Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość

Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły.

Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym.

Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych.

Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych.

A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
  • 1-2 średniej wielkości cebule
  • 50 dag makaronu typu łazanki
  • Pieprz i sól
  • Olej
  • Liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

  • Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości.
  • Kolejno kroimy grzyby dość drobno.
  • Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę.
  • Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka.
  • Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  • Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem.

Źródło: gotujmy.pl

łazanki
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy
Obiad, który wystarczy na kilka dni. Łatwy przepis na doskonałe łazanki
Szukacie pomysłu na ciekawe danie z makaronem w roli głównej? Dość nudnych i oklepanych sosów pomidorowych! Czas na nasze swojskie łazanki.

Nie od dziś lubimy szukać kulinarnych inspiracji we Włoszech. Stąd właśnie przywędrowało do nas lasagne. Przez podobieństwo nazw, często zapominamy w ten sposób o naszych skromnych, ale jakże smacznych łazankach. Czas na przepyszny makaron z kapustą i boczkiem. Na wstępie musimy zadbać o smaczny makaron. Najlepszy oczywiście okaże się ten swojej roboty. Wiemy jednak, że praca nad nim to dość żmudny wysiłek. Dlatego warto wybrać się po niego do sklepu. Pamiętajcie o tym, żeby nie pomylić małych łazankowych kwadracików z dużymi płatami makaronu na lasagnę! Kiedy przygotowujemy łazanki, nie bójmy się dużych ilości składników. Duża porcja obiadu wystarczy całej rodzinie na kilka dni. Gwarancja smaku i poczucie sytości gwarantowane. Nawet dla największych głodomorów w rodzinie! Składniki: Opakowanie makaronu na łazanki (ok. 50 dag) 10 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy zwyczajnej (możecie również zmodyfikować przepis używając do dania samego boczku – w tym wypadku będziecie potrzebowali większego kawałka – ok. 50 dag) 50 dag kiszonej kapusty 2 średniej wielkości cebule Nieco oleju bądź smalcu do smażenia Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy  makaron zgodnie ze wskazaniami z opakowania. Pokrojone na drobne kawałki mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli korzystamy z samego tłustego boczku, warto używać oleju dość oszczędnie. Obgotowujemy kapustę kiszoną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości. Do naszej patelni dodajemy obgotowaną kapustę, a następnie makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem przesmażamy. Źródło: ...

łazanki przepis
ziutula / gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z taką kapustą będą smakowały wyjątkowo. Pobudzą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy
Lubicie łazanki? Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis!

Klasyczne łazanki to pyszne danie, które zawsze się sprawdza. Szczególnie teraz, w trakcie mrozów łazanki są doskonałym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. A dodatkowo dzięki kapuście podniosą odporność! Jeżeli szukacie inspiracji na smaczny posiłek, to wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe łazanki – będą przepyszne! Przepis na łazanki Choć nazwy „łazanki” używa się do określenia dania z makaronem, kapustą i mięsem oraz innymi dodatkami, to tak naprawdę jest to po prostu nazwa rodzaju makaronu. Łazanki są smaczne, sycą na długo, a w dodatku składniki nie kosztują dużo. Jeżeli macie ochotę na łazanki, to upewnijcie się, że w waszej kuchni znajduje się wszystko z poniższej listy: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 opakowanie makaronu łazanki 200 g boczku wędzonego 300 g szynki 1 łyżka oleju 3 łyżki smalcu 2 łyżki cukru 2 kostki rosołowe 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki majeranku Przygotowanie Kiszoną kapustę pokrójcie bardzo drobno, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Wsypcie dwie łyżki cukru, dodajcie dwie kostki rosołowe i zagotujcie. Gotujcie kapustę do miękkości tak, by zostało w garnku trochę wody. Boczek, szynkę i cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki smalcu i zesmażcie na niej wędlinę oraz cebulę. Pod koniec smażenia dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawcie papryką słodką, pieprzem i majerankiem. Zawartość patelni wrzućcie do garnka z kapustą i zagotujcie. Do wody wsypcie opakowanie makaronu łazanki. Wlejcie łyżkę oleju i gotujcie do miękkości. Na koniec odcedźcie makaron, dodajcie do kapusty i wymieszajcie. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

zupa pomidorowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta zupa pomidorowa to rewelacja. Dodajcie ten sekretny składnik, a każdy poprosi was o przepis
Za oknem zima i mróz, a wy marzycie o sycącej zupie pełnej bogatego smaku i aromatu? Przygotujcie tę wspaniałą pomidorową z pewnym bardzo nieoczekiwanym dodatkiem. Domyślacie się już o czym mowa?

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu. Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy? Składniki: 4-5 litrów wody 2 skrzydełka z kurczaka 2 duże marchewki Pomarańcza 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 pietruszka 1 cebula ząbek czosnku 6 ziemniaków 500g przecieru pomidorowego, 250g makaronu łazanki pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich 1 łyżka śmietany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy makaron i przecier pomidorowy. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.  Zabielamy zupę śmietaną. Smacznego!

spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!
Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula. Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali: 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę oregano 1 cebulę 1 marchewkę Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy Olej rzepakowy Opakowanie makaronu do spaghetti Sól W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby...