W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły.

Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym.

Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych.

Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych.

Zobacz także:

A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje.

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
  • 1-2 średniej wielkości cebule
  • 50 dag makaronu typu łazanki
  • Pieprz i sól
  • Olej
  • Liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

  • Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości.
  • Kolejno kroimy grzyby dość drobno.
  • Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę.
  • Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka.
  • Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  • Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem.

Źródło: gotujmy.pl