Sałatka winegret, to odpowiednik naszej rodzimej sałatki jarzynowej, popularny na Wschodzie, także w Ukrainie. I jak to bywa z podobnymi daniami, w tym sałatką jarzynową, do której niektórzy dodają jajka czy ziemniaki, w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Podajemy podstawowy przepis.
Przepis na ukraińską sałatkę winegret
Składniki:
- 3 buraki
- 3 ziemniaki sałatkowe
- Szklanka kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 puszka groszku
- Pęczek natki pietruszki
- Olej słonecznikowy
- Ocet jabłkowy
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Przygotowanie:
- Ugotujcie warzywa. Marchewkę, ziemniaki i buraki najlepiej jest ugotować w łupinach. Buraki gotujcie w osobnym garnku, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw.
- Kapustę kiszoną i natkę pietruszki drobno posiekajcie.
- Ugotowane warzywa obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Wymieszajcie z kapustą, groszkiem i natką.
- Doprawcie olejem, odrobiną octu, solą, cukrem i pieprzem.
Ukraińska sałatka jarzynowa winegret jest zdrowsza od polskiej
Tę wersję sałatki, z racji mniejszej ilości składników, robi się łatwiej i szybciej. Recepturę można modyfikować, tak jak u nas zmienia się skład sałatki jarzynowej. Zamiast groszku, możecie w sezonie dodać fasolkę szparagową, a jeśli używacie ostrej w smaku kapusty kiszonej, możecie zrezygnować z dodawania octu.
Sałatka winegret z buraków i kapusty kiszonej, choć bywa porównywana do polskiej sałatki jarzynowej, jest od niej zdrowsza. Zastąpienie majonezu olejem dużo zmienia w wartościach zdrowotnych i kaloryczności dania.
Sałatka winegret z buraków i kapusty kiszonej jest prawdziwa bomba witaminową:
Zobacz także:
- Buraki działają pozytywnie na układ krwionośny, serce i wspomagają prace mózgu
- Natka jest bogata w witaminę C i żelazo
- Kapusta kiszona i cebula wzmacniają odporność
- Groszek jest dobrym źródłem białka
Sałatkę bez obaw mogą ja jest nawet osoby odchudzające się, ponieważ potrawa pobudza metabolizm: przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie.
Źródło: zdrowie.wprost.pl