W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły.
Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym.
Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych.
Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych.
Zobacz także:
A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje.
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
- 1-2 średniej wielkości cebule
- 50 dag makaronu typu łazanki
- Pieprz i sól
- Olej
- Liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
- Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości.
- Kolejno kroimy grzyby dość drobno.
- Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę.
- Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim.
- Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka.
- Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem.
Źródło: gotujmy.pl