Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość

Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły.

Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym.

Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych.

Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych.

A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
  • 1-2 średniej wielkości cebule
  • 50 dag makaronu typu łazanki
  • Pieprz i sól
  • Olej
  • Liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

  • Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości.
  • Kolejno kroimy grzyby dość drobno.
  • Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę.
  • Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka.
  • Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  • Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pierogi pieczone
Gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrobi je nawet amator
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im na wigilii pierogi, ale tym razem nie gotowane, ale... pieczone!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!   Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii! Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 40 dag suszonych grzybów 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag śmietany 200 g masła 2 jaja Ziele angielskie Liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów. Gdy ulepimy wszystkie...

Przeczytaj
wigilijny kompot
Gotujmy.pl
Newsy Obłędny wigilijny kompot z miodem i goździkami. Jeden składnik bije na głowę wszystkie inne
Prawdziwa polska Wigilia nie może się obejść bez tradycyjnego świątecznego kompotu. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała tylko kilku prostych składników. Wrażenia smakowe gwarantowane!
Anna Borkowska
grudzień 14, 2020

Pyszny i aromatyczny kompot z suszonych owoców to świetny dodatek do tradycyjnych wigilijnych dań. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujesz to kilogram suszonych owoców, kilka goździków oraz cukier i miód do smaku. Taki kompot będzie się świetnie komponował z postnymi wigilijnymi daniami. Możecie go podać także w pierwszy i drugi dzień świąt. Jego zaletą jest nie tylko jego wspaniały owocowy smak, ale również to, że doskonale gasi pragnienie i ułatwia strawienie posiłku. Jak go przygotować krok po kroku? Podpowiadamy! Składniki na przygotowanie kompotu: 1 kg suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i moreli 100g cukru niewielka cytryna 2 łyżki dobrego miodu kilka goździków odrobina cynamonu Sposób przygotowania: Do przygotowania świątecznego kompotu zazwyczaj używamy suszonych śliwek, jabłek oraz gruszek. W proponowanym przez nas przepisie dodatkowo użyto suszonych moreli, które jeszcze bardziej wydobywają jego wspaniały smak. Na początku zalej owoce przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Możesz namoczyć je w wieczór poprzedzający Wigilię. Do garnka z namoczonymi suszonymi owocami dodaj cukier, goździki i starą skórkę z cytryny. Następnie dolej 3 litry wody. Kompot gotuj przez około pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę cynamonu i sok z cytryny. W razie potrzeby kompot można dosłodzić miodem lub cukrem.  Napój pijemy po ostudzeniu.

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj