6 łyżek octu

  • 7 łyżek cukru

  • 1 łyżka soli

  • sól do przyprawienia ryby

  • pieprz

  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy solą, papryką i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż kolor będzie złocisty.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu.

  3. Cebulę, paprykę i ogórki pokrój, wrzucamy na olej.

  4. Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut.

  5. W małej misce przygotowujemy zalewę: wlej wodę, koncentrat pomidorowy, trochę oleju, ocet, ketchup, dodaj cukier i łyżkę soli.

  6. Zalewę mieszamy i wlewamy do warzywnego farszu.

  7. W naczyniu układamy rybę po japońsku warstwami - na zmianę trochę ryby, a potem trochę warzywnego farszu w zalewie.

Ryba po japońsku może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.